16 Απρ 2010

Δελτίο Τύπου

ΠΕνΕΠ

Αθήνα, Τ.Θ 3808/ Τ.Κ 10210

www.penep.gr, www.polyteknoi.eu

e-mail:info@penep.gr

Τηλ. Επικοινωνίας:6973965536

ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 48.
Δελτίο Τύπου

-σχετικά με το πολυνομοσχέδιο για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών-

                Μετά την παρουσίαση του πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία από την κ. Υπουργό Παιδείας στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 13/4/2010, η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Πολύτεκνων καλεί τον Πρωθυπουργό και την αρμόδια Υπουργό να διευκρινίσουν ποιες είναι οι προθέσεις τους για τη μεταχείριση των πολύτεκνων Ελλήνων σε θέματα αντισταθμιστικής πολιτικής τής προσφοράς τους και της προστασίας μιας ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας.

Η διαφαινόμενη αμφισβήτηση - κατάργηση του μέχρι σήμερα πλαισίου ρυθμίσεων αναφορικά με το διορισμό, τις μεταθέσεις, τις αποσπάσεις, την υπηρέτηση και λήψη οργανικής θέσης και την υπηρεσιακή κατάσταση των πολύτεκνων εκπαιδευτικών, σε συνδυασμό με την επαπειλούμενη αναπροσαρμογή του πλαισίου μετεγγραφών των φοιτητών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προκαλούν έντονη ανησυχία, δυσφορία και απογοήτευση στις πολύτεκνες οικογένειες της Ελλάδας.

Δεν είναι δυνατόν αυτοί που έχουν κάνει τα πάντα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, να τιμωρηθούν χάνοντας νόμιμα και συνταγματικά προβλεπόμενα δικαιώματά τους, διότι κάποιοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να καταλάβουν τις αιτίες ύπαρξης του προβλήματος της γήρανσης και της υπογεννητικότητας των Ελλήνων.

               Σημειώνουμε επίσης ότι κατ΄ επανάληψη έχει κριθεί από το ΣτΕ ότι: «δεν είναι συνταγματικά ανεκτός ο περιορισμός ή η υποβάθμιση της παρεχομένης στους πολυτέκνους ειδικής φροντίδας, άνευ αποχρώντος λόγου». Τέτοιος λόγος δεν υπάρχει, όταν μάλιστα σήμερα η χώρα μας βρίσκεται σε τροχιά δημογραφικής κατάρρευσης και οι πολύτεκνες οικογένειες αποτελούν τη μόνη εστία αντίστασης.

              Οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί στηρίζουμε τη ρήση της κ. Υπουργού: «πρώτα ο Μαθητής», όμως παράλληλα πρέπει να ληφθούν και μέτρα για να υπάρξουν αυτοί οι Μαθητές. Όλοι γνωρίζουμε, ότι η ολοένα αυξανόμενη μείωση των οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών στα σχολεία και οι υπεραριθμίες είναι απόρροια του δημογραφικού προβλήματος. Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι η πολυτεκνία αλλά η υπογεννητικότητα. Η κ. Υπουργός δήλωσε ότι του χρόνου θα έχουμε 17.000 λιγότερους Αναπληρωτές και ωρομίσθιους… και εμείς αυτό λέμε: ότι αν σταματήσουν να ισχύουν τα ελάχιστα δημογραφικά κίνητρα, οι μειώσεις του διορισμού εκπαιδευτικών θα είναι πολλαπλάσιες τα προσεχή χρόνια λόγω του δημογραφικού προβλήματος της χώρας μας.

            Με στοιχεία της ΕΣΥΕ, αποδεικνύεται ότι για πρώτη φορά μετά το 1981 η μεταβολή του αριθμού των παιδιών κάτω των 5 ετών είχε θετικό πρόσημο το 2004 (έτος που εφαρμόσθηκε το μέτρο διορισμού του ν. 3255/2004) και συνεχίζει να αυξάνεται με ρυθμό 2% κατά το 2007, 1,64% το 2008 και 2,48% το 2009. Με βάση αυτά τα στοιχεία, φαίνεται ότι το μέτρο της πρόνοιας του διορισμού των πολύτεκνων με το ν. 3255/2004, που σωστά το ΠΑΣΟΚ είχε πρώτο νομοθετήσει με το νόμο 3027/2002, αφενός δεν έχει κανένα κόστος για το Κράτος αφετέρου αποτελεί το σημαντικότερο κίνητρο για τη δημιουργία πολύτεκνων οικογενειών και κτυπά την ανεργία, όχι μόνο των πολυτέκνων αλλά όλων των εκπαιδευτικών.

             Εν όψει των προετοιμασιών για τους διορισμούς του επόμενου έτους 2010 - 2011 και στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του Πρωθυπουργού αλλά και των συνταγματικών επιταγών υπέρ των Πολύτεκνων, καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να διευκρινίσει άμεσα τις προθέσεις του για τους εν ενεργεία Πολύτεκνους Εκπαιδευτικούς και τους ενδιαφερόμενους για διορισμό Πολύτεκνους.

Από την ΠΕνΕΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια: