ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΙΩΓΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Το Υπουργείο Παιδείας με το σχέδιο νόμου που κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή με τίτλο: «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ - ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» επιχειρεί μία άνευ προηγουμένου επιδρομή κατά των πολύτεκνων εκπαιδευτικών.
Συγκεκριμένα:
Με το άρθρο 1 του νομοσχεδίου, καταργείται η πρόνοια του ν. 3255/2004 για το διορισμό των πολύτεκνων εκπαιδευτικών στην εκπαίδευση, εκτός των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, αλλά και του ν. 3027/2002, που προέβλεπε ως μόνη προϋπόθεση να έχουν επιτύχει τη βαθμολογική βάση στον οικείο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Με το άρθρο 2 γίνεται υποχρεωτική η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια και για τους πολύτεκνους.
Με το άρθρο 9 παρ. 10, για τη λεγόμενη μεταβατική περίοδο των 2 ετών, ουδεμία δέσμευση για τον αριθμό των πολυτέκνων διοριζομένων υπάρχει, ο οποίος θα καθορισθεί με υπ. απόφαση και εφόσον έχουν παιδαγωγική επάρκεια. Επομένως καμία μεταβατική περίοδος δεν υπάρχει για τους πολύτεκνους!!!
Επίσης καταργείται:
α. Η προτεραιότητα για τις τοποθετήσεις των πολύτεκνων ως ειδική κατηγορία, διατηρείται μόνο για τις μεταθέσεις σε άλλη περιοχή μετάθεσης (άρθρο 30 παρ. 4 και 6).
β. Η εξαίρεση από τις Υπεραριθμίες του ΠΔ 50/96 (άρθρο 30 παρ. 4).
γ. Η δυνατότητα τοποθέτησης κατά το διορισμό των πολυτέκνων, σε περιοχή διορισμού της πρώτης προτίμησής των, καθώς και η δυνατότητα μετάθεσης χωρίς υποχρεωτική τριετή παραμονή στον αρχικό τόπο διορισμού των. Επίσης η δυνατότητα απόσπασης γίνεται πολύ δύσκολη ακόμη και για κοινωνικούς λόγους!
Αντί όλων αυτών, απλώς προβλέπεται μία πενιχρότατη μοριοδότηση… 5 μόλις μορίων σε σύνολο 130 μορίων, αφού μάλιστα ο υποψήφιος για διορισμό πολύτεκνος έχει πάρει τη βάση του ΑΣΕΠ και επιπλέον διαθέτει την παιδαγωγική επάρκεια!.
Ειδικότερα για τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς, η υποχρέωση επιτυχίας στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, με δεδομένη την αντικειμενική τους στενότητα σε χρόνο και χρήμα, που είναι απαραίτητα για την προετοιμασία και τα φροντιστήρια, ισοδυναμεί με αποκλεισμό διορισμού τους.
Ουσιαστικά μέτρα όπως η πραγματική και όχι εικονική δοκιμαστική διετής περίοδος των νεοδιοριζομένων και η αξιολόγηση του έργου των εκπαιδευτικών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και από την εφαρμογή των οποίων δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν οι πολύτεκνοι.
Παράλληλα με τα ανωτέρω, διαμαρτυρόμαστε, καθότι ουδεμία συνάντηση ή συζήτηση έγινε με την κ. Υπουργό ή την κ. Υφυπουργό παρά τη δημόσια δέσμευσή των στη Βουλή πριν 3 μήνες, ότι θα μας συναντήσουν και όπως χαρακτηριστικά είπαν: «… θα ακούσουμε τις απόψεις τους [των πολυτέκνων εκπαιδευτικών], γιατί πρόθεσή μας δεν είναι να μη σεβαστούμε και τα δικά τους δικαιώματα, που άπτονται όχι μόνο των αναγκών της εκπαίδευσης, αλλά άπτονται των αναγκών του κράτους και της πολιτείας να στηρίξει την πολύτεκνη οικογένεια, η οποία είναι ένα από τα σημαντικότερα –όχι το μόνο - βάθρα, στα οποία πρέπει να στηριχθούμε για να λύσουμε το δημογραφικό μας πρόβλημα…. σας διαβεβαιώνω ότι μετά από τη δική μου συνάντηση με τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς, θα υπάρξει επίσημο Δελτίο Τύπου, επίσημες δηλώσεις και δεν θα υπάρξει κανενός είδους μεθόδευση.»
Οι πολύτεκνοι αναρωτιούνται:
- Πού πήγε το κοινωνικό πρόσωπο της Πολιτείας μας;
- Τέτοια μοριοδότηση και τέτοια μέτρα θα καθόριζε η πολιτεία μόνο στην περίπτωση που ήθελε να περιορίσει τις γεννήσεις. Μα εμείς ζούμε στην Ελλάδα και όχι στην Κίνα.
- Είναι δυνατό μια πολύτεκνη μάνα με 4 ανήλικα παιδιά να μπορέσει να διαγωνισθεί με τις ίδιες προϋποθέσεις άλλους συνυποψήφιούς της, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, και αυτό να λέγεται ‘εξέταση με ίσους όρους’;
- Τέτοια επιδρομή κατά της οικογένειας, δεν έχει προηγούμενο και μάλιστα σε μία χώρα που ουσιαστικώς αποτελεί ένα απέραντο Γηροκομείο και όλοι συμφωνούν ότι το δημογραφικό είναι το υπ’ αριθμό ένα εθνικό μας πρόβλημα.
- Είναι απαράδεκτο το Υπουργείο Παιδείας να επιχειρεί αυτόν το διωγμό κατά των πολυτέκνων, όταν ο ίδιος ο κ. Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους πολύτεκνους πριν λίγο καιρό, διακηρύσσει ότι:
«Η νέα Κυβέρνηση δε θα αρκεστεί σε αποσπασματικά μέτρα, αλλά θα προχωρήσει άμεσα σε ολοκληρωμένες και οριζόντιες πολιτικές, στο σπίτι, στο σχολείο, στην εργασία, στην κοινωνία. Πολιτικές, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν τις ανάγκες της πολύτεκνης οικογένειας, αλλά παράλληλα θα δίνουν κίνητρα και θα ενθαρρύνουν τα νέα ζευγάρια να μεγαλώσουν όχι όσα παιδιά μπορούν αλλά όσα παιδιά θέλουν. Σας διαβεβαιώνω ότι οι προσπάθειές σας για συνεχή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ποιότητας ζωής της πολύτεκνης οικογένειας με βρίσκουν στο πλευρό σας, αρωγό και συμπαραστάτη.»
Κύριε Πρωθυπουργέ, ζητούμε την παρέμβασή σας, διαφορετικά… αλίμονο στις πολύτεκνες οικογένειες!
Η αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας δεν είναι αφηρημένη έννοια. Αντί λοιπόν να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, είναι ποτέ δυνατό να καταργούνται τα ισχύοντα;
Από την ΠΕνΕΠ
2 σχόλια:
http://www.in.gr/banners/TaNea/anagnostes_rotoun/DIAMANTOPOULOU.gif
[img]http://www.in.gr/banners/TaNea/anagnostes_rotoun/DIAMANTOPOULOU.gif[/img]
"Οι αναγνώστες ρωτούν" την Αννα Διαμαντοπούλου.
Στείλτε μια ερώτηση στο e-mail: interview@tanea.gr
Δημοσίευση σχολίου