26 Φεβ 2010

Υπόμνημα θέσεων Πολυτέκνων Εκπαιδευτικών

Κυρία Υπουργέ,

Σε συνέχεια

1) της από 25/1/2010, με αρ. πρωτ. 27, επιστολής μας, για συνάντηση μαζί σας και

2) συνοδευτικά του Υπομνήματος της ΑΣΠΕ που σας υποβλήθηκε από το Προεδρείο της Συνομοσπονδίας κατά τη συνάντηση που είχατε στο Υπουργείο στις 16/2/2010 για θέματά μας και με το περιεχόμενο του οποίου συμφωνούμε απόλυτα,

θα θέλαμε να σας καταθέσουμε και εμείς επικουρικά τις απόψεις μας και τα συμπεράσματα, στα οποία έχουμε καταλήξει, από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων της εκπαίδευσης (συνημμένοι Πίνακες 1 - 6), όσον αφορά το διορισμό των πολύτεκνων εκπαιδευτικών…

Υπόμνημα

Πηγές : Τα στατιστικά στοιχεία και τα συμπεράσματα έχουν προέλθει από το “στατιστικά στοιχεία της εκπαίδευσης” (15/10/2007) του Άγγελου Προβατά

16 Φεβ 2010

Συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας ΑΣΠΕ με Υφυπουργό κ. Χριστοφιλοπούλου

Σήμερα, έγινε στο Υπουργείο Παιδείας συνάντηση της Υφυπουργού Παιδείας κ.  Χριστοφιλοπούλου με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΣΠΕ,  για θέματα που απασχολούν τους πολυτέκνους  εκπαιδευτικούς, κατά την οποία επιδόθηκε σχετικό υπόμνημα και ακολούθησε αναλυτική συζήτηση.

Η κ. Υφυπουργός μας υποσχέθηκε ότι θα  μελετήσει  τις προτάσεις μας και σύντομα θα ακολουθήσει και 2η συνάντηση για να μας δώσει τις απαντήσεις της.

Επίσης της  αναφέρθηκε ότι  υπάρχει και η ΠΕνΕΠ, που μπορεί να βοηθήσει και αυτή με τις  προτάσεις της και να μεταφέρει την εμπειρία των μελών της από την εφαρμογή του ν. 3255/2004  στην εκπαίδευση, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

 

Σήμερα, έγινε στο Υπουργείο Παιδείας συνάντηση της Υφυπουργού Παιδείας κ.  Χριστοφιλοπούλου με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΣΠΕ,  για θέματα που απασχολούν τους πολυτέκνους  εκπαιδευτικούς, κατά την οποία επιδόθηκε σχετικό υπόμνημα και ακολούθησε αναλυτική συζήτηση.

Η κ. Υφυπουργός μας υποσχέθηκε ότι θα  μελετήσει  τις προτάσεις μας και σύντομα θα ακολουθήσει και 2η συνάντηση για να μας δώσει τις απαντήσεις της.

Επίσης της  αναφέρθηκε ότι  υπάρχει και η ΠΕνΕΠ, που μπορεί να βοηθήσει και αυτή με τις  προτάσεις της και να μεταφέρει την εμπειρία των μελών της από την εφαρμογή του ν. 3255/2004  στην εκπαίδευση, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

16/2/2010

Υπόμνημα ΑΣΠΕ

Αρ. Πρωτ. 32

Αθήνα, 12/2/2010

Αξιότιμη

Κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου

Υφυπουργό

Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Α. Παπανδρέου 37

Τ.Κ. 151 80 Μαρούσι 

Κυρία Υπουργέ,

Με την ευαισθησία, που πιστεύουμε ότι σας διακρίνει απέναντι στην ευπαθή κοινωνική ομάδα των πολυτέκνων, θέτουμε υπ΄ όψει σας τα ακόλουθα:

Α. Προσλήψεις πολύτεκνων εκπαιδευτικών

Η ΑΣΠΕ σας μεταφέρει  την ανησυχία και την αγωνία των συναδέλφων πολυτέκνων,  μετά από αυτά που πληροφορούνται περί  ενδεχόμενης κατάργησης  της  πρόνοιας  του νόμου 3255/2004 για το διορισμό των πολύτεκνων εκπαιδευτικών.

Οι εκπαιδευτικοί  που βασίστηκαν σε νομοθετημένες διαδικασίες της Πολιτείας,  προγραμμάτισαν την οικογενειακή και επαγγελματική τους ζωή και από 2 και 3 παιδιά, που είχαν, είτε ήδη απέκτησαν - χωρίς όμως να προλάβουν την καταληκτική ημερομηνία της προηγούμενης εγκυκλίου διορισμού πολυτέκνων εκπαιδευτικών - είτε περιμένουν  το 4ο τέκνο τους - οι  μητέρες βρίσκονται σήμερα στο τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης τους - και αναμένουν το καλοκαίρι που μας έρχεται να τύχουν των όποιων ευεργετημάτων έχει μέχρι σήμερα νομοθετήσει γι’ αυτούς η Πολιτεία. Και αναρωτιούνται:

1. Ποιά η συνέχεια και η αξιοπιστία της Πολιτείας;

2. Είναι δυνατόν να καταργούνται οι νόμοι και οι αποφάσεις, που αποσκοπούν στη ενθάρρυνση των γεννήσεων και  που λαμβάνονται στα πλαίσια του άρθρου 21 παρ. 2 και 5 του Συντάγματος για την προστασία των πολυτέκνων και την άσκηση δημογραφικής πολιτικής;

3. Τι παράδειγμα δίνει η ίδια η Πολιτεία  όταν δεν σέβεται τις αποφάσεις που λαμβάνει και μεταβάλει συνεχώς το εργασιακό περιβάλλον και τις λοιπές συνθήκες που ζουν οι πολίτες;

4.  Ξεχάστηκε η απόφαση της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό του 1993 , αλλά και οι  πρόσφατες θέσεις του ίδιου του σημερινού Πρωθυπουργού μας:«…Η νέα κυβέρνηση δε θα αρκεσθεί σε αποσπασματικά μέτρα, αλλά θα προχωρήσει άμεσα σε ολοκληρωμένες και οριζόντιες πολιτικές, στο σπίτι, στο σχολείο, στην εργασία, στην κοινωνία. Πολιτικές, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν τις ανάγκες της πολύτεκνης οικογένειας, αλλά παράλληλα θα δίνουν κίνητρα και θα ενθαρρύνουν τα νέα ζευγάρια να μεγαλώσουν όχι όσα παιδιά μπορούν, αλλά όσα παιδιά θέλουν. Σας διαβεβαιώνω ότι οι προσπάθειες σας για συνεχή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ποιότητας ζωής της πολύτεκνης οικογένειας με βρίσκουν στο πλευρό σας, αρωγό και συμπαραστάτη.»  

Θέσεις με ιδιαίτερη βαρύτητα στην σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας και ο καθένας μας ατομικά. Πράγματι, η δυνατότητα διορισμού των πολύτεκνων εκπαιδευτικών όχι μόνο αποτελεί μέγιστη κοινωνική παροχή προς μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα που αποτελεί τους εθνικούς αιμοδότες, αλλά αποβαίνει και πολλαπλώς ανταποδοτική προς την Ελληνική Πολιτεία

Η ΑΣΠΕ είναι αντίθετη με την κατάργηση της πρόνοιας του ανωτέρω νόμου 3255/2004 για το διορισμό των πολύτεκνων εκπαιδευτικών , αντιθέτως, ζητά επέκταση του ανωτέρω νόμου και στις κατηγορίες των συναδέλφων πολύτεκνων εκπαιδευτικών κλάδου ΤΕ και ένταξη  των τέκνων πολυτέκνων στις διατάξεις του ν.3027/2002 (με πρόταξη, εφόσον πάρουν τη βαθμολογική βάση του ΑΣΕΠ) και μέχρι ποσοστού  20%  σύμφωνα με τους  νόμους  2527/1997 και 3454/2006 καθώς και στις προσλήψεις  Αναπληρωτών, Ωρομισθίων και του προγράμματος  της Π.Δ.Σ.

Κυρία Υπουργέ, ο νόμος 3255/2004  λειτουργεί με καθαρά δημογραφικά κίνητρα. Ένας νόμος που δίνει στον πολύτεκνο εκπαιδευτικό τον διορισμό του κοντά στην οικογένεια του μόλις αποκτήσει το 4ο του παιδί, έτσι ώστε να έχουμε οικογένειες ενωμένες και αγαπημένες! Συγχρόνως ο διορισμός αυτός έφερε αφενός Εκπαιδευτικούς με αρχές και αξίες στα σχολεία  και αφετέρου έδωσε  νέες γεννήσεις στην πατρίδα μας.  Έτσι φθάσαμε να έχουν διορισθεί μέχρι τώρα στην εκπαίδευση με αυτό το νόμο, πάνω από 4.000 συνάδελφοι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί,  που σε ποσοστό άνω του 80% είναι νέοι πολύτεκνοι.

Σημειώνουμε επίσης ότι κατ΄ επανάληψη έχει κριθεί από το ΣτΕ ότι: «δεν είναι συνταγματικά ανεκτός ο περιορισμός ή η υποβάθμιση της παρεχομένης στους πολυτέκνους ειδικής φροντίδας, άνευ αποχρώντος λόγου».  Τέτοιος λόγος δεν υπάρχει, όταν μάλιστα σήμερα η χώρα μας βρίσκεται σε τροχιά δημογραφικής κατάρρευσης και οι πολύτεκνες οικογένειες αποτελούν εστία αντιστάσεως. Το δε μέτρο αυτό, που σωστά το ΠΑΣΟΚ είχε  πρώτο νομοθετήσει με το νόμο  3027/2002,  δεν έχει κανένα κόστος για το Κράτος και είναι αποτελεσματικός, αποτελεί δε δημογραφικό κίνητρο και κτυπά την ανεργία των πολυτέκνων.

Επιπλέον ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι μορφωμένοι άνθρωποι που έχουν διάθεση προσφοράς και θυσίας (στοιχεία απαραίτητα για το λειτούργημα του εκπαιδευτικού) και που αγαπούν, αποκτούν και μεγαλώνουν πολλά παιδιά στηρίζοντας το θεσμό της οικογένειας και κατ’ επέκταση την Ελλάδα, δεν έχουν αποδείξει εμπράκτως την παιδαγωγική τους επάρκεια;       Άλλωστε, όπως έδειξε και η δημόσια διαβούλευση, η θεσμοθέτηση ως  μοναδικού απαραίτητου κριτηρίου για την παιδαγωγική επάρκεια των εκπαιδευτικών, της ολιγόωρης εξέτασης του ΑΣΕΠ, θεωρείται αμφιλεγόμενη από την πλειοψηφία της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς χαρακτηρίζοντάς τα ως απλά συμπληρωματικά κριτήρια οδηγεί σε απαξίωση τόσο τα πτυχία των εκπαιδευτικών, όσο και την αποκτηθείσα πρακτική εμπειρία. Ειδικότερα για τους πολύτεκνους η υποχρέωση επιτυχίας στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, με δεδομένη την αντικειμενική τους στενότητα σε χρόνο και χρήμα, που είναι απαραίτητα για την προετοιμασία και τα φροντιστήρια, ισοδυναμεί με αποκλεισμό.

Β. Θεσμικό Πλαίσιο Μεταθέσεων εκπαιδευτικών

     Κυρία Υπουργέ,

από την πρώτη στιγμή που πληροφορηθήκαμε  την μελετώμενη τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου των Μεταθέσεων, η ΑΣΠΕ  ζήτησε από  την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου, να συμμετάσχει στην επιτροπή αυτή ή να  κληθεί να καταθέσει τις απόψεις της, δυστυχώς μας το αρνήθηκαν.

Στο Π.Δ. 50/1996, όπως αυτό συμπληρώθηκε από το Π.Δ. 100/1997 περιλαμβάνεται η βάση των δικαιωμάτων των πολύτεκνων εκπαιδευτικών σχετικά με μεταθέσεις, υπεραριθμίες, τοποθετήσεις κτλ. Το συγκεκριμένο Π.Δ. αποτελεί προέκταση και εν μέρει προσαρμογή του Ν. 1910/1944 στην εκπαίδευση. Τυχόν κατάργηση των προβλεπόμενων ρυθμίσεων ή τροποποίησή τους προς το χειρότερο, με αποκλεισμό των πολύτεκνων από  συγκεκριμένα απορρέοντα δικαιώματα, αυτομάτως αναιρεί σημαντικές αρχές του κοινωνικού Κράτους, τοποθετεί τους πολυτέκνους εκτός ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων αμφισβητώντας ευθέως πάγιες και βαθιά ριζωμένες θέσεις της ελληνικής κοινωνίας αλλά και του ίδιου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σχετικά με την πολύτεκνη οικογένεια. Αδυνατούμε και να φανταστούμε ακόμα ότι θα υπάρξει προώθηση έστω και κάποιων μέτρων που θα αντιμετωπίζουν δίχως ευαισθησία τον πολύτεκνο εκπαιδευτικό και ξέχωρα της ιδιότητάς του ως μητέρα ή πατέρα πολλών παιδιών.   

Κάποιοι,  κατηγορούν τους πολύτεκνους  ότι αφαιρούν  οργανικές θέσεις από συναδέλφους των.  Βέβαια, οι οργανικές θέσεις, δεν αφαιρούνται με κανένα τρόπο, αλλά  μειώνονται συνεχώς με αποτέλεσμα να προκύπτουν υπεραριθμίες ή δυσκολίες στις μεταθέσεις. Είναι όμως εντελώς παράλογο να κατηγορούνται οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί για αυτό το φαινόμενο. Όλοι γνωρίζουμε ότι η ολοένα αυξανόμενη μείωση των οργανικών είναι απόρροια του δημογραφικού προβλήματος. Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι η πολυτεκνία αλλά η υπογεννητικότητα.

Από το πρόβλημα της υπογεννητικότητας δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη και η εκπαίδευση αφού η δραματική μείωση των μαθητών επιφέρει μείωση τμημάτων, κλείσιμο σχολείων και κατά συνέπεια απώλεια οργανικών θέσεων. Ποιος ευθύνεται λοιπόν για την απώλεια των οργανικών θέσεων; Οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί; Ας μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Οι πολύτεκνοι φέρνοντας στη ζωή πολλά και καλά παιδιά δίδουν πολύτιμη βοήθεια στην ελληνική κοινωνία, αλλά και στην εκπαίδευση αφού είναι αιμοδότες των ελληνικών σχολείων δημιουργώντας πολύ περισσότερες οργανικές θέσεις από αυτές που καταλαμβάνουν οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί. Δεν είναι δυνατόν αυτοί που έχουν κάνει τα πάντα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, να τιμωρηθούν χάνοντας νόμιμα και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους διότι κάποιοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να καταλάβουν τις αιτίες ύπαρξης του προβλήματος.

Γνωρίζετε άλλωστε ότι, ο διορισμός των πολυτέκνων εκπαιδευτικών όπως αναφέρεται και σε πρόσφατη Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους εντάσσεται στην πολιτική καταπολέμησης της υπογεννητικότητας, συνιστά εκδήλωση κοινωνικά ευαίσθητου Κράτους, γίνεται σύμφωνα με το Σύνταγμα, ενώ ο νομοθετικός λόγος έγκειται στη διασφάλιση συντήρησης της πολυμελούς οικογένειας. Ανάλογες αναφορές σε θέματα υπεραριθμιών, μεταθέσεων, κτλ που αφορούν πολύτεκνους εκπαιδευτικούς γίνονται και σε άλλες προγενέστερες Γνωμοδοτήσεις.

Γ. Απαλλαγή πολυτέκνων εκπαιδευτικών από εξωδιδακτικές εργασίες

      Κυρία Υπουργέ,

τις τελευταίες μέρες δεχόμαστε, πλήθος διαμαρτυριών από πολύτεκνες μητέρες, εκπαιδευτικούς, με ένα ή δύο ή τρία από τα παιδιά τους να είναι νηπιακής ηλικίας ή κάποιο άλλο τέκνο τους να έχει εισαχθεί στην Γ/θμια Εκπαίδευση και πλέον με την τελευταία εγκύκλιο του κ. Κουτρουμάνου αποκλείονται αυτών των απαλλαγών.

Θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε για αυτό το θέμα,  τα ακόλουθα:       

1.   Η απαλλαγή των πολυτέκνων εκπαιδευτικών, καθιερώθηκε  εν πρώτοις, επί Κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ στην Β/θμια Εκπαίδευση, με Υφυπουργό τον κ. Λεβογιάννη με το Δ2/5682/14-4-89 έγγραφό του και επεκτάθηκε στην Α/θμια, πάλι επί ΠΑΣΟΚ, με Υφυπουργό τον κ. Γκεσούλη το 2002 με το Φ350/77/105679/Δ1 έγγραφο.          

2.    Ενώ μέχρι της εκδόσεως των  παραπάνω εγκυκλίων, καμία προϋπόθεση δεν ετίθετο για την απαλλαγή των πολυτέκνων εκπαιδευτικών από τις εξωδιδακτικές εργασίες, με τις μεταγενέστερες άρχισαν να τίθενται σιγά – σιγά προϋποθέσεις. 

Συγκεκριμένα :        

-   με εγκύκλιο του 2005 ( 20203/Δ2), που αναφέρει :«… Οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί, στους οποίους αναφέρονται οι παραπάνω ρυθμίσεις, είναι αυτοί των οποίων τα παιδιά φοιτούν σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μόνο».        

-   με εγκύκλιο του 2008 ( Φ.350/12/59201/Δ1) , που αναφέρει:«…Οι παραπάνω διευκολύνσεις παρέχονται στους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς μέχρι τα παιδιά τους να αποφοιτήσουν από τη δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.»      

-    με την υπ. αρ. πρωτ, 76188ΙΔ2 /29-6-09 διευκρινιστική εγκύκλιο του ΥΠΕΠΘ που αναφέρει: «Πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί θεωρούνται όσοι έχουν τουλάχιστον τέσσερα (4) τέκνα και οι προβλεπόμενες από την παραπάνω εγκύκλιο απαλλαγές εφαρμόζονται, μόνο όταν και τα τέσσερα τέκνα είναι ανήλικα είτε φοιτούν είτε δε φοιτούν σε σχολεία της Α/θμιας ή Β/θμιας Εκπ/σης.»         

-   και τελευταία δύο εγκυκλίους  του κ. Κουτρουμάνου την 139629/Δ1/10-11-09 εγκύκλιο :«… τις διευκολύνσεις δικαιούνται οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί των οποίων και τα τέσσερα παιδιά φοιτούν στις δύο πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης (Α/θμιας και Β/θμιας).»

και  την Φ.351.5/71/143870/Δ1 – 30-11-2009 εγκύκλιο:«… Οι  διευκολύνσεις παρέχονται σε έναν από τους δύο γονείς.»

Κυρία Υπουργέ, δεν κατανοούμε τους λόγους για τους  οποίους αυτοί οι εγκύκλιοι συνεχώς τροποποιούν τις αποφάσεις Υφυπουργών  από διοικητικούς  μάλιστα υπαλλήλους του Υπουργείου.

Θέτουμε υπόψη σας την ακόλουθη πρόταση μας και παρακαλούμε να την εξετάσετε :        

Στις περιπτώσεις που σε κάποια σχολεία, υπάρχουν συνάδελφοι πολύτεκνοι, πάνω από ένα κρίσιμο ποσοστό του συνολικού αριθμού  των καθηγητών,  για να μην δημιουργούνται προβλήματα αλλά και να βγαίνουν οι εργασίες του σχολείου να υπάρχει και εναλλακτική πρόταση, δηλαδή, μείωση του εβδομαδιαίου προγράμματος των συναδέλφων αυτών κατά 1 ώρα εβδομαδιαίως για κάθε παιδί πέραν του 2ου. Η δε μείωση του ωραρίου αυτή ή η απαλλαγή να παρέχεται μέχρις ότου αποφοιτήσει και το τελευταίο παιδί τους από τη Β/θμια εκπαίδευση.

Δ.  Άλλα θέματα που μας απασχολούν

1. Εννεάμηνη άδεια ανατροφής τέκνων

Μετά και την έκδοση αποφάσεων των Διοικητικών Εφετείων και του ΣτΕ, με τις οποίες δικαιώθηκαν πολύτεκνοι που διεκδικούσαν Άδεια Ανατροφής  επόμενου τέκνου, ενώ ήδη  βρίσκονταν σε άδεια  ανατροφής  προγενέστερου τέκνου... θα πρέπει να ανακληθεί το ταχύτερο η υπ’ αριθμ. 54501/Δ2/24-4-2008 Εγκύκλιος του Γενικού Διευθυντή κ. Κων/νου Κουτρουμάνου για τις «άδειες μονίμων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», η οποία είναι επικειώς απαράδεκτη και εκθέτει το ίδιο το Υπουργείο, αφού το εμφανίζει να καταργεί  με την παραπάνω εγκύκλιο, ουσιαστικώς τις διατάξεις του άρθρου 53 παρ. 2 του Ν.3528/2007, παρά το γεγονός ότι έχει εκδοθεί και η υπ’  αριθμ. 64/12-2-2008 γνωμοδότηση του ΝΣΚ

2.Ωράριο εργασίας Νηπιαγωγών πολύτεκνων εκπαιδευτικών

           Ζητάμε, να διευκρινισθεί με εγκύκλιό σαςότι η πολύτεκνη Νηπιαγωγός να προηγείται στην επιλογή του τμήματος, σε πρωινό ή απογευματινό ωράριο( για κλασικό ή ολοήμερο πρόγραμμα), σύμφωνα με τις ανάγκες της οικογενείας της,  για να μπορεί να αντεπεξέρχεται στις υποχρεώσεις  της ως εργαζόμενης  αλλά και ως μητέρας.

3.Καθιέρωση ειδικού ποσοστού πολυτέκνων  στις χορηγούμενες εκπαιδευτικές Άδειες.

Θεωρούμε, ότι  επιβάλλεται η  καθιέρωση συμμετοχής των Πολυτέκνων  εκπαιδευτικών σε ποσοστό 10%,  επί του εκάστοτε αριθμού  των συμμετασχόντων σε προγράμματα  μετεκπαίδευσης ή κύκλους μεταπτυχιακής  εκπαίδευσης καθώς και στις  χορηγούμενες Εκπαιδευτικές άδειες των  εκπαιδευτικών.  

4.Οργανικές θέσεις Ειδικής Αγωγής.

Οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί με γνώσεις στην Ειδική Αγωγή, εφόσον έχουν από το νόμο τα προσόντα (Μεταπτυχιακό, ή σεμινάριο ειδίκευσης 400 ωρών) και το επιθυμούν, να μετατάσσονται σε οργανική θέση στον κλάδο Ειδικής Αγωγής, διότι υπάρχουν πολλές κενές οργανικές θέσεις.

5. Προσλήψεις Εκπαιδευτών ΙΕΚ

Στις προσλήψεις ωρομισθίων – εκπαιδευτικών των ΙΕΚ θα πρέπει ένα  ποσοστό 20% των θέσεων να καλύπτονται από Πολύτεκνους γονείς και τέκνα αυτών (σύμφωνα με τον Νόμο 2527/97).

6. Μετεγγραφές Φοιτητών από ΤΕΕ και Εσπερινά Λύκεια

Μετά  και την έκδοση των  ακυρωτικών αποφάσεων, δύο  Διοικητικών Εφετείων ,  είναι άμεση ανάγκη να εκδοθεί  το ταχύτερο, η εγκύκλιος του Υπουργείου σας προς τα Τ.Ε.Ι, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολύτεκνοι απόφοιτοι ΤΕΕ - Β΄ κύκλου με δικαστικούς αγώνες εξ αιτίας της παρανόμου τακτικής των Τ.Ε.Ι.     Δυστυχώς η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΠΘ τους ξέχασε, ενώ είχε υποσχεθεί ότι θα λυθεί αυτό το θέμα. Να σημειωθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι είναι πλέον ελάχιστοι, αφού τα ΤΕΕ κατηργήθησαν.

7. Ειδικό ποσοστό εισαγωγής πολυτέκνων στο ΕΑΠ     Να θεσμοθετηθεί ειδικό  ποσοστό εισαγωγής  5%, επί πλέον των καθορισμένων θέσεων για τα Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά Προγράμματα του ΕΑΠ, που θα δίνεται σε πολύτεκνους  γονείς  και τέκνα αυτών, όπως δηλαδή προβλέπεται και για τους Α.Μ.Ε.Α (με ξεχωριστό ποσοστό 3% -Υπ. Απόφαση Φ152/ΦΕΚ 472 τ. Β΄/6-4-00).

8. Απαλλαγή πολυτέκνων από τα δίδακτρα των Μεταπτυχιακών προγραμμάτων ΑΕΙ – ΑΤΕΙ  και  του ΕΑΠ

Όπως γνωρίζετε σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 1 του Ν. 1910/44: «τα τέκνα των Πολυτέκνων απαλλάσσονται της καταβολής παντός εκπαιδευτικού τέλους όσον αφορά την εν γένει επαγγελματική εκπαίδευση… πάσης βαθμίδος. Υπό την έννοια των εκπαιδευτικών τελών νοούνται δίδακτρα…». Για αυτό παρακαλούμε να  απαλλάσσονται  οι πολύτεκνοι και τα τέκνα αυτών  από τα δίδακτρα  των μεταπτυχιακών προγραμμάτων,  και μάλιστα χωρίς να υπάρχει  πλαφόν εισοδήματος(καθότι το ΕΑΠ έχει  καθιερώσει δυστυχώς, πλαφόν εισοδήματος, που για μία 6μελή οικογένεια δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 25000 ευρώ! …). 

9. Ψηφιακή Δράση: Δες την Ψηφιακά…     Είναι γνωστό  ότι η Κυβέρνηση στα πλαίσια της ψηφιακής Στρατηγικής 2006-13, επιδοτεί μέσω της δράσης «Δες την Ψηφιακά», την απόκτηση προσωπικών φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών στους πρωτεύσαντες πρωτοετείς φοιτητές σε ποσοστό 25% των επιτυχόντων με τη μεγαλύτερη βαθμολογία σε κάθε τμήμα ή σχολή της   τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δικαίωμα συμμετοχής δόθηκε τελευταία,  και στους φοιτητές  που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, οι οποίοι εισάγονται στην τριτοβάθμια   εκπαίδευση ως ποσοστό 3% των εισακτέων σε κάθε τμήμα ή σχολή.         

Επικροτούμε την ευαισθησία  αυτή, αλλά θα πρέπει για λόγους ισότιμης μεταχείρισης να έχουν δικαίωμα συμμετοχής και οι φοιτητές, που προέρχονται από τις  ηρωικές  πολύτεκνες οικογένειες και εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ως ένα ξεχωριστό  ποσοστό 10% επί  των εισακτέων σε κάθε τμήμα ή σχολή.

Κυρία Υπουργέ,        Η ΑΣΠΕ, στηρίζει τη ρήση σας: «πρώτα ο Μαθητής»,  όμως  παράλληλα πρέπει  να ληφθούν και μέτρα για να υπάρξουν αυτοί οι Μαθητές και ένα τέτοιο μέτρο, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, είναι η διατήρηση της πρόνοιας του ν.3255/2004 για το διορισμό των πολύτεκνων εκπαιδευτικών.

      Το κοινωνικό Κράτος αποτελεί θεμελιώδη αρχή του Συντάγματος και προάγει την κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ η απασχόληση κοινωνικά ευπαθών ομάδων όπως οι πολύτεκνοι αποτελεί πρόκληση τόσο για τη φύση όσο και για την ποιότητα της Δημοκρατίας.

        Γνωρίζοντας  την ευαισθησία σας πάνω σε θέματα πολυτέκνων, όσο και του Πρωθυπουργού μας, παρακαλούμε, όπως όχι μόνο προστατεύσετε αλλά και περαιτέρω βελτιώσετε τις διατάξεις του ανωτέρου νόμου για τον διορισμό των πολύτεκνων εκπαιδευτικών

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Για την ΑΣΠΕ

       Ο Πρόεδρος                                                     Ο Γεν. Γραμματέας

Βασίλειος Θεοτοκάτος                                    Εμμανουήλ Χρυσόγελος

5 Φεβ 2010

H συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του κ. Α. Ροντούλη(Βουλευτή του ΛΑΟΣ) σχετικά με τους διορισμούς των πολυτέκνων εκπαιδευτικών.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΝΘ΄
Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010
Αθήνα, σήμερα στις 4 Φεβρουαρίου 2010, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09.36΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Γ’ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΡΓΥΡΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση…

Εισερχόμαστε τώρα στην με αριθμό 375/1.2.2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αστέριου Ροντούλη προς την Υπουργό Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σχετικά με τους διορισμούς πολυτέκνων εκπαιδευτικών.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Αστέριου Ροντούλη έχει ως εξής:
«Βάσει του ν. 3255/2004, ενός θεσμικού πλαισίου δηλαδή που διέπεται από τη λογική της παροχής δημογραφικών κινήτρων, ο εκπαιδευτικός κατηγορίας ΠΕ κατοχυρώνει τη δυνατότητα διορισμού στην δημόσια εκπαίδευση αμέσως μόλις αποκτήσει το τέταρτο παιδί του.
Έτσι, φθάσαμε να έχουν διοριστεί, μέχρι τώρα, στην δημόσια εκπαίδευση, με τον προαναφερθέντα νόμο πάνω από τέσσερις χιλιάδες πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί, που σε ποσοστό μάλιστα άνω του 80% είναι νέοι πολύτεκνοι, εποικοδομητικοί.
Όμως, με τα όσα αναγράφονται στον ημερήσιο τύπο και μεταδίδονται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, δημιουργείται στους πολίτες η εντύπωση πως η Κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην κατάργηση των διατάξεων του ν. 3255/2004 περί διορισμού των πολυτέκνων εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα να έχει κορυφωθεί η ανησυχία, αλλά και η αγωνία εκατοντάδων πολύτεκνων οικογενειών.
Συνεπώς, προκειμένου να αρθούν οι όποιες εσφαλμένες εντυπώσεις ή παρεξηγήσεις ερωτάται η κα Υπουργός:
Πρώτον, αληθεύουν, πράγματι, οι πληροφορίες περί επικείμενης κατάργησης του ισχύοντος νόμου που διέπει τους διορισμούς των πολυτέκνων εκπαιδευτικών;
Δεύτερον, αν ναι, έχει συνεκτιμηθεί από το Υπουργείο η συνταγματικότητα της όποιας νέας ρύθμισης και η περαιτέρω επιβάρυνση του ήδη οξυτάτου δημογραφικού προβλήματος της χώρας;».

Στην επίκαιρη ερώτηση θα απαντήσει η Υφυπουργός κυρία Χριστοφιλοπούλου, για τρία λεπτά.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων):

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, θέλω να καταστήσω απολύτως σαφές ότι η Κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Παιδείας στηρίζει το θεσμό της οικογένειας και ιδιαίτερα της πολιτικής οικογένειας. Δεν τίθεται ζήτημα να παραβιαστεί άλλωστε το άρθρο 21 του Συντάγματος.
Είναι, επίσης, όμως σαφές και το γνωρίζουν όλοι ότι στις προθέσεις μας είναι μια πολύ μεγάλη αλλαγή στο χώρο της παιδείας, στο χώρο της δημόσιας, ποιοτικής, δωρεάν παιδείας για όλους με επίκεντρο το μαθητή. Το μαθητή, τη μαθήτρια και τις ανάγκες τους. Και για το λόγο αυτό εκτός από τις μεγάλες αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα, στην οργάνωση και λειτουργία των σχολείων που έχουν ήδη σκιαγραφηθεί από τις προγραμματικές μας δηλώσεις, προχωρήσαμε και σε ένα πλαίσιο βασικών αρχών για τις προσλήψεις, διορισμούς και μεταθέσεις των εκπαιδευτικών.
Βεβαίως, στόχος είναι σ’ αυτό το νομοσχέδιο που θα προκύψει, μετά από τη διαβούλευση, να υπάρχει μια πλέον αξιοκρατική, διαφανής και ουσιαστική αξιοποίηση του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας. Αν θέλουμε ο μαθητής να είναι το πρωταρχικό μας μέλημα, είναι κατανοητό ότι ο δάσκαλος και ο καθηγητής είναι στην πρώτη γραμμή, που είναι η τάξη.
Σε αυτή τη μεγάλη αλλαγή θα υπάρξουν πολλά στάδια. Ήδη, είμαστε στο πρώτο, της διαβούλευσης. Αμέσως μετά τη διαβούλευση, υπάρχει το στάδιο της κατάθεσης ενός προσχεδίου νόμου, το οποίο και θα συζητήσουμε στην αρμόδια επιτροπή και βεβαίως μετά η κατάθεση του νομοσχεδίου.
Θέλω, λοιπόν, να σας πω ότι σ’ αυτό το πρώτο στάδιο που βρισκόμαστε υπάρχουν πάρα πολλές κατατεθειμένες απόψεις πολιτών, φορέων. Βεβαίως, εμείς έχουμε δει όλους τους αρμόδιους φορείς. Υπάρχει όμως, και ένα αίτημα των πολύτεκνων εκπαιδευτικών για να υπάρξει μία συνάντηση μαζί μας, την οποία και δρομολογούμε άμεσα, εντός της επόμενης εβδομάδας.
Θα δούμε και τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς, θα ακούσουμε τις απόψεις τους, γιατί πρόθεσή μας δεν είναι να μην σεβαστούμε και τα δικά τους δικαιώματα, που άπτονται όχι μόνο των αναγκών της εκπαίδευσης αλλά άπτονται των αναγκών του κράτους και της πολιτείας να στηρίξει την πολύτεκνη οικογένεια, η οποία είναι ένα από τα σημαντικότερα –όχι το μόνο- βάθρα στα οποία πρέπει να στηριχθούν για να λύσουμε το δημογραφικό μας πρόβλημα.
ΠΡΟΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ευχαριστούμε την κυρία Υφυπουργό.
Το λόγο έχει ο κ. Αστέριος Ροντούλης, Βουλευτής του ΛΑΟΣ στο Νομό της Λάρισας για να αναπτύξει την ερώτησή του.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Άρες, μάρες, κουκουνάρες! Αυτό κατάλαβα από την απάντηση, ενώ περίμενα μία σαφέστατη απάντηση σε ένα σαφέστατο ερώτημα.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε να ανακαλέσει.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Θα τα πείτε στη δευτερολογία σας.
Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, να κρατηθεί ο χρόνος.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ θερμά. Να κρατηθεί ο χρόνος.
ΠΡΟΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Νομίζω ότι εσείς, κύριε Ροντούλη, έχετε τη δυνατότητα να αναπτύξετε την ερώτησή σας με πολύ καλό τρόπο και αποτελεσματικό. Γιατί να χρειάζεται να χρησιμοποιούμε τέτοιες λέξεις; Αλλά η κυρία Υπουργός θα έχει τη δυνατότητα να απαντήσει μετά, αλλά να απαντήσει επί της ουσίας.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Κύριε Πρόεδρε, δεν συνάδει με το πνεύμα της Βουλής το «άρες, μάρες, κουκουνάρες». Με συγχωρείτε πάρα πολύ!
ΠΡΟΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ακούει ο ελληνικός λαός. Είναι απευθείας η σύνδεση και ακούει τι λέει ο κ. Ροντούλης και κρίνει. Νομίζω ότι μία αυτοσυγκράτηση πρέπει να υπάρχει από όλους. Εγώ δεν μπορώ να κάνω λογοκρισία στον ερωτώντα Βουλευτή. Αναλαμβάνει την ευθύνη αυτών που λέει.
Παρακαλώ, κύριε Ροντούλη, σας βάζω από την αρχή τον χρόνο σας. Αλλά επειδή και εσείς κάνετε συνέχεια διακοπές, βλέπετε τώρα πόσο άσχημο είναι να γίνονται διακοπές.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Δεν έκανα καμία διακοπή.
ΠΡΟΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Παρακαλώ συνεχίστε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Επειδή, λοιπόν, παρεξηγήθηκε η κυρία Υπουργός, διαβάζω από το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής 24 Ιανουαρίου 2010 δήλωση που έγινε από πηγή του Υπουργείου Παιδείας που δεν κατονομάζεται και είναι η εξής: «Η πολιτεία οφείλει να προσμετρά ότι ο κάθε πολίτης που ανήκει σε ειδική κατηγορία δεν είναι αξιωματικά και κατάλληλος δάσκαλος».
Εδώ, λοιπόν, υπάρχει μία ευθεία βολή κατά των πολυτέκνων εκπαιδευτικών, πράγμα που σημαίνει ότι το Υπουργείο μεθοδεύει σταδιακά, αλλά μεθοδεύει εναργέστατα, την κατάργηση του νόμου 3255 περί διορισμού των πολυτέκνων εκπαιδευτικών.
Θέλω, λοιπόν, να επισημάνω κάποια πράγματα για να τα ακούσει η κυρία Υπουργός.
Πρώτον, υπάρχει το άρθρο 21 του Συντάγματος, παρ. 2 και 5. Τι λέει η παρ. 2; Λέει συγκεκριμένα ότι είναι δικαίωμα της πολύτεκνης οικογένειας να έχει μία ειδική μέριμνα και προστασία από το κράτος. Τι λέει η παρ. 5; Λέει ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας να οργανώνει με συγκεκριμένα αναγκαία μέτρα που πρέπει να λαμβάνει μία ολοκληρωμένη δημογραφική πολιτική. Αυτά λέει το Σύνταγμα, δεν τα λέει ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός.
Πρέπει, όμως να αναγνώσω και κατ’ επανάληψη αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ακούστε, λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, τι λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεν είναι συνταγματικά ανεκτός ο περιορισμός ή η υποβάθμιση της παρεχομένης στους πολυτέκνους ειδικής φροντίδας άνευ αποχρώντος λόγου. Και εδώ βεβαίως, δεν υπάρχει αποχρών λόγος για να καταργήσουμε το νόμο 3255. Τουναντίον, υπάρχει αποχρών λόγος για να διατηρηθεί εν ισχύ ο νόμος 3255, λόγω του τεραστίου, οξυτάτου δημογραφικού προβλήματος της χώρας.
Ο νόμος αυτός μέχρι τώρα λειτούργησε ως δημογραφικό κίνητρο πρώτον, ως ένα μέτρο καταπολέμησης της ανεργίας των εκπαιδευτικών και μάλιστα, χωρίς το παραμικρό κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Θα μου επιτρέψετε, όμως, αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, να αναγνώσω και τοποθετήσεις, δηλώσεις, θέσεις που ανέπτυξε ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο κ. Παπανδρέου και Πρωθυπουργός της χώρας, ενώπιον της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος.
ΠΡΟΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης):
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ:
Τι είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου; «Μπροστά στον κίνδυνο της γήρανσης του πληθυσμού εξαιτίας της σοβαρής υπογεννητικότητας, ο ρόλος των πολυτέκνων οικογενειών αποτελεί εθνική προσφορά. Ιδιαίτερα σήμερα, σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και τους πολίτες, η πολιτεία οφείλει να σας δείξει και θα σας δείξει στην πράξη αποτελεσματική μέριμνα». Αυτά δήλωνε ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Και βεβαίως να επισημάνω ότι ανέγνωσα το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και σε κανένα σημείο δεν βρήκα αναφορά σε μία μελλοντική κατάργηση του ν.3255.
Κυρία Υπουργέ, για να μην κοροϊδευόμαστε και να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η πολιτεία έχει μια συνέχεια και έχει και αξιοπιστία. Όταν η πολιτεία λέει ότι θα πρέπει ο πολίτης να σέβεται τους νόμους, να πληρώνει τους φόρους, να καταβάλλει τις ασφαλιστικές του εισφορές, πρώτα η ίδια η πολιτεία πρέπει να δει το παράδειγμα της συνέπειας και της αξιοπιστίας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει επανειλημμένα το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή).
Καταλήγοντας, κύριε Πρόεδρε, να επισημάνω το εξής: Είναι δεδομένη και θα τη δούμε –μακάρι να διαψευστώ- μια τρομοκρατική επίθεση από το Υπουργείο Παιδείας εναντίον των πολυτέκνων. Πολύ φοβάμαι...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Έχετε υπερβεί κατά πολύ το χρόνο σας.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε για τριάντα δευτερόλεπτα. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα και παρακαλώ για την ανοχή σας. Είναι πολύ σοβαρό και απασχολεί χιλιάδες οικογένειες.
Υπάρχει, λοιπόν, μία μεθόδευση αρνητική εναντίον των πολυτέκνων οικογενειών. Γιατί; Διότι το Υπουργείο και η Κυβέρνηση έχουν κάνει μια κεντρική πολιτική επιλογή. Θεωρούν ότι το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας δεν θα λυθεί με την ενίσχυση των γεννήσεων του γηγενούς ελληνικού πληθυσμού, αλλά με την πολιτογράφηση αλλοδαπών.
Σε αυτή τη κεντρική σας επιλογή, λοιπόν, θα μας βρείτε απέναντι.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κύριε Ροντούλη, θα ήθελα να ανακαλέσετε την αρχική σας τοποθέτηση. Ήταν σαφέστατη η κυρία Υπουργός. Παρακαλώ να ζητήσετε την ανάκληση, για να μη γραφτεί στα Πρακτικά η αρχική σας τοποθέτηση. Είστε καθηγητής, έχετε πλουσιότερο λεξιλόγιο από το «άρες, μάρες, κουκουνάρες».
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ θέλω να συγχαρώ την κυρία Υπουργό για την παρουσία της εδώ στην Αίθουσα, γιατί ξέρω ότι υπήρχε και ιδιάζων λόγος να είναι απούσα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Η ερώτηση, κύριε Ροντούλη, ήταν εάν θα ανακαλέσετε αυτά που είπατε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Αυτό που είπα δεν αποτελεί προσωπική αιχμή για την κυρία Υπουργό, απλώς έκρινα την αοριστολογία της τοποθέτησής της. Μπορούσε να πει ότι ο ν. 3255 δεν θα καταργηθεί και τελειώσαμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κυρία Υπουργέ έχετε το λόγο.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Κύριε συνάδελφε, ο καθένας εκφράζεται όπως νομίζει.
Από εκεί και πέρα θα ήταν, νομίζω, πρόχειρο από μέρους μου και από μέρους συνολικά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να έρθει εδώ για να απαντήσει σε μια επίκαιρη ερώτηση και να δηλώσει ότι ένας νόμος δεν θα καταργηθεί.
Εξηγούμαι. Και αν αυτός ο νόμος τροποποιηθεί ή βελτιωθεί με τρόπο που να εκφράζει και τη συνταγματική επιταγή της προστασίας των πολυτέκνων με συμμετοχή και των ιδίων των πολυτέκνων –όπως σας είπα, δεν θα δω τη Συνομοσπονδία, θα δω το Σύλλογο των Εκπαιδευτικών Πολυτέκνων- εάν πάμε να βάλουμε συνολικά ένα πλαίσιο διαφορετικό στις προσλήψεις, στο διορισμό, γενικότερα στη φιλοσοφία που διέπει τη λειτουργία των εκπαιδευτικών, αυτό θα πρέπει να συνεπιφέρει βελτιώσεις και στον τρόπο που αξιοποιούμε και τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς.
Είπα και ξαναλέω ότι δεν θα ήταν καθόλου σοβαρό από μέρους μας να έρθουμε να κάνουμε τέτοιες δηλώσεις. Δηλώνουμε, όμως, απερίφραστα, κύριε Πρόεδρε, ότι δεν είναι στην πρόθεσή μας όχι μόνο η τρομοκρατική ενέργεια αλλά ούτε καν ο αιφνιδιασμός. Ακριβώς γι’ αυτό, πέρα από την προαναγγελθείσα ήδη από τη Βουλή συνάντησή μου με το συγκεκριμένο Σύλλογο, υπάρχει και εκ νέου επιστολή μετά από τον πρώτο γύρο συνομιλιών της Υπουργού κας Διαμαντοπούλου προς ΔΟΕ-ΟΛΜΕ και προς όλους, μέχρι να φθάσει, κύριε συνάδελφε, το προσχέδιο του νομοσχεδίου στη Βουλή, στην Επιτροπή. Όπως καταλαβαίνετε, θα υπάρξει πάρα πολύς χρόνος. Κανένας αιφνιδιασμός και πολύ επεξεργασμένη, συστηματική συζήτηση και διάλογος.
Η πρόθεσή μας είναι να συνταιριάξουμε, κύριε Πρόεδρε, με τον καλύτερο τρόπο τη συνταγματική επιταγή για την παιδεία που είναι το μέλλον της πατρίδας μας, με τη συνταγματική επιταγή για την προστασία της οικογένειας και των πολυτέκνων.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Αλίμονο στους πολυτέκνους!
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Με συγχωρείτε, το «αλλοίμονο στους πολυτέκνους» είναι δική σας έκφραση και δικαιούστε να την έχετε.
Θέλω λοιπόν, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, να πω ότι τα παιδιά μας δικαιούνται το δάσκαλο και τον καθηγητή που τους αξίζει. Και οι πολύτεκνοι όμως, δικαιούνται τη στήριξη της Πολιτείας. Θα κάνουμε κάθε τι το δυνατό να συνδυάσουμε αυτές τις δύο ανάγκες.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος ούτε για μεθοδεύσεις ούτε για τρομοκρατίες, ούτε για απόκρυψη. Θα είναι όλα στο φως, όλα θα είναι φανερά και σας διαβεβαιώνω ότι μετά από τη δική μου συνάντηση με τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς, θα υπάρξει επίσημο Δελτίο Τύπου, επίσημες δηλώσεις και δεν θα υπάρξει κανενός είδους μεθόδευση.
Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν, θέλω να σας ευχαριστήσω για τη δυνατότητα που μου δίνετε να ξεκαθαρίσω από την πλευρά μας ότι δεν υπάρχουν απειλές και ότι η Ελληνική Παιδεία είναι παιδεία για τα ελληνόπουλα και για όσα παιδιά νόμιμα κατοικούν στη χώρα μας και πηγαίνουν στα ελληνικά σχολεία.
Από κει και πέρα, έχουμε κάθε λόγο και εμείς στο Υπουργείο Παιδείας αλλά και συνολικά η Κυβέρνηση να στηρίξουμε την οικογένεια και να στηρίξουμε το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και εμείς ευχαριστούμε την Υφυπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κυρία Χριστοφιλοπούλου