24 Απρ 2010

Κύριε Πρωθυπουργέ

clip_image002

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Αρ. Πρωτ. 120

Αθήνα, 23/4/2010

Εξοχότατο

Κύριο Γιώργο Παπανδρέου

Πρωθυπουργό

Μέγαρο Μαξίμου

Ηρώδου Αττικού 19, Τ.Κ. 10674

Κύριε Πρωθυπουργέ,

γνωρίζοντες την ευαισθησία σας για τις πολύτεκνες οικογένειες, παρακαλούμε τη παρέμβασή σας, καθότι:

Με τα εξαγγελθέντα μέτρα της Υπουργού Παιδείας κ. Άννας Διαμαντοπούλου για την Παιδεία, που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, ισχύουσες  νομοθετικές διατάξεις για το διορισμό των  πολυτέκνων εκπαιδευτικών, βαδίζουν δυστυχώς προς κατάργηση και οι πολύτεκνοι είναι σε απόγνωση.

Το μέτρο αυτό, που σωστά το ΠΑΣΟΚ είχε  πρώτο νομοθετήσει με το νόμο  3027/2002,  δεν έχει κανένα κόστος για το Κράτος είναι αποτελεσματικός, αποτελεί δε δημογραφικό κίνητρο και κτυπά την ανεργία των πολυτέκνων. Ήλθε μετά η προηγούμενη Κυβέρνηση και αυτό το νόμο του ΠΑΣΟΚ τον τελειοποίησε και φθάσαμε στο νόμο διορισμού των πολύτεκνων εκπαιδευτικών (ν.3255/2004) που και πάλι βουλευτές του κόμματός σας, μας βοηθούσαν κατά την πορεία υλοποίησης αυτού του νόμου.

Η ΑΣΠΕ, στηρίζει τη ρήση της κ. Υπουργού Παιδείας: «πρώτα ο Μαθητής»,  όμως  παράλληλα είναι της άποψης, ότι πρέπει  να ληφθούν και μέτρα για να υπάρξουν αυτοί οι Μαθητές και ένα τέτοιο μέτρο, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, είναι η διατήρηση της πρόνοιας του ανωτέρω ν.3255/2004 για το διορισμό των πολύτεκνων εκπαιδευτικών. Καθότι για πρώτη φορά μετά το 1981 η μεταβολή του αριθμού των παιδιών κάτω των 5 ετών είχε θετικό πρόσημο το 2004(έτος που εφαρμόσθηκε το μέτρο διορισμού του ν.3255/2004) και συνεχίζει να αυξάνεται με ρυθμό 2% κατά το 2007,  1,64% το 2008 και  2,48%  το 2009.

Σημειώνουμε ότι κατ΄ επανάληψη έχει κριθεί από το ΣτΕ ότι: «δεν είναι συνταγματικά ανεκτός ο περιορισμός ή η υποβάθμιση της παρεχομένης στους πολυτέκνους ειδικής φροντίδας, άνευ αποχρώντος λόγου».  Τέτοιος λόγος δεν υπάρχει, όταν μάλιστα σήμερα η χώρα μας βρίσκεται σε τροχιά δημογραφικής κατάρρευσης και οι πολύτεκνες οικογένειες αποτελούν εστία αντιστάσεως.

Ειδικότερα για τους πολύτεκνους η υποχρέωση επιτυχίας στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, με δεδομένη την αντικειμενική τους στενότητα σε χρόνο και χρήμα, που είναι απαραίτητα για την προετοιμασία και τα φροντιστήρια, ισοδυναμεί με αποκλεισμό. Δεν είναι δυνατόν αυτοί που έχουν κάνει τα πάντα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, να τιμωρηθούν χάνοντας νόμιμα και συνταγματικά προβλεπόμενα δικαιώματά τους, διότι κάποιοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να καταλάβουν τις αιτίες ύπαρξης του προβλήματος. Εκπαιδευτικοί  που βασίστηκαν σε νομοθετημένες διαδικασίες της Πολιτείας,  προγραμμάτισαν την οικογενειακή και επαγγελματική τους ζωή και από 2 και 3 παιδιά, που είχαν, είτε ήδη απέκτησαν - χωρίς όμως να προλάβουν την καταληκτική ημερομηνία της προηγούμενης εγκυκλίου διορισμού πολυτέκνων εκπαιδευτικών - είτε περιμένουν  το 4ο τέκνο τους - οι  μητέρες βρίσκονται σήμερα στο τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης τους - και αναμένουν το καλοκαίρι που μας έρχεται να τύχουν των όποιων ευεργετημάτων έχει μέχρι σήμερα νομοθετήσει γι’ αυτούς η Πολιτεία.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

αλγεινή εντύπωση μας έκαναν χθεσινές δηλώσεις, συμβούλου της Υπουργού Παιδείας που ουσιαστικά θεωρεί τις ανωτέρω συνταγματικές διατάξεις «πρόνοιας και ανθρωπιάς», ως σκανδαλώδεις και ανήθικες και αναφέρει ότι το δημογραφικό δεν ενδιαφέρει το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο δεν είναι αρμόδιο για να το λύσει.

Όμως, όπως καλά γνωρίζετε, αν δεν ενδιαφερθείτε για την επίλυση του δημογραφικού και την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας σε λίγες δεκαετίες η συρρίκνωση των Ελλήνων, με βάση τα στατιστικά δεδομένα, θα φθάσει σε τέτοιο μέγεθος, που θα είμαστε μειοψηφία στην ίδια μας τη χώρα.

Καιρός είναι να υλοποιηθούν τα πορίσματα της διακομματικής Επιτροπής της Βουλής του 1993.

Και αφού το κράτος δεν μπορεί να υποστηρίξει οικονομικά τους πολύτεκνους, ας τους υποστηρίξει με θεσμικά μέσα, όπως ο συγκεκριμένος νόμος, που δεν έχει κανένα οικονομικό κόστος και οι μετεγγραφές των φοιτητών.

Πόσα όμως χρήματα θα εξοικονομούσε το Κράτος, αν υλοποιούσε με υπουργική απόφαση το άρθρο 2 παρ. 7 του ν. 1566/85 περί επιστροφής των διδακτικών βιβλίων των μαθητών στο τέλος της σχολικής χρονιάς; Να σημειωθεί ότι στη Γερμανία ανά 5ετία δίνονται καινούργια βιβλία στους μαθητές και όχι κάθε έτος!

Κύριε Πρωθυπουργέ, το κοινωνικό Κράτος αποτελεί θεμελιώδη αρχή του Συντάγματός μας και του ΠΑΣΟΚ, για αυτό παρακαλούμε να επιληφθείτε προσωπικά του θέματος, καθότι ακόμη ηχούν στα αυτιά μας οι δηλώσεις που μας αποστείλατε:

«… Η νέα Κυβέρνηση δε θα αρκεστεί σε αποσπασματικά μέτρα, αλλά θα προχωρήσει άμεσα σε ολοκληρωμένες και οριζόντιες πολιτικές, στο σπίτι, στο σχολείο, στην εργασία, στην κοινωνία. Πολιτικές, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν τις ανάγκες της πολύτεκνης οικογένειας, αλλά παράλληλα θα δίνουν κίνητρα και θα ενθαρρύνουν τα νέα ζευγάρια να μεγαλώσουν όχι όσα παιδιά μπορούν αλλά όσα παιδιά θέλουν. Σας διαβεβαιώνω ότι οι προσπάθειές σας για συνεχή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ποιότητας ζωής της πολύτεκνης οικογένειας με βρίσκουν στο πλευρό σας, αρωγό και συμπαραστάτη».

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Για την ΑΣΠΕ

Ο Πρόεδρος                       Ο Γεν. Γραμματέας

Βασίλειος Θεοτοκάτος              Εμμανουήλ Χρυσόγελος

Κοινοποίηση:

Κύριο Θεόδωρο Πάγκαλο

Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης

Ζαλοκώστα 10, Τ.Κ. 106 71 Αθήνα

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί κάπιος επίσημα να μας διαφωτίσει τί θα γινει φέτοςμε τους διορισμούς των πολύτεκνων εκπαιδευτικών;
Η μεταβατική περίοδος θα ισχύσει για μας ;
Σας παρακαλώ μια απάντηση.