16 Αυγ 2006

Διορισμός Πολύτεκνων Εκπαιδευτικών

Κύριε Χρυσόγελε,

Ενόψει της ανακοίνωσης από το ΥΠΕΠΘ (18 – 25 Αυγούστου) των ονομάτων των πολύτεκνων εκπαιδευτικών που διορίζονται για το σχ. Έτος 2006-2007, θα ήθελα να σας καταθέσω κάποιες σκέψεις σχετικά με το θέμα και να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σ΄ εσάς και σε όλους όσους συνέβαλαν στη ψήφιση, από την κυβέρνηση, του νομοσχεδίου για το διορισμό των πολύτεκνων εκπαιδευτικών.
Ξεκινώντας, θα αναφέρω ορισμένα στατιστικά δεδομένα.
Το 2004 διορίζονται:
Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση 4608 εκπαιδευτικοί.
Στη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 2673 εκπαιδευτικοί.
ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ 688 (688/7969)*100 = 8,63 % επί του συνόλου των διορισθέντων (διορίστηκαν όλοι όσοι υπέβαλλαν αίτηση)

Το 2005 διορίζονται:
Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση διορίζονται 5184 εκπαιδευτικοί.
Στη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 1.986 εκπαιδευτικοί.
ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ 425 (425/7595)*100 = 5,59% επί του συνόλου των διορισθέντων (διορίστηκαν όλοι όσοι υπέβαλλαν αίτηση)

Το 2006 θα διοριστούν:
Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα διοριστούν 6270 εκπαιδευτικοί.
Στη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 2500 εκπαιδευτικοί.
ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ 400 (400/8770)*100 = 4,56% επί του συνόλου των διορισθέντων (το 20% των διορισμών στο κλάδο των μουσικών θα είναι πολύτεκνοι)
Χωρίς τους μουσικούς (350/8520)*100 = 4,10% επί του συνόλου των διορισθέντων.
(Όλα τα δεδομένα και οι προβλέψεις προκύπτουν από ανακοινώσεις και δελτία τύπου του ΥΠΕΠΘ που αναφέρονται μια προς μια στο τέλος του εγγράφου.)

Από την ανάγνωση των πιο πάνω στατιστικών δεν προκύπτει αρχικά κάτι το ιδιαίτερα αξιοσημείωτο. Εντούτοις επισκεπτόμενος το ΥΠΕΠΘ (τμήμα προσωπικού) στις 11/8/2006 διαπίστωσα ότι ο φετινός αριθμός των αιτήσεων των πολύτεκνων εκπαιδευτικών ανέρχεται περίπου στις 850. Απευθυνόμενος την ίδια μέρα και στην ΑΣΠΕ σχετικά με το θέμα, η αρμόδια υπάλληλος δεν απέκλεισε το γεγονός να ισχύει ο πιο αριθμός αιτήσεων αφού έχουν αυξηθεί αρκετά φέτος οι απονομές της πολυτεκνικής ιδιότητας σε εκπαιδευτικούς. Συμπέρασμα το ΥΠΕΠΘ προτίθεται να ικανοποιήσει λιγότερες από τις μισές αιτήσεις πολυτέκνων για διορισμό (την στιγμή που διορίζει χιλιάδες αναπληρωτές επειδή συμπλήρωσαν 30 μήνες προϋπηρεσία).
Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή.
1.Στις 25/4/2006 ο Υφυπουργός Παιδείας Γ. Καλός στη Λία Νικητάκη (Απογευματινή) αναφέρει ότι στον αριθμό των εκπαιδευτικών που θα διοριστούν, θα συμπεριληφθούν και όσοι πολύτεκνοι -με 4 παιδιά- υποβάλλουν σχετική αίτηση.2.Στις 13/6/2006 το ΥΠΕΠΘ ανακοινώνει τα ειδικότερα κριτήρια της σειράς διορισμού των πολύτεκνων εκπαιδευτικών (Υπουργική απόφαση υπ’ αριθμ. 84772/Δ2) εξειδικεύοντας σχετική διάταξη του ν. 3255/2004. Αυτή η απόφαση δεν είχε ληφθεί τα προηγούμενα έτη (2004,2005) στους διορισμούς των πολυτέκνων ενώ προβλέπονταν η θέσπιση κριτηρίων σειράς διορισμού στο νόμο 3255/2004 (το ΥΠΕΠΘ μάλλον αποφασίζει να βάλλει πλαφόν στους διορισμούς των πολύτεκνων – ίσως μια νέα περίπτωση πολιτικής ομηρίας – πλαφόν που θα αντιστοιχεί όμως στο 20%, ή στο 10%, ή στο 8,63% (2004), ή στο 5,59% (2005), επί του συνόλου των διορισθέντων ή μήπως στο 4,10% (2006), όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΠΘ, στο οποίο προσανατολίζεται; Μήπως το 2007 αναλογικά θα μιλάμε για 3% και το 2008 για 2% ενώ στη συνέχεια τι; Μήπως θα καταργηθεί τελείως το μέτρο;)
3. Στις 24/7/2006 το ΥΠΕΠΘ ανακοινώνει το αριθμό των εκπαιδευτικών που θα διορισθούν κατά το σχ. Έτος 2006-07 ήτοι 8770 εκπαιδευτικοί από τους οποίους 300 πολύτεκνοι στη Δ.Ε., 50 πολύτεκνοι στη Π.Ε. και 50 πολύτεκνοι Μουσικοί.
4. Στις 11/8/2006 και αφού είχαν ανακοινωθεί οι διορισμοί εκπαιδευτικών (ΑΣΕΠ, 30ΜΗΝΟ, 40% ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ), επισκεπτόμενος το τμήμα προσωπικού του ΥΠΕΠΘ για διευκρινήσεις σχετικά με το διορισμό της συζύγου μου, Ελένης Γκέτσου (κλάδος ΠΕ11) πολύτεκνης και διορισμένης μέσω ΑΣΕΠ , στο Ρέθυμνο (μόνιμη κατοικία Πειραιάς), έλαβα τις εξής απαντήσεις από τον υπάλληλο του ΥΠΕΠΘ :
α. Διορίστηκε μέσω της αίτησης του πίνακα διορισθέων του ΑΣΕΠ γιατί δεν θα διορισθούν όλοι οι πολύτεκνοι και πιθανόν να μην ήταν στους διορισμούς των πολυτέκνων (Δεν έχουμε εξετάσει τις αιτήσεις των πολυτέκνων).
β. Δεν μας έχουν ενημερώσει οι προϊστάμενοι, για τις περιπτώσεις πολυτέκνων που διορίζονται και από άλλους πίνακες, για το τι πρόκειται να ισχύσει.
γ. Διαγράφεται από οποιοδήποτε άλλο πίνακα διορισθέων και των πολυτέκνων αφού φαίνεται πλέον ότι είναι διορισμένη (ενώ η εγκύκλιος των πολυτέκνων αναφέρει το αντίθετο, ότι δηλαδή διαγράφονται από τους πίνακες ΑΣΕΠ, 30ΜΗΝΟΥ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ, αν διοριστούν σαν πολύτεκνοι.
δ. Έχουν ανακοινωθεί 7462 διορισμοί εκπαιδευτικών και υπολείπονται 1308 (σύνολο 8770) – 200 μουσικοί, οι πολύτεκνοι και επιλαχόντες ΑΣΕΠ των κλάδων στους οποίους δεν προσήλθαν όλοι οι διορισθέοι του πίνακα του ΑΣΕΠ.
ε. Η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών (πολυπληθέστερη κατηγορία αδιόριστων εκπαιδευτικών – ψηφοφόρων) πιέζει για περισσότερους διορισμούς από το πίνακα Αναπληρωτών παρ΄ όλο ότι έχει ικανοποιηθεί ήδη το ποσοστό 40% των διορισμών και σε πολλούς κλάδους έχει ανατραπεί εις βάρος των διορισθέων του ΑΣΕΠ. Για του λόγου το αληθές :
Ειδικός Γραμματέας ΥΠΕΠΘ Κωνσταντίνος Ράμμας
*"Αν απομείνουν κενές θέσεις, αυτές θα καλυφθούν από ισάριθμους εκπαιδευτικούς που έλαβαν τη βαθμολογική βάση στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και με τη σειρά κατάταξής τους και, ελλείψει υποψηφίων της περίπτωσης αυτής θα καλυφθούν από υποψηφίους του ενιαίου πίνακα αναπληρωτών. Στην περίπτωση αυτή οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να υποβάλουν αίτηση διορισμού με νέα εγκύκλιο» .

Κύριε Χρυσόγελε, από τα παραπάνω αλλά και αν μπείτε στα forum των εκπαιδευτικών, στις διάφορες εκπαιδευτικές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο ( http://www.alfavita.gr/http://www.edra.ipet.gr/ ), - επίθεση όλων των κλάδων των εκπαιδευτικών, διορισμένων και αδιόριστων κατά των πολυτέκνων (επισυνάπτω PDF έγγραφο της ΟΛΜΕ στην Υπουργό) –προκύπτει ότι γίνεται μια συστηματική προσπάθεια από αδιόριστους και διορισμένους εκπαιδευτικούς να περιοριστεί στο ελάχιστο ο αριθμός των πολυτέκνων που θα διορίζονται στην εκπαίδευση ή και να καταργηθεί η διάταξη αν είναι δυνατό.
Κύριε Χρυσόγελε σας ερωτώ :
Μήπως ο σκοπός της ψήφισης της σχετικής διάταξης, το δημογραφικό πρόβλημα, θα είναι και η αιτία που θα τη καταργήσει ; (η αύξηση των αιτήσεων των πολυτέκνων σε σχέση με τα προηγούμενα έτη δείχνει μάλλον πως το μέτρο θεσπίστηκε προς την σωστή κατεύθυνση και ίσως μια λεπτομερής εξέταση των αρχείων σας σχετικά με το από πού προέρχεται κυρίως αυτή η αύξηση θα μας έδινε μια πιο καθαρή εικόνα.)
Μήπως έχουμε επαναπαυτεί στη ψήφιση της σχετικής διάταξης, την στιγμή πού άλλοι φορείς και ομάδες εκπαιδευτικών πιέζουν να περιοριστεί ή να καταργηθεί η διάταξη;
Μήπως θα ήταν σκόπιμη μια παρέμβαση του Δ.Σ. της ΑΣΠΕ στο ΥΠΕΠΘ και την Υπουργό ενόψει της ανακοίνωσης των διορισμών;
Μπορούμε να προσφύγουμε με νομικά μέσα κατά του πλαφόν 4% στο οποίο προσανατολίζεται το ΥΠΕΠΘ την στιγμή που στις περισσότερες προσλήψεις το ποσοστό που αναφέρεται στους πολυτέκνους είναι 20%;
Μπορούμε να προσφύγουμε στα διοικητικά δικαστήρια σαν ομάδα πολύτεκνων εκπαιδευτικών, όσοι δεν διοριστούμε, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία που αφορά τους διορισμούς των πολυτέκνων, έχοντας την συμπαράσταση της ΑΣΠΕ;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για κάθε απάντηση σας ή για κάθε ενέργεια σας προς τους αρμόδιους φορείς.


Με εκτίμηση
Άγγελος Προβατάς
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Κιν. Τηλ. 6945232728

Δεν υπάρχουν σχόλια: