31 Μαΐ 2010

Yπεραριθμίες και τοποθετήσεις

Kαι για φέτος ισχύουν οι διατάξεις του Π.Δ. 50/1996 όπως αυτό συμπληρώθηκε από το

Π.Δ. 100/1997, για τους πολύτεκνους (εφόσον έχουν ακόμη 4 προστατευόμενα τέκνα).

Οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί δεν κρίνονται υπεράριθμοι, εκτός και

εάν οι ίδιοι το επιθυμούν.

Το άρθρο 14, παρ. 11 του Π.Δ. 50/1996 όπως αυτό συμπληρώθηκε από το

Π.Δ. 100/1997, εξαιρεί από την διαδικασία των υπεραριθμιών τις ειδικές

κατηγορίες των εκπαιδευτικών όπως οι πολύτεκνοι…

Επίσης η Γνωμοδότηση 144/2004 του Νομικού Συμβουλίου του

Κράτους που έγινε δεκτή από τον Υπουργό Παιδείας σύμφωνα με το υπ'

αριθμόν 73603/Δ2/4-8-2004 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Διοίκησης

Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης / Διεύθυνση Π.Δ.Η /

Τμήμα Γ' του ΥΠΈΠΘ αναφέρεται ότι οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί

διατηρούν το δικαίωμα να εξαιρούνται από την κρίση τους ως υπεράριθμοι…

           Τα ανωτέρω ισχύουν: τόσο κατά την ανακοίνωση ύπαρξης οργανικής υπεραριθμίας στη σχολική μονάδα που υπηρετούν (και η υπεραριθμία αφορά τον κλάδο τους), όσο και κατά την κρίση και τον ονομαστικό χαρακτηρισμό των υπεράριθμων εκπαιδευτικών (αρκεί να έχουν 4 προστατευόμενα τέκνα… )

Οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών οι οποίοι μετατέθηκαν, υπέβαλαν αίτηση για βελτίωση ή οριστική τοποθέτηση κατά το σχολικό έτος 2009-2010 θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τα ισχύοντα πριν από την ψήφιση του ανωτέρω νόμου. Κατ’ αναλογίαν, με τις ισχύουσες πριν από την ψήφιση του ανωτέρω Νόμου διατάξεις θα πραγματοποιηθούν και οι τοποθετήσεις των πολύτεκνων εκπαιδευτικών κατά το τρέχον σχολικό έτος. Οι διατάξεις των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 30 θα ισχύσουν από το σχολικό έτος 2010-2011.

Έγγραφο ΑΣΠΕ προς ΥΠΕΠΘ για τις τοποθετήσεις των εκπ/κών από τα ΠΥΣΔΕ

31.05.10

Αξιότιμη

Κυρία Άννα Διαμαντοπούλου

Υπουργό

Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Α. Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 151 80 Μαρούσι

Κοινοποίηση:

Αξιότιμη

Κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου

Υφυπουργό Παιδείας, δια Βίου Μάθησης

και Θρησκευμάτων

Α. Παπανδρέου 37 Τ.Κ. 151 80 Μαρούσι

Αξιότιμο

ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΥΛΑΪΔΗ

ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Υπουργείου Παιδείας, δια Βίου Μάθησης

και Θρησκευμάτων

Α. Παπανδρέου 37 Τ.Κ. 151 80 Μαρούσι

ΠΥΣΔΕ Γ΄ Αθήνας

Θηβών 401 ΑΙΓΑΛΕΩ, Τ.Κ. 122 43 ΦΑΞ 2105907849

Κυρία  Υπουργέ,

λίγες μόλις μέρες από τη δημοσίευση του νέου Νόμου 3848/2010 για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών και παρά:

α. τις δηλώσεις σας,  ότι φέτος η διαδικασία των Μεταθέσεων – τοποθετήσεων, θα ολοκληρωθεί με το παλαιό καθεστώς (καθότι δεν μπορούσε να γίνει και διαφορετικά, αφού αυτή έχει ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2009 και ολοκληρώνεται στις ημέρες μας…),

β. τις δύο εγκυκλίους του Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας,

η ΔΙΔΕ Γ΄ Αθήνας, πήρε ομόφωνα απόφαση να εφαρμόσει το Νόμο από φέτος και να μη συμμορφωθεί με τις εγκυκλίους του Γ. Γραμματέα…, αδιαφορώντας επίσης, για τις προσφυγές που τυχόν γίνουν από θιγόμενους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία κοινωνική αναστάτωση χωρίς λόγο!.

Κυρία Υπουργέ, πέραν του ότι οι πολύτεκνοι προστατεύονται από πλήθος νομοθετικών διατάξεων (θεσμοθετημένων κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, από την περασμένη δεκαετία), οι οποίες στηρίζονται απόλυτα στο Σύνταγμά μας, πλήττεται όμως και η αξιοπιστία της Πολιτείας, όταν η ίδια δεν σέβεται τους νόμους που ψηφίζει!

Αδυνατούμε να κατανοήσουμε, τη βιασύνη κάποιων ΠΥΣΔΕ να εφαρμόσουν το μέρος, εκείνων μόνο, των διατάξεων του Νόμου που στρέφονται εναντίον των πολυτέκνων! Είναι λάθος να στοχοποιούνται οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί, δεν είναι αυτοί το πρόβλημα, αλλά η υπογεννητικότητα που μαστίζει τα σχολεία μας και συρρικνώνει τις οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών. Αυτή είναι η πραγματική αιτία που δημιουργεί τις Υπεραριθμίες στα σχολεία. Αντιθέτως, οι πολύτεκνοι είναι αυτοί που με τα παιδιά τους, δημιουργούν νέες οργανικές θέσεις στα σχολεία και με ήθος και αυταπάρνηση δίδουν πρότυπα ζωής στη νεολαία μας.

Η ΑΣΠΕ, στηρίζει τη ρήση σας: «πρώτα ο Μαθητής»,  όμως  παράλληλα πρέπει  να ληφθούν και μέτρα για να συνεχίσουν να υπάρχουν Μαθητές και να ξαναγεμίσουν με παιδιά οι αίθουσες των σχολείων μας. Το κοινωνικό Κράτος αποτελεί θεμελιώδη αρχή του Συντάγματος και προάγει την κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ η απασχόληση κοινωνικά ευπαθών ομάδων, όπως οι πολύτεκνοι, αποτελεί πρόκληση τόσο για τη φύση όσο και για την ποιότητα της Δημοκρατίας.

Κυρία Υπουργέ,

παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας προκειμένου να εφαρμοσθεί η νομιμότητα στις αποφάσεις των ΠΥΣΔΕ, να τηρηθούν οι εγκύκλιοι του Γενικού Γραμματέα και να καταβληθεί επίσης εκ μέρους σας κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε τουλάχιστον κατά τη μεταβατική περίοδο εφαρμογής του νέου νόμου να απορροφηθούν όλοι οι νέοι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί, που πίστεψαν στις όποιες εξαγγελίες της Πολιτείας και έλαβαν αποφάσεις ζωής με βάση τους ισχύοντες Νόμους.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Για την ΑΣΠΕ

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Βασίλειος Θεοτοκάτος Εμμανουήλ Χρυσόγελος

26 Μαΐ 2010

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Η κυβέρνηση απαξιώνει την πολύτεκνη οικογένεια

Τα προβλήματα της πολύτεκνης οικογένειας με έχουν απασχολήσει εδώ και πολλά χρόνια. Πιστεύω οτι η κοινωνική διάσταση του κράτους οφείλει να εξαντλείται στα ζητήματα των πολυτέκνων. Η εποχή της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, ας μη συμπαρασύρει κάθε τι δημιουργικό, γόνιμο και ανθρώπινο.

Το κομμάτι της φορολογικής αντιμετώπισης των πολυτέκνων είναι αρκετά σοβαρό. img_2070Παρέχεται φορολογική απαλλαγή σε όσους έχουν τρία προστατευόμενα τέκνα - 23500 ευρώ, ενώ από το 4ο και πλέον παιδί η απαλλαγή περιορίζεται σε 2000 ευρώ για κάθε τέκνο. Το όριο μπορεί να αυξηθεί στα 30000 ευρώ για τα 4 παιδιά και να εκπίπτει το υπολογιζόμενο κόστος ζωής για πάνω από 4 παιδιά. Άλλωστε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε δηλώσει οτι στηρίζει ένα φορολογικό σύστημα στο οποίο τα περισσότερα παιδιά σε μια οικογένεια, θα συνιστούν αναλόγως λιγότερους φόρους. Τα έσοδα μπορούν να προκύψουν από τη συγχώνευση δημοσίων οργανισμών, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του κράτους, την πώληση των ΔΕΚΟ και τη μείωση των επιτροπών και των μισθών των κρατικών στελεχών.

Στην Παιδεία είχε θεσμοθετηθεί επί υπουργίας Μαριέττας Γιαννάκου ο διορισμός των πολυτέκνων εκπαιδευτικών με 4 παιδιά. Στο νέο νομοσχέδιο της Υπουργού Δια Βίου Μάθησης Κας Άννας Διαμαντοπούλου, καταργείται το προνόμιο της πολύτεκνης οικογένειας για εργασία, επιβίωση και επιβράβευση της μεγάλης προσπάθειάς της. Οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί, για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι άξιοι να διδάξουν στα παιδιά μας, αλλά και να αποτελέσουν το πρότυπο για τη δημιουργία πολύτεκνων οικογενειών!

Σε μια εποχή έντονων ανακατατάξεων και πολυπολιτισμικότητας, έχουμε υποχρέωση να διασφαλίσουμε το μέλλον της πολύτεκνης οικογένειας, έξω από κόμματα και χρώματα. Η Ελλάδα της Ευρώπης οφείλει να σεβαστεί τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις και να δρομολογήσει τις ευκαιρίες για μια κοινωνία με ανθρώπινο πρόσωπο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Σ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

25 Μαΐ 2010

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ

bg_5ZsYFB2fpdmdPmDFwproskynhma1 Μέλη συλλόγων πολυτέκων από τήν  Βόρεια Ελλάδα, πραγματοποίησαν σήμερα συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στή Θεσσαλονίκη
Στην εκδήλωση, που έλαβαν μέρος και μέλη προεδρείων των Συλλόγων Πολυτέκνων Κιλκίς, Κοζάνης, Χαλκιδικής, Καβάλας, Σερρών και Δράμας, τονίστηκε ότι στα νέα νομοσχέδια δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα για τις πολύτεκνες οικογένειες.

Οι διαδηλωτές συγεντρώθηκαν στό Αριστοτέλειο Πνεπιστημιο Θεσσαλονίκης καί από εκεί πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας – Θράκης, μέσω των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου. Εκεί τοιχοκόλλησαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Ανάμεσα σε αυτά, είναι: δίκαιη φορολογική αντιμετώπιση, δίκαιη αντιμετώπιση στον νόμο για τη δημοσιονομική προσαρμογή, δίκαιη αντιμετώπιση στον νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, δίκαιη αντιμετώπιση στον νόμο για τους ημιυπαίθριους χώρους καθώς και να μην καταργηθεί ο διορισμός πολύτεκνων εκπαιδευτικών.

www.enallaxnews.gr

Ενάντια στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης Πορεία διαμαρτυρίας του Συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Θεσσαλονίκης (www.protothema.gr)

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενάντια στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, πραγματοποίησαν, στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μέλη του Κεντρικού Συλλόγου Πολυτέκνων Γονέων Νομού Θεσσαλονίκης «ΟCECF98C5D6D644F58BCFA5D98E2A2ED9ι Άγιοι Πάντες».
Στην εκδήλωση, στην οποία έλαβαν μέρος και μέλη προεδρείων των Συλλόγων Πολυτέκνων, Κιλκίς, Κοζάνης, Χαλκιδικής, Καβάλας, Σερρών και Δράμας, τονίστηκε ότι στα νέα νομοσχέδια δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα για τις πολύτεκνες οικογένειες.
Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση πραγματοποίησαν στη συνέχεια, μέσω των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου πορεία διαμαρτυρίας προς το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης, όπου τοιχοκόλλησαν ψήφισμα με αιτήματά τους.
«Τα πέντε βασικά αιτήματα των πολύτεκνων είναι: δίκαιη φορολογική αντιμετώπιση, δίκαιη αντιμετώπιση στο νόμο για τη δημοσιονομική προσαρμογή, δίκαιη αντιμετώπιση στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, δίκαιη αντιμετώπιση στο νόμο για τους ημιυπαίθριους χώρους καθώς και να μην καταργηθεί ο διορισμός πολύτεκνων εκπαιδευτικών», ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολύτεκνων Γονέων Νομού Θεσσαλονίκης.
«Βιώνουμε μία επιδρομή κατά της πολύτεκνης οικογένειας με όλα αυτά τα μέτρα που λαμβάνονται. Ζητάμε υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων προς την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος», ανέφερε ο κ. Θεοτοκάτος.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν, ο πρόεδρος του Κεντρικού Συλλόγου Πολύτεκνων Γονέων Ν. Θεσσαλονίκης, Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, οι βουλευτές της Ν.Δ. Κώστας Γκιουλέκας και Θεόδωρος Καράογλου, του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής.

Στους δρόμους και οι πολύτεκνοι (www.zougla.gr)

Image.ashx Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης πραγματοποίησαν το πρωί στη Θεσσαλονίκη πολύτεκνοι, μέλη συλλόγων από τη Βόρεια Ελλάδα.
Στην εκδήλωση, που έλαβαν μέρος και μέλη προεδρείων των Συλλόγων Πολυτέκνων Κιλκίς, Κοζάνης, Χαλκιδικής, Καβάλας, Σερρών και Δράμας, τονίστηκε ότι στα νέα νομοσχέδια δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα για τις πολύτεκνες οικογένειες.
Μετά από συγκέντρωση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας – Θράκης, μέσω των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου. Εκεί τοιχοκόλλησαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.
Ανάμεσα σε αυτά, είναι: δίκαιη φορολογική αντιμετώπιση, δίκαιη αντιμετώπιση στον νόμο για τη δημοσιονομική προσαρμογή, δίκαιη αντιμετώπιση στον νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, δίκαιη αντιμετώπιση στον νόμο για τους ημιυπαίθριους χώρους καθώς και να μην καταργηθεί ο διορισμός πολύτεκνων εκπαιδευτικών.

22 Μαΐ 2010

Συγκέντρωση και πορεία

Συγκέντρωση (αίθουσα τελετών ΑΠΘ) και πορεία στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 23 Μαΐου στις 11.00 π.μ.

Όλοι οι πολύτεκνοι πρέπει να είμαστε στη συγκέντρωση μαζί με τα παιδιά μας, για να πούμε όχι στην επιδρομή που γίνεται εναντίον  της οικογένειας, που όχι απλά βάλλεται αλλά εξοντώνεται.

Διευκρινήσεις ΥΠΕΠΘ σχετικά με τις τοποθετήσεις, υπεραριθμίες εκπ/κών φέτος....

Μετά το σάλο που δημιουργήσαμε σήμερα στο ΥΠΕΠΘ… σχετικά με τη χθεσινή ανακοίνωση της ΔΙΔΕ Δυτ. Θεσσαλονίκης, περισσότερα … εδώ

Ο Γεν. Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ  υποχρεώθηκε να βγάλει την ακόλουθη ανακοίνωση σήμερα 21/5/2010 και να διορθώσει για φέτος τα πράγματα:

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις σχετικά με τοποθετήσεις εκπαιδευτικών Δ.Ε.

Μετά την ψήφιση και δημοσίευση του Νόμου 3848/2010 (ΦΕΚ 71 τ. Α΄) «Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού – καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις» και ενόψει της τοποθέτησης των εκπαιδευτικών οι οποίοι μετατέθηκαν, υπέβαλαν αίτηση για βελτίωση ή οριστική τοποθέτηση, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 30 του ανωτέρω Νόμου «η υποχρέωση της διετούς πραγματικής υπηρεσίας που προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο αφορά την οργανική θέση στην οποία θα μετατεθούν οι εκπαιδευτικοί, ύστερα από αίτησή τους, από το σχολικό έτος 2010-2011 και μετά».

2. Οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών οι οποίοι μετατέθηκαν, υπέβαλαν αίτηση για βελτίωση ή οριστική τοποθέτηση κατά το σχολικό έτος 2009-2010 θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τα ισχύοντα πριν από την ψήφιση του ανωτέρω νόμου. Κατ’ αναλογίαν, με τις ισχύουσες πριν από την ψήφιση του ανωτέρω Νόμου διατάξεις θα πραγματοποιηθούν και οι τοποθετήσεις των πολύτεκνων εκπαιδευτικών κατά το τρέχον σχολικό έτος. Οι διατάξεις των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 30 θα ισχύσουν από το σχολικό έτος 2010-2011.

3. Οι διατάξεις του άρθρου 31 περί αποσπάσεων, του ίδιου ως άνω Νόμου, αφού δεν ορίζεται διαφορετικά, ισχύουν από τη δημοσίευσή του. Επομένως, με την κατάργηση της περίπτωσης στ΄ της παραγράφου 8 του άρθρου 16 του Π.Δ. 50/1996 και κάθε σχετικής διάταξης, από το σχολικό έτος 2010-2011 και εξής ο χρόνος απόσπασης των εκπαιδευτικών σε θέσεις που αναφέρονται στην καταργούμενη και κάθε σχετική διάταξη, δεν θεωρείται ότι διανύθηκε στην οργανική τους θέση για κάθε περίπτωση.

                                                                                    Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                                                      ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΛΑΪΔΗΣ

15 Μαΐ 2010

Ενώ η Ελλάδα, βιώνει ημέρες κατά της… οικογένειας!.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Ενώ η Ελλάδα, βιώνει ημέρες κατά της… οικογένειας!.

Η Διεθνής Ημέρα της Οικογένειας καθιερώθηκε το 1993 με απόφαση της Γενικής

Συνέλευσης του ΟΗΕ και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου. Ο ετήσιος αυτός εορτασμός

αντανακλά τη σπουδαιότητα που αποδίδει η διεθνής κοινότητα στην οικογένεια ως βασικό

κύτταρο της κοινωνίας.

Η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Πολύτεκνων(ΠΕνΕΠ) προασπίζεται το θεσμό της οικογένειας καθώς σκοπό έχει την υπεράσπιση και προαγωγή των πνευματικών, ηθικών, υλικών, επαγγελματικών, εκπαιδευτικών και οικονομικών συμφερόντων των μελών της και γενικότερα των εκπαιδευτικών πολυτέκνων, διότι πιστεύει ότι η οικογένεια είναι θεσμός ιερός με υψηλή αποστολή.

Στις ημέρες μας, που γίνεται συζήτηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την ανάγκη αλληλεγγύης ανάμεσα στις γενιές, η οικογένεια είναι αυτή που προσφέρει το ασφαλές καταφύγιο, σε μικρούς και μεγάλους. Οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί, διορισμένοι και αδιόριστοι, συνεορτάζουν τη διεθνή ημέρα της οικογένειας και ταυτόχρονα ζουν ημέρες κατά της οικογένειας!.

Αυτό διότι, ενώ το 2010 έχει κηρυχθεί ‘Ευρωπαϊκό έτος κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σχετικό κείμενό της έχει κατατάξει την πολύτεκνη οικογένεια στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα βιώνουμε μια αναπάντεχη και εντελώς άδικη επιδρομή, με τη μορφή λαίλαπας, κατά των πολύτεκνων οικογενειών στην παιδεία και άλλους τομείς.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

§ Στο νέο νόμο για την εκπαίδευση όπου:

- καταργούνται θεσμοθετημένα(επί ΠΑΣΟΚ) εργασιακά δικαιώματα πολύτεκνων εκπαιδευτικών και γίνεται κομμάτια η πολύτεκνη οικογένεια μετά το διορισμό.

- Καταργείται ο διορισμός των πολύτεκνων εκπαιδευτικών, μέτρο που πρωτοξεκίνησε και πάλι επί ΠΑΣΟΚ. Ένα από τα ελάχιστα δημογραφικά μέτρα που πέτυχαν το σκοπό για τον οποίο θεσπίστηκαν, καθώς απέφερε νέες γεννήσεις στη χώρα μας, χωρίς να προκαλεί κανένα οικονομικό κόστος! Και δεν φτάνει αυτό, αλλά με δόλιο τρόπο στιγματίζονται οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί ότι δήθεν τελούσαν μέχρι πρόσφατα σε ευνοϊκό εργασιακό καθεστώς. Ισχυρισμοί οι οποίοι στερούνται οιασδήποτε σοβαρότητας αλλά ανακυκλώνονται προκειμένου να αιτιολογηθούν οι νέες και κατάφωρα άδικες νομοθετικές ρυθμίσεις.

§ Στο νόμο για τη δημοσιονομική προσαρμογή όπου:

- Οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, είναι ίδιες για τον άγαμο και για τον

πολύτεκνο! Κανείς δε διερωτάται εάν έχουν τις ίδιες ανάγκες ο άγαμος με τον

έγγαμο με 4 ή 10 παιδιά;.

- Η πολύτεκνη οικογένεια επιβαρύνεται επίσης δυσανάλογα με τις φορολογικές

αυξήσεις. Για παράδειγμα η αύξηση του ΦΠΑ επιβαρύνει σημαντικά το

οικογενειακό εισόδημα των πολυτέκνων, καθώς οι ανελαστικές ανάγκες της

μεγάλης οικογένειας επιβάλουν πλέον ένα μεγαλύτερο και δυσβάστακτο

κόστος διαβίωσης.

§ Στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο όπου:

- καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τους πολύτεκνους γονείς, ενώ φορτώνει μέχρι και 15 χρόνια την πολύτεκνη μητέρα χωρίς παράλληλα να λαμβάνεται κανένα μέτρο προνοιακό και υποστηρικτικό αυτών των οικογενειών. Είναι τυχαίο που στα 71 άρθρα του νομοσχεδίου δεν υπάρχει πουθενά κάτι για παιδιά ή οικογένεια;

Όλα αυτά δείχνουν ότι η ειδική μέριμνα του Κράτους για την πολύτεκνη οικογένεια όπως επιτάσσει το Σύνταγμα (άρθρο 21§2) παραμένει δυστυχώς ανεκπλήρωτο όνειρο. Τα νομοθετήματα και οι αποφάσεις δε λαμβάνουν υπόψη τους τις επιπτώσεις τους στην πολύτεκνη οικογένεια, ούτε την ανάγκη στήριξης της πολύτεκνης μητέρας, ούτε το πλήθος των παιδιών σε μια οικογένεια. Και όλα αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα, που έχει ήδη γίνει ένα απέραντο γηροκομείο και εξαιτίας αυτού η οικονομία και τα ασφαλιστικά μας ταμεία καταρρέουν!

Τιμούμε την οικογένεια, τον πατέρα και τη μητέρα που προτάσσουν την οικογένεια και τα παιδιά τους έναντι των προσωπικών τους επιδιώξεων και του ελεύθερου χρόνου τους. Σε καιρούς δύσκολους για την πατρίδα μας, η πολύτεκνη οικογένεια συνεχίζει άοκνα και έντιμα να προσφέρει στην χώρα μας πολύτιμες αξίες και να στηρίζει τον ελληνισμό με ό,τι πιο πολύτιμο μπορεί να δώσει, τα παιδιά της.

Είναι επιτέλους καιρός και η Πολιτεία να αντιληφθεί ότι μόνη ασφαλής επένδυση που αποδίδει στη χώρα στο πλαίσιο και της διαγενειακής δικαιοσύνης, είναι η οικογένεια και μάλιστα η πολύτεκνη οικογένεια.

Απαιτούμε έργα, όχι λόγια που ξεχνιούνται!

Ζητάμε συνέπεια, συνέχεια και αξιοπιστία από την Πολιτεία!

από την

ΠΕνΕΠ

7 Μαΐ 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γραμματεία Γυναικείων θεμάτων

      Νέας Δημοκρατίας                                                                                  Αθήνα    6 /5 /2010

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

H Υπεύθυνη του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων, Ελίζα Βόζεμπεργκ και η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, αναφορικά με τις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου, με τίτλο: ‘’ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ - ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ’’ έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

Το Υπουργείο Παιδείας με το σχέδιο νόμου που κατέθεσε προς ψήφιση, στη Βουλή με τίτλο: ‘’ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ - ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ’’ επιχειρεί μία άνευ προηγουμένου επιδρομή κατά των πολύτεκνων εκπαιδευτικών.

Πιο συγκεκριμένα:

Με το άρθρο 1 του νομοσχεδίου, καταργείται η πρόνοια του ν. 3255/2004 για τον διορισμό των πολύτεκνων εκπαιδευτικών στην εκπαίδευση, αλλά και του ν. 3027/2002, που προέβλεπε ως μόνη προϋπόθεση να έχουν επιτύχει τη βαθμολογική βάση στον οικείο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Με το άρθρο 9 παρ. 10, για τη λεγόμενη μεταβατική περίοδο των 2 ετών, ουδεμία δέσμευση για τον αριθμό των πολυτέκνων διοριζομένων υπάρχει, ο οποίος θα καθορισθεί με υπ. απόφαση και εφόσον έχουν παιδαγωγική επάρκεια. Επομένως, καμία μεταβατική περίοδος δεν υπάρχει για τους πολύτεκνους.

Επίσης,  καταργείται:

α. Η προτεραιότητα για τις τοποθετήσεις των πολύτεκνων ως ειδική κατηγορία, (άρθρο 30 παρ. 4 και 6).

β. Η εξαίρεση από τις Υπεραριθμίες του ΠΔ 50/96 (άρθρο 30 παρ. 4).

γ. Η δυνατότητα τοποθέτησης κατά τον διορισμό των πολυτέκνων, σε περιοχή διορισμού της πρώτης προτίμησής  τους, καθώς και η δυνατότητα μετάθεσης, χωρίς υποχρεωτική τριετή παραμονή στον αρχικό τόπο διορισμού τους. Επίσης, η δυνατότητα απόσπασης γίνεται πολύ δύσκολη ακόμη και για κοινωνικούς λόγους.

Απλώς προβλέπει μία μοριοδότηση 10 μόλις μορίων σε σύνολο 130 μορίων, αφού μάλιστα ο υποψήφιος για διορισμό πολύτεκνος έχει πάρει τη βάση του ΑΣΕΠ και, επιπλέον, διαθέτει την παιδαγωγική επάρκεια!

Ουσιαστικά μέτρα, όπως η πραγματική και όχι η εικονική δοκιμαστική διετής περίοδος των νεοδιοριζομένων και η αξιολόγηση του έργου των εκπαιδευτικών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και από την εφαρμογή των οποίων δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν οι πολύτεκνοι.

- Είναι ακατανόητο το Υπουργείο Παιδείας να επιχειρεί αυτόν τον διωγμό κατά των πολυτέκνων, όταν ο ίδιος ο κ. Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους πολύτεκνους πριν λίγο καιρό, διακήρυσσε ότι:

‘’Η νέα Κυβέρνηση δεν θα αρκεστεί σε αποσπασματικά μέτρα, αλλά θα προχωρήσει άμεσα σε ολοκληρωμένες και οριζόντιες πολιτικές, στο σπίτι, στο σχολείο, στην εργασία, στην κοινωνία. Πολιτικές, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν τις ανάγκες της πολύτεκνης οικογένειας, αλλά, παράλληλα, θα δίνουν κίνητρα και θα ενθαρρύνουν τα νέα ζευγάρια να μεγαλώσουν όχι όσα παιδιά μπορούν, αλλά όσα παιδιά θέλουν. Σας διαβεβαιώνω ότι οι προσπάθειές σας για συνεχή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ποιότητας ζωής της πολύτεκνης οικογένειας με βρίσκουν στο πλευρό σας, αρωγό και συμπαραστάτη’’.

Επίσης, εμφανίζεται το Υπουργείο Παιδείας με τις μεταρρυθμίσεις, που επαγγέλλεται, να έχει βάλει στο στόχαστρο τους Εκπαιδευτικούς Πολυτέκνους, παρά τη συνταγματική επιταγή του άρθρου 21 παρ. 2 και 5, που, ρητώς, επιτάσσει ότι οι πολύτεκνες οικογένειες έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος και ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του Κράτους.

Έτσι, στα πλαίσια αυτής της συνταγματικής διατάξεως με το Ν. 3027/2002 θεσπίσθηκε, όπως οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί, εφ’ όσον ελάμβαναν τη βάση, σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, να προτάσσονται και διορίζονται άνευ άλλου τινός. Με το Ν. 3255/2004 θεσπίσθηκε να διορίζονται οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί απ’ ευθείας.

Ήδη, το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, το μόνο το οποίο επιτυγχάνει, με τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις, είναι να εμφανίζει την ελληνική πολιτεία ως εντελώς αναξιόπιστη, αφού όσοι πίστεψαν στον ισχύοντα νόμο και απέκτησαν το τέταρτο τους παιδί, βλέπουν ότι αυτό το δικαίωμά τους καταργείται, όταν μάλιστα το έχουν θεμελιώσει.

Η τυχόν επίκληση της οικονομικής κρίσης δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τον μη διορισμό των πολυτέκνων εκπαιδευτικών. Το Υπουργείο Παιδείας, μπορεί να εξοικονομήσει,(χάριν παραδείγματος) αμέσως, τριάντα εκατομμύρια (30.000.000) ευρώ, εκδίδοντας την Υπουργική απόφαση, που προβλέπεται από την παρ. 7 του άρθρου 2 του Ν. 1566/1985 περί επιστροφής των διδακτικών βιβλίων από τους μαθητές στο τέλος της σχολικής χρονιάς και της χρήσης τους από τους μαθητές της επομένης χρονιάς, όπως γίνεται στη Γερμανία για έξι σχολικά χρόνια.

Με αυτόν τον τρόπο, εξοικονομείται ποσό 30.000.000 ευρώ, οπότε θα μπορεί και η Πολιτεία να διορίζει τους πολυτέκνους και 800 εκπαιδευτικούς επί πλέον.

Η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, καθώς και η Υπεύθυνη του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων Ελίζα Βόζεμπεργκ, υποστηρίζουν ότι, πρέπει να διατηρηθεί η πρόνοια της παρ. 3 του άρθρου 6 του ν.3255/2004 για το διορισμό των πολύτεκνων εκπαιδευτικών στην εκπαίδευση καθώς και οι διατάξεις του Π.Δ. 50/96.

6 Μαΐ 2010

Δεκτό επί της αρχής, κατά πλειοψηφία.

Δεκτό επί της αρχής, κατά πλειοψηφία, έγινε το απόγευμα από την ολομέλεια της Βουλή το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία.
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, δηλαδή «ΝΑΙ», ψήφισαν 153 Βουλευτές.
Κατά της αρχής του νομοσχεδίου δηλαδή «ΟΧΙ», ψήφισαν 127 Βουλευτές.
Συνεπώς το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων: «Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις» έγινε δεκτό επί της αρχής κατά πλειοψηφία.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ (3)

ΠΡΑΚΤΙΚΑ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΙΓ΄
Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

ΤΣΑΜΠΙΚΑ ΙΑΤΡΙΔΗ:  ....Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις που ελάχιστα προσθέτουν στην αναβάθμιση του εκπαιδευτικού. Αντίθετα, το παρόν σχέδιο νόμου υποβαθμίζει κατηγορίες ανθρώπων που δικαιούνται τις ειδικής μέριμνας της πολιτείας. Δεν είναι δυνατόν το Υπουργείο να ισοπεδώνει τις προσπάθειες των ανθρώπων με αναπηρία πάνω από 67% και των πολυτέκνων. Με τις νέες ρυθμίσεις και τις μοριοδοτήσεις που προβλέπονται γι’ αυτές τις κατηγορίες, είναι σαν να τους κλείνει την πόρτα κατάμουτρα. Ουσιαστικά τους καταδικάζετε στην ανεργία.
Επιτρέψτε μου εδώ να διαβάσω ένα απόσπασμα από μια επιστολή που μου έστειλε μια συμπατριώτισσά μου από τα Δωδεκάνησα, η οποία πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας. Το κάνω για να δείξω ότι όντως υπάρχει πρόβλημα και σας καλώ να δείτε την περίπτωση αυτή.
Λέει η εκπαιδευτικός: «Σας γνωρίζω ότι εργάστηκα ως ωρομίσθια για δύο χρόνια στο ακριτικό Καστελόριζο, όπου και μου παρουσιάστηκε η ασθένεια και παρ’ όλα τα τρομερά συμπτώματά της, συνέχισα να υπηρετώ με βαθιά παιδαγωγική συνείδηση σε βάρος της υγείας μου και με ανύπαρκτες παροχές ιατρικής βοήθειας σε ένα τέτοιο ακριτικό νησί. Η αμοιβή μου για το διάστημα αυτό καταβλήθηκε μετά την παρέλευση ενός ολόκληρου χρόνου. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζω να παρέχω τις υπηρεσίες μου στην εκπαίδευση με την ίδια συνείδηση και αγάπη προς τους μαθητές μου, γεγονός που μου δίνει δύναμη να συνεχίσω να ζω και να προσφέρω».
Αυτό μας λέει η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός. Απλά, ανθρώπινα και με αξιοπρέπεια. Και πιστεύω, κυρία Υπουργέ, ότι μακριά από λαϊκισμούς και ψηφοθηρίες, αξίζει να ακούσουμε και να αφουγκραστούμε την περίπτωση αυτή καθώς και εκατοντάδες άλλες περιπτώσεις και να δείτε τα ζητήματα αυτά.

 

ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΡΙΝΗΣ:  ....Είναι ένα νομοσχέδιο που παράλληλα φροντίζει να ομαλοποιήσει, να διορθώσει κάποιες αστοχίες που υπήρχαν με το δαιδαλώδες τοπίο των προσλήψεων στον τομέα της εκπαίδευσης και αφορά τα άτομα με αναπηρία, που κάποιοι συνάδελφοι σήμερα φροντίζουν να εμφανιστούν ως υπερασπιστές. Δεν απολογούνται, όμως, γιατί δύο μέρες πριν καταρρεύσει η Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή και προσπαθώντας να χαϊδέψουν τα προβλήματα, νομοθέτησαν υπέρ των ομάδων αυτών, ενώ πέντε χρόνια αγνοούσαν επιδεικτικά το πρόβλημά τους. Όπως, επίσης, αφορά και το θέμα των πολυτέκνων. Με τις μεταβατικές διατάξεις νομίζω, κυρία Υπουργέ, ότι διορθώνετε κάποιες αστοχίες. Είναι πολύ σημαντικό ότι καθιερώνει το προσοντολόγιο, την αξιοκρατία στο σύγχρονο σχολείο της γνώσης, σε μια κοινωνία έντασης γνώσεις όπου οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι πρότυπα, πρέπει να μεταδίδουν στους μαθητές σύγχρονη γνώση και βεβαίως, όχι να βασίζονται μόνο στην εμπειριοκρατία.

 

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ...Στην κατ’ άρθρον συζήτηση θα είμαι πολύ αναλυτική για το τι θα συμβεί στη μεταβατική περίοδο, αλλά και τι θα συμβεί σε κάθε μία απ’ αυτές τις ομάδες, οι οποίες βεβαίως και έχουν προετοιμάσει τη ζωή τους και βεβαίως –σας διαβεβαιώ γι’ αυτό- δεν πρόκειται να θιγούν με τον τρόπο που περιγράφηκε εδώ μέσα. Θα μιλήσω λοιπόν και για τις μεταβατικές περιόδους και γι’ αυτούς που έχουν εμπειρία είκοσι τέσσερις μήνες και για το θέμα των πολυτέκνων και για το θέμα των αναπήρων και για το θέμα των 30μηνιτών, αλλά και για το θέμα των ιδιωτικών σχολείων.
Σας ευχαριστώ πολύ.

 

ΑΔΩΝΗΣ – ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:.....Έχει να κάνει μόνο με ένα πράγμα. Με το ότι το δημογραφικό θεωρούμε ότι είναι και έχει ψηφίσει ομοφώνως η Βουλή των Ελλήνων ότι το θεωρεί το υπ’ αριθμόν ένα εθνικό ζήτημα της χώρας. Πείτε μας ότι θα προσλαμβάνετε τους πολυτέκνους ως διοικητικό προσωπικό στο Υπουργείο Παιδείας, πείτε μας τι θα τους δώσετε. Κάτι πρέπει να πάρουν, διότι -αυτό που δεν έχει ακουστεί και που δεν το έχετε απαντήσει- είναι πάρα πολύ δύσκολο ένας εκπαιδευτικός που είναι γονέας τεσσάρων και πέντε παιδιών, να συναγωνιστεί επί ίσοις όροις στον Α.Σ.Ε.Π. έναν εκπαιδευτικό ο οποίος είναι άτεκνος. Δεν μπορεί να τα καταφέρει. Άρα, όλη η λογική των μορίων που βάζετε στο άρθρο 3, στην πραγματικότητα είναι μια στάχτη στα μάτια των πολυτέκνων.
Πείτε μας, λοιπόν, πώς θα διασφαλίσετε το μείζον εθνικό συμφέρον, που είναι η προάσπιση του δημογραφικού προβλήματος και εμείς θα είμαστε μαζί σας. Εάν μας διευκρινίσετε αυτά τα συγκεκριμένα ζητήματα, που σας τα έχουμε θέσει από την αρχή ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, ξέρετε ότι είναι πάντοτε ένα Κόμμα πολιτικής ευθύνης. Εάν, όμως, μας ζητάτε λευκή επιταγή, λυπούμεθα, αλλά λευκή επιταγή δεν μπορούμε να δώσουμε.

5 Μαΐ 2010

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Θα ακούσετε εμάς τώρα. Είστε ψεύτες και απατεώνες.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα παρακαλώ το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Για να δευτερολογήσετε;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Όχι για να δευτερολογήσω. Ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, θέλω να πάρω το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Αυτό λέω, ότι θέλετε να πάρετε τη δευτερολογία σας.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ένα λεπτό θέλω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Δεν υπάρχει ένα λεπτό. Τρία λεπτά, όσα είναι η δευτερολογία σας. Έξι λεπτά είναι. Θα σας δώσω τρία τώρα, και τρία αργότερα.
(SM)
(5SS)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Θα απαντήσω και εγώ, όμως, κύριε Πρόεδρε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Να απαντήσετε ότι θέλετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Θα κάνετε χρήση του Κανονισμού, ό,τι λέει ο Κανονισμός. Θέλει να δευτερολογήσει ο κ. Ροντούλης. Έχει το δικαίωμα.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κυρία Υφυπουργέ δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι είστε ψεύτες και απατεώνες, διότι εσείς η ίδια είχατε δεσμευθεί…
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Κύριε Πρόεδρε ζητώ το λόγο επί προσωπικού.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Θα ακούσετε εμάς τώρα. Είστε ψεύτες και απατεώνες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κύριε Ροντούλη, έχετε πλούσιο λεξιλόγιο. Πρέπει να ξεκινήσετε με αυτές τις λέξεις και αυτές τις φράσεις; Βοηθάει αυτό το πράγμα;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Εμμένω στις θέσεις μου αυτές, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Αναλαμβάνετε την ευθύνη. Συνεχίστε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Αναλαμβάνω την ευθύνη, βεβαίως.
Δεν θα πρέπει να ξεχάσετε τον εμπαιγμό που έγινε από εσάς την ίδια έναντι των πολυτέκνων εκπαιδευτικών. Εσείς μέσα σε αυτή την Αίθουσα λέγατε ότι θα μιλήσετε μαζί τους, θα τους δεχθείτε, θα συνομιλήσετε, θα αφομοιώσετε θέσεις τους στο νομοσχέδιό σας. Και τελικά ούτε καν τους δεχθήκατε. Να μην το ξεχνάμε αυτό.
Δεύτερον. Προσπαθήσατε ατυχώς, να δημιουργήσετε την εντύπωση ότι δήθεν αλλιώς τοποθετήθηκε ο εισηγητής του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού και άλλα είπε ο κ. Πολατίδης. Επικαλούμαι τα πρακτικά κύριε Πρόεδρε βάσει των οποίων φαίνεται, ότι ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης έθεσε ως μία εκ των προϋποθέσεων για να ψηφίσουμε δυνητικά το νομοσχέδιο, να αρθούν οι διατάξεις που υπάρχουν για τον μέντορα.
Άρα, λοιπόν, ο συνάδελφος ο κ. Πολατίδης, όχι μόνο δεν είπε κάτι το διαφορετικό, αλλά έθιξε την ευαίσθητη χορδή όλων, λέγοντας το εξής εύλογο: Θέλετε να φέρετε μέσα στις αίθουσες κομισάριους, Σταλινικές λογικές; Εάν δεν θέλετε, αποσύρετε τις διατάξεις που αφορούν τον μέντορα, όπως σας ζήτησε και ο κ. Γεωργιάδης. Τα εσωκομματικά προβλήματα, λοιπόν, να τα ανιχνεύσετε στο δικό σας κόμμα, όχι στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, παραποιώντας δηλώσεις συνάδελφων.
Και τέλος την πολυπολιτισμικότητα εσείς και η Νέα Δημοκρατία την κάνατε πράξη. Και σας τονίζουμε και πάλι ότι η πολυπολιτισμικότητα έγινε με ευθύνη δική σας μια πραγματικότητα, αλλά τώρα υπάρχει ο κίνδυνος μέσα στις ελληνικές τάξεις, των ελληνικών σχολείων οι αλλοδαποί μαθητές να είναι περισσότεροι των γηγενών. Και αυτήν την πραγματικότητα, την τάση που δημιουργείτε, δεν θέλετε να την αποδεχθείτε.
Και δημιουργείτε το ερώτημα, σας το θέτουμε. Θέλετε ένα ελληνικό σχολείο; Εμείς θέλουμε ένα ελληνικό σχολείο, ένα σχολείο που θα προσφέρει ελληνικά γράμματα, ελληνική μάθηση, αλλά να έχει και Έλληνες μαθητές. Εσείς το παραγνωρίζετε αυτό.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Το λόγο έχει η Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου και Θρησκευμάτων κυρία Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι δεν θα τοποθετηθώ επί του ψεύδους και της απατεωνίας. Ο καθένας κύριοι συνάδελφοι χαρακτηρίζεται από τον τρόπο που ομιλεί, από τα επίθετα και από τις λέξεις που επιλέγει να πει. Και τον χαρακτηρίζουν τα επίθετα και οι λέξεις που επιλέγει να πει.
Το μόνο που θέλω να πω προς αποκατάσταση της αλήθειας, επι προσωπικού, κύριε Πρόεδρε, είναι ότι είδα την Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας από κοινού με τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς.
Και βεβαίως, έχετε όλοι τα πρακτικά της επίκαιρης ερώτησης όπου εδώ απάντησα. Και βεβαίως, κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο που έχετε μπροστά σας κάνει αυτό ακριβώς το οποίο εγώ υποσχέθηκα -είναι στα πρακτικά- ότι όχι μόνο δίνει την μεταβατική περίοδο των δύο ετών, αλλά στο νέο σύστημα των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ εντάσσει και μοριοδοτεί ειδικά τους πολυτέκνους.
Αυτό υποσχεθήκαμε, αυτό κάνουμε. Όλα τα άλλα είναι περιττά. Είναι απλώς λόγια για να δημιουργούνται εντυπώσεις. Η ελληνικά παιδεία και το ελληνικό σχολείο θα είναι ένα σχολείο όπου μπορεί να εντάξει πάρα πολλούς από τους νόμιμους μετανάστες που ζουν στο πλάι μας και που μπορούν να ενταχθούν. Και μετέχοντας της ελληνικής παιδείας να είναι και να γίνουν τελικά –εφ’ όσον πληρούν τους όρους της πολιτείας- και Έλληνες πολίτες.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε ζητώ το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Δεν έχετε το λόγο κύριε Ροντούλη.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Θέλω 10 δευτερόλεπτα για να αποκαταστήσω την αλήθεια.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Δεν έχετε το λόγο, δεν μπορείτε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Θέλω το λόγο για να τριτολογήσω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Θέλετε τώρα να τριτολογήσετε;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Βεβαίως. Έχω δικαίωμα εκ του κανονισμού ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κόμματος να τριτολογήσω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ορίστε, κύριε Ροντούλη έχετε το λόγο.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Θα σεβαστώ, όμως, την οικονομία του χρόνου, γιατί θέλουν να μιλήσουν και άλλοι συνάδελφοι. Εδώ πήρα το λόγο κύριε Πρόεδρε, διότι η κυριά Υφυπουργός ψεύδεται δις.
Εδώ στα χαρτιά που έχω, υπάρχει η Ένωση Εκπαιδευτικών Πολυτέκνων που είδε η κυρία Υφυπουργός. Οι άνθρωποι αυτοί, οι ίδιοι και σας διαψεύδουν. Και τώρα αποδεικνύεστε εν τοις πράγμασι ψεύτες. Λένε, λοιπόν, αυτοί: «Παράλληλα διαμαρτυρόμαστε καθ’ ότι ουδεμία συνάντηση ή συζήτηση έγινε με την κυρία Υπουργό ή την κυρία Υφυπουργό, παρά τη δημόσια δεύσμευσή τους στην Βουλή.». Αυτά σας απαντούν η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Πολυτέκνων.
Να αφήσετε τα ψέματα, να αφήσετε την προπαγάνδα. Εκτίθεστε συνεχώς. Το καταθέτω στα πρακτικά, κύριε Πρόεδρε, διότι πρέπει να υπάρχει και ένα μνημείο Πασοκικού ψεύδους.
Ευχαριστώ.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αστέριος Ροντούλης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα , τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Γελάστε όσο θέλετε, κυρία Υφυπουργέ. Σαν δεν ντρέπεστε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κύριε Ροντούλη, παρακαλώ. Παρακαλώ να διαγραφούν από τα πρακτικά οι φράσεις του κ. Ροντούλη.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Δεν θέλω να διαγραφούν, κύριε Πρόεδρε. Δεν θέλω να διαγραφούν από το λόγο μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Μα δεν έχετε το λόγο, κύριε Ροντούλη, δεν μπορείτε να μιλήσετε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Δεν θέλω να διαγραφούν, έχω δικαίωμα να υπερασπίζομαι το λόγο μου. Βρίζουν τον εαυτό τους, γιατί λένε ψέματα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Δεν μπορείτε να υβρίζετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Καθίστε κάτω κύριε Ροντούλη. Σας παρακαλώ. Ο λόγος σας είναι, όταν τον έχετε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Έχει γεμίσει ψευτιά εδώ μέσα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Καθίστε σας παρακαλώ.
Εγώ μίλησα να διαγραφούν οι λέξεις από τη στιγμή που δεν έχετε το λόγο. Σας έκανα τη διευκρίνιση…
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Να μη διαγραφούν…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Θα διαγραφούν αυτά που είπατε, όταν δεν είχατε το λόγο.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Να μη διαγραφούν…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Δεν είχατε το λόγο. Όσο δεν έχει το λόγο ο κ. Ροντούλης, να μη γράφεται τίποτα στα πρακτικά.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Θα φιμώσετε και τους Βουλευτές τώρα. Θα τους φιμώσετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ξέρετε πολύ καλά ότι το Προεδρείο δεν έχει φιμώσει κανένα Βουλευτή, απεναντίας έχει δείξει μεγάλη ελαστικότητα σε ζητήματα που πολλές φορές δεν έπρεπε να έχει δείξει. Δεν μπορείτε επομένως να κάνετε αυτή την μομφή για φίμωση στο Προεδρείο.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Πυθαγόρας Βαρδίκος.
ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΒΑΡΔΙΚΟΣ: Φαίνεται πως ο κ. Πολατίδης, αφού πολλές φορές απευθύνθηκε στον κ. Ροντούλη, του παραδίδει μαθήματα. Και ναι μεν στα ακροδεξιά μαθήματα εθνικοφροσύνης είναι καλός. Γι’ αυτό και προηγούμενα ο κ. Ροντούλης μας αποκάλεσε εθνοκτόνους και τον εαυτό του πατριώτη. Αλλά χρειάζεται να του παραδώσετε και μερικά μαθήματα καλής συμπεριφοράς, να είναι κόσμιος σε αυτά που λέει.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Τα ακούτε αυτά, κύριε Πρόεδρε;
ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΒΑΡΔΙΚΟΣ: Τι να ακούσει;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Θα έπρεπε να ντρέπεσαι. Άσε αυτά τα «ακροδεξιά». Τα ακούτε αυτά, κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Μισό λεπτό. Κύριε Ροντούλη ο κ. Βαρδίκος έχει το λόγο…
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Είμαστε με την ψήφο του ελληνικού λαού εδώ, πού βλέπετε τα «ακροδεξιά» εδώ; Που τα βλέπετε; Θα τον ανακαλέσετε εις την τάξη , κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Προηγουμένως μιλούσατε για φίμωση, Θα τον εγκαλέσω για το τι λέει;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Τα περί ακροδεξιάς τα ακούσατε; Και τα ανέχεστε;
(ΑΜ)
(SM)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Όταν ο κ. Βαρδίκος πήρε την ευθύνη να μιλήσει για την ακροδεξιά, αναλαμβάνει την ευθύνη αυτών που λέει.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Βλέπετε κάποιον ακροδεξιό; Βλέπετε κάποιον ακροδεξιό στη Αίθουσα; Θα τον συνετίσετε το συνάδελφο;
ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΒΑΡΔΙΚΟΣ: Τι τον πείραξε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κύριε Βαρδίκο, του αποδίδετε κάτι που δεν το αποδέχεται.
ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΒΑΡΔΙΚΟΣ: Να τον πω ακροαριστερό;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Να τον πείτε Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού.
ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΒΑΡΔΙΚΟΣ: Μάλιστα. Δηλαδή, αποδέχεται η κυρία Υπουργός που την είπε ψεύτη και απατεώνα;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Όσον αφορά την κυρία Υπουργό, του κάναμε τη διευκρίνιση. Απάντησε η κυρία Yπουργός.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Καθένας έχει την ευθύνη των λόγων του. Εσείς τι είστε; Το φερέφωνο της Υπουργού;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Καθίστε, κύριε Ροντούλη, δεν έχετε το λόγο. Καθίστε κάτω.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Να ανακαλέσει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Καθίστε κάτω, σας παρακαλώ.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Να ανακαλέσει. Βλέπετε κάποιον ακροδεξιό;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Δεν έχετε το λόγο. Καθίστε κάτω. Διακόψατε τον ομιλητή.
Κύριε Βαρδίκο, παρακαλώ πάρα πολύ, νομίζω ότι κάναμε και προηγούμενα μία παρατήρηση, μία διευκρίνιση. Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε διακοπές σε κάθε φράση. Του αποδώσατε κάτι που δεν το αποδέχεται. Δεν θέλει να νιώσει ακροδεξιός, ούτε είναι ακροδεξιός. Το δηλώνει ευθαρσώς μέσα στην Αίθουσα. Είναι Βουλευτής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Πέστε ό,τι θέλετε για τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό.
ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΒΑΡΔΙΚΟΣ: Δεν θα μου επιβάλλετε το τι θα πω και το τι άποψη έχω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Δεν επιβάλλω σε κανέναν, αλλά για να συνεχιστεί η συζήτηση.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ (2)

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΙΒ΄
Τρίτη 4 Μαΐου 2010

ΜΙΧΑΗΛ ΧΑΛΚΙΔΗΣ: …..Η πρωτόγνωρη απομάκρυνσή σας από στοιχειώδεις και θεωρητικά κοινές για όλες τις πολιτικές ιδεολογίες κοινωνικές αρχές λάμπει δια της παρουσίας της και στην περίπτωση των πολυτέκνων και των εκπαιδευτικών με ποσοστό πάνω από αναπηρίας 67%.
Ξέρετε τι περνούν, κυρία Υπουργέ, οι πολύτεκνοι ή οι ασθενείς συμπολίτες μας προκειμένου να παραμείνουν στη θέση εργασίας τους ή να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους; Ξέρετε τι θα πει να έχεις να μεγαλώσεις πάνω από τρία παιδιά και ενδεχομένως να αντιμετωπίζεις και προβλήματα υγείας; Αυτό είναι το κράτος πρόνοιας που επαγγελθήκατε;
Πείτε μας, κυρία Υπουργέ, τι θα κάνετε με τους 1.400 διοριστέους εκπαιδευτικούς του ΑΣΕΠ; Περιμένουν εύλογα και δικαίως τον διορισμό τους. Τους κοιτάμε στα μάτια και μας βλέπουν αυτή τη στιγμή με αγωνία για το μέλλον το δικό τους και το μέλλον των οικογενειών τους. Ο αντιλαϊκός τυφώνας που φέρνουν τα κάθε λογής μέτρα σας -και ας με συγχωρήσουν οι συνάδελφοι του ΚΚΕ που δανείζομαι μέρος της ρητορικής τους- η απάνθρωπη αυτή καταιγίδα που ξέσπασε στα κεφάλια των Ελλήνων πολιτών των τελευταίο μήνα είναι εντελώς ακατανόητη. ….

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Δεν μας πειράζει που ενοχλείστε. Λέμε την αλήθεια και πρέπει να την μαθαίνει ο ελληνικός λαός.
Συζητάμε ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, ένα από τα νομοσχέδια που θα έρθουν, όπως έχει δεσμευθεί το Υπουργείο και η ίδια η Υπουργός, προκειμένου να αναβαθμίσουμε το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας σε όλες τους τις βαθμίδες και βεβαίως να διαμορφώσουμε όρους και προϋποθέσεις, ώστε η παιδεία να είναι πραγματικά στο ύψος που της ανήκει, αλλά και η αγωγή των Ελληνοπαίδων να είναι σ' αυτό το επίπεδο που χρειάζεται, που να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τα προβλήματα της νέας εποχής.
Το νέο σχολείο είναι το όραμα -σε αντίθεση με αυτά που λέγονται- και βεβαίως μέσα στα πλαίσια μιας δημόσιας, δωρεάν και υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης για όλους και χωρίς εξαιρέσεις.
Το «πρώτα ο μαθητής» που είναι ένα σύνθημα που κάποιους τους ενοχλεί, είναι πράγματι ένα σύνθημα που πρέπει να κυριαρχήσει στη σκέψη όλων μας, αν θέλουμε να διαμορφώσουμε αυτό το αναβαθμισμένο εκπαιδευτικό σύστημα, ώστε παράλληλα με τις άλλες δράσεις που προβλέπονται και που έχουν ξεκινήσει από το Υπουργείο Παιδείας για ζώνες εκπαιδευτικής προτεραιότητας, για αναδιοργάνωση του ολοήμερου σχολείου, για στοχευμένες επιμορφώσεις, για ψηφιακή τάξη και ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό, όπως το ηλεκτρονικό βιβλίο και ο προσωπικός υπολογιστής, είναι δράσεις που εν πάση περιπτώσει, αναβαθμίζουν, προωθούν και διαμορφώνουν ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον.
Θα έλεγα στον κ. Ροντούλη –μια και ήρθε η ώρα και μιλάμε για ψηφιακό βιβλίου κ.λπ.- ότι εμείς γιατί να μην δεχθούμε κάτι, το οποίο εμείς οι ίδιοι έχουμε ψηφίσει; Ο ν. 1566/1985 τον οποίο επικαλείστε και που όμως δεν είναι δικιά σας πρόταση και πρέπει να το καταθέτετε για να είμαστε ειλικρινείς, είναι μία πρόταση της Ένωσης Πολυτέκνων Ελλάδος, της Ομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας η οποία λέει αυτό το πράγμα.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Μα, το είπα.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΡΑΤΑΚ
ΗΣ: Στο βαθμό που μπορεί να εφαρμοστεί και αν η απαίτηση είναι, η προϋπόθεση είναι μόνο η υπουργική απόφαση νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να το δει το Υπουργείο και δεν είναι ένα ζήτημα στο οποίο μπορούμε να επικεντρωνόμαστε και να λέμε ότι είναι τόσο πολύ σημαντικό, γιατί για μένα είναι ένα πρόβλημα που ενδεχομένως δεν θα αποδώσει αυτά τα οποία λέει η Ομοσπονδία, ας δοκιμαστεί όμως, για να δούμε τί ακριβώς μπορεί να δώσει ως αποτέλεσμα.

ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ:……Στο νομοσχέδιο -επειδή δεν υπάρχει ο χρόνος να αναφέρω μόνο αυτό- τι κάνετε με το θέμα των πολυτέκνων; Ανέφερε ο εισηγητής μας ότι κάθε χρόνο έκανε και ένα σωστό μέτρο η Νέα Δημοκρατία. Λάθος. Ένα μέτρο σωστό έκανε στα πεντέμισι χρόνια. Το μέτρο ήταν να βάλει τους πολυτέκνους να προηγούνται στους διορισμούς καθηγητών. Επειδή όμως αυτό έφερε μέσα στο σύστημα κάποιους μη ελεγμένους από το σύστημα, έρχεται τώρα και λέει: «Παιδαγωγική επάρκεια». Από ποιον; Από τη Δραγώνα και από τη Ρεπούση. Από εκεί θα ελέγχονται. Όσοι λοιπόν, περάσουν από το πρώτο φίλτρο θα πάνε στον ΑΣΕΠ και αφού πάνε στον ΑΣΕΠ και περάσουν από κει, θα πάνε μετά στον μέντορα ο οποίος θα ελέγχει μήπως τυχόν θα τους έχει, θα τους παρακολουθεί πάνω από το κεφάλι μήπως και τυχόν ξεφύγουν από το σύστημα.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Πολατίδης Ηλίας καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Αυτό εδώ δεν είναι νομοσχέδιο, είναι ένα πρόγραμμα το οποίο πάει να κάνει ένα Σταλινικού παιδεία με κομισάριους στο ρόλο του μέντορα και γι’ αυτό το καταψηφίζουμε μετά βδελυγμίας…..

ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ….Αγνοείτε ακόμα και τις ευπαθείς και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού, όπως αυτές των πολύτεκνων και των αναπήρων. Οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το κράτος και αυτό το έκανε η Νέα Δημοκρατία. Αφενός ως δημογραφικό κίνητρο στην περίπτωση των πολυτέκνων -που είναι αποδεδειγμένο ότι πέτυχ και αφετέρου ως κριτήριο κοινωνικής δικαιοσύνης σε ό,τι αφορά την αδυναμία των αναπήρων και των αναπήρων γονέων να συναγωνιστούν επί ίσους όρους τους υπολοίπους υποψήφιους εκπαιδευτικούς.
Με το νέο πολυνομοσχέδιο οι παραπάνω υποψήφιοι υποχρεώνονται σε εξετάσεις μέσω του Α.Σ.Ε.Π. και τους παρέχεται επιπλέον μοριοδότηση, η οποία καθίσταται προφανώς ανώφελη. Μοιάζει με κοροϊδία.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΓΙΩΝΑΣ: …..Αλλά επειδή βλέπω ότι ο χρόνος τρέχει, πού είναι η κοινωνική ευαισθησία σε ομάδες όπως των πολυτέκνων;
Έχουμε και εμείς τα μέτρα ως γιατροί, κυρία Υφυπουργέ.
Στην πατρίδα μου τη Χαλκιδική, έχουμε πάνω από χίλιες οικογένειες πολυτέκνων. Ξέρετε ποιο είναι το επίτευγμα; Ούτε ένας νέος άνθρωπος στα ναρκωτικά. Δεν το μετράτε αυτό;
Δεύτερον, εκπαιδευτικοί που έχουν παιδιά με αναπηρία πάνω από 67% αυτοί κάνουν μετεκπαίδευση κάθε μέρα. Και είπε ο κ. Νικητιάδης ότι πριν από πενήντα χρόνια είχαμε δασκάλους όλο το εικοσιτετράωρο, σήμερα δεν έχουμε κανένα δάσκαλο.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Εθνοκτόνοι!

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΙΒ΄
Τρίτη 4 Μαΐου 2010

 

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, έχω την αίσθηση ότι στην Αίθουσα γίνεται ένας διάλογος κουφών, διότι τουλάχιστον από την πλευρά του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού , διατυπώθησαν κάποιες προτάσεις, κάποιες θέσεις μας, οι οποίες είναι πολύ εύκολο να αφομοιωθούν από εσάς. Στην πρωτολογία σας τουλάχιστον, δεν κάνατε την παραμικρή παραχώρηση.
Είμαι λοιπόν, στη θέση να μιλήσω ως εκπαιδευτικός ο ίδιος και πολύτεκνος ο ίδιος, για να αρχίσουμε από τα πιο σοβαρά του νομοσχεδίου σας. Διερωτηθήκατε, τί είδους σχολείο θέλουμε επιτέλους. Θα δώσουμε μια απάντηση: Νομίζω ότι είναι πασιφανές. Θέλουμε ένα σχολείο αποτελεσματικό να μαθαίνουν τα παιδιά γράμματα. Θέλουμε ένα σχολείο αξιοκρατικό, τα στελέχη του -δηλαδή, η εκπαιδευτική κοινότητα- να έχει τους αρίστους εκπαιδευτικούς. Και θέλουμε και ένα σχολείο –που εσείς δεν μπορείτε να το καταλάβετε, γιατί τελείτε υπό το Δραγώνιο σύμπλεγμα- ελληνικό. Τί σημαίνει θέλουμε ένα σχολείο ελληνικό;
Θέλουμε ένα σχολείο που να δίδει ελληνική παιδεία, πρώτον. Και θέλουμε ένα σχολείο, στο οποίο να υπάρχει –γιατί σε λίγα χρόνια, μα θα είναι δεκαετία, μα θα είναι δεκαπενταετία, μα θα είναι εικοσιπενταετία- ο Έλληνας μαθητής. Άρα, λοιπόν, θέλουμε ένα ελληνικό σχολείο και ως προς το περιεχόμενό του και ως προς το ουσιώδες συστατικό του, τον Έλληνα μαθητή. Δεν θέλουμε ένα σχολείο του Μεχμέτ, του Χασάν κ.λπ.. Να υπάρχουν και αυτοί αλλοίμονο. Ελάτε όμως, που σήμερα η πληθυσμιακή πυραμίδα των μαθητών τείνει να αναστραφεί δραματικά εις βάρος των γηγενών μαθητών.
Σε λίγα χρόνια, κυρία Υπουργέ, στα δέκα παιδιά που θα έχουμε στις τάξεις μας, τα έξι θα είναι αλλοδαπά. Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι τίθεται ένα μεγάλο ζήτημα αρχής για το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό. Τη στιγμή που η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα απέραντο γηροκομείο, τη στιγμή που τα φέρετρα είναι περισσότερα από τις κούνιες, έρχεστε εσείς και τί κάνετε; Πλήττετε τον όποιο δείκτη προστασίας είχε στηθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση, υπέρ των τριτέκνων των πολυτέκνων και άλλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων. «Ελλιπές» θα μου πείτε, ο δείκτης προστασίας της Κυβέρνησης Καραμανλή. «Δεν ολοκλήρωσαν τις δεσμεύσεις τους». Δεκτό. Έγιναν όμως, θετικά βήματα στην κατεύθυνση αυτή, που δεν πρέπει να παραγνωριστούν.
Εσείς τώρα αυτό το οικοδόμημα, που στήθηκε με τόσο κόπο, με θυσίες από την ελληνική πολιτεία και υπό την ασφυκτική πίεση των πολυτεκνικών και τριτεκνικών οργανώσεων, το κατεδαφίζετε εν μια νυκτί.
Θα πρέπει να σας πω, ότι δεν σας προβληματίζουν τα ευρωπαϊκά αντίστοιχα παραδείγματα.
Αγαπητοί συνάδελφοι, ακούστε το εξής καταπληκτικό και κρίνετε μόνοι σας: Η Γαλλία αρχίζει να παίρνει ρωμαλέα μέτρα δημογραφικής ανάκαμψης, με συνεχή κίνητρα προς τους πολυτέκνους, πότε λέτε; Όταν ενοποιήθηκε η Γερμανία. Δηλαδή, ανησύχησαν τόσο πολύ οι Γάλλοι από την ενοποίηση των δύο Γερμανιών, που θεώρησαν προτεραιότητα της πολιτικής τους, να είναι η τόνωση του πληθυσμού τους.
Και εμείς, κύρια Υπουργέ, βρισκόμαστε εν μέσω πληθυσμιακών βομβών γύρω μας, γιατί όλοι οι βαλκάνιοι γείτονες σημειώνουν υψηλούς ρυθμούς γεννήσεων. Έχουμε απέναντί μας τον πληθυσμιακό μπαμπούλα εξ ανατολών που ακούει στο όνομα Τουρκία και εσείς το μοναδικό μέτρο που είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυβέρνησης –δεν με ενδιαφέρει, αν ήταν Νέα Δημοκρατία, όποιος ήταν, ο Καραμανλής ή μη- το κατεδαφίζετε. Και εντάσσετε στη διαδικασία του Α.Σ.Ε.Π. και τους πολυτέκνους. Μάλιστα. Και τι λέτε λοιπόν; Λέτε «Δίνουμε πέντε μόρια σε σύνολο εκατόν τριάντα». Αυτή είναι η βαρύτητα που αποδίδετε στην πολυτεκνική οικογένεια. Λέτε «Δίνουμε πέντε μόρια σε σύνολο εκατόν τριάντα, στον πολύτεκνο εκπαιδευτικό, αφού επιτύχει στον διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π.».
Σας ερωτώ και θέλω μια απάντηση για να μιλάμε λογικά, γιατί εμείς σαν διαδικασία το Α.Σ.Ε.Π. το αποδεχόμαστε. Πείτε μου όμως: Η πολύτεκνη εκπαιδευτικός μητέρα ή ο πολύτεκνος εκπαιδευτικός πατέρας θα διαγωνιστεί επί ίσοις όροις; Θα έχει το χρόνο και το χρήμα να διαγωνιστεί με τους άλλους υποψηφίους επί ίσοις όροις γιατί τώρα υπάρχουν και τα φροντιστήρια Α.Σ.Ε.Π.. Ας μην το ξεχνάμε αυτό το πράγμα.
Άρα, λοιπόν, η αρχή εκκίνησης θα είναι διαφορετική. Θα είναι πολύ πιο πίσω ο πολύτεκνος. Έχετε συμβιώσει ποτέ μέσα σε μια πολύτεκνη οικογένεια να δείτε ο κλίμα και μόνο που επικρατεί;
Άρα, λοιπόν, καταλαβαίνετε ότι τίθεται σε μειονεκτική μοίρα ο πολύτεκνος εκπαιδευτικός. Επειδή ξέρετε ότι τον πλήττεται, ξέρετε ότι πλήττετε την πολύτεκνη οικογένεια, τί κάνετε; Κάνετε ένα άλλο επικοινωνιακό τρυκ του άρθρου 9 που ακούει στο όνομα «Μεταβατικές διατάξεις» οι οποίες μεταβατικές διατάξεις, είναι μια τρύπα στο νερό για τους πολυτέκνους.
Τί λένε αυτές οι μεταβατικές διατάξεις; Λένε ότι μέχρι να γίνει ο πρώτος διαγωνισμός Α.Σ.Ε.Π. κατά το νόμο που συζητάμε σήμερα, οι πολύτεκνοι τί κάνουν; Μπαίνουν σε ένα πίνακα και ανταγωνίζονται μεταξύ τους, με διάφορα κριτήρια, για το ποιος θα διοριστεί, εάν βεβαίως και υπό την προϋπόθεση, ότι ο Υπουργός Παιδείας και ο Υπουργός Οικονομικών θα δεηθούν να βγάλουν μια Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τον αριθμό, τον προσδιορισμό πολυτέκνων. Εάν και όταν δεηθούν οι Υπουργοί να βγάλουν μια τέτοια Κοινή Υπουργική Απόφαση, που όπως καταλαβαίνετε μπορεί και να μην υπάρξει ποτέ.
Άρα, λοιπόν, προσφέρετε μια τρύπα στο νερό με τις μεταβατικές σας διατάξεις στους πολυτέκνους. Είναι κοροϊδία. Πάτε να τους χρυσώσετε ένα πικρό χάπι.
Θα σας πω και κάτι άλλο: Ο προηγούμενος νόμος κ. Λυκουρέντζο της Νέας Δημοκρατίας περί πολυτέκνων, έλεγε ότι ο χαρακτηρισμός του πολυτέκνου είναι μέχρι 31 Ιουλίου. Εσείς και εκεί το πήγατε και εκεί μέχρι 30 Ιουνίου. Δηλαδή, πόσο μεγάλη τιμωρία και αν μια μητέρα…
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Τί σημασία έχει;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Με ρωτάτε, τί σημασία έχει; Αν μια μητέρα, κυρία Υπουργέ, γεννήσει στις 5 Ιουλίου…
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Αν γεννήσει στις 5 Αυγούστου;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Μα, σας λέω με βάση τις κείμενες διατάξεις και εσείς το κάνετε επί του επαχθέστερου. Τους τιμωρείτε ακόμα πιο πολύ. Δηλαδή, δεν φτάνει το μαστίγωμα των μεταβατικών διατάξεων, η κοροϊδία, τους μαστιγώνετε ακόμα περισσότερο. Δηλαδή, ούτε τον ένα μήνα δεν κρατάτε. Ούτε τον ένα μήνα! Δηλαδή τόσο μεγάλη η τιμωρία.
Κοιτάξτε να δείτε, τώρα να σας πω για τριτέκνους, να σας πω για άτομα με ειδικές ανάγκες, να σας πω για μονογονεϊκές οικογένειες, τζάμπα θα χάσω τα λόγια μου. Δεν υπάρχουν αυτές οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες στο λεξιλόγιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Δεν υπάρχουν! Καταργείτε τα πάντα και λέτε: «Αφού περάσουν το διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. οι άνθρωποι αυτοί, θα τους δώσω τρία μόρια, τέσσερα μόρια, πέντε μόρια».
Βεβαίως, άκουσα τον υπαινιγμό που κάνατε για την οικονομική κρίση και διατυπώθηκε υπαινιχτικά το εξής επιχείρημα, από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.
(EP)
(AS)
«Ωραία -θα πει η Υπουργός- να διορίσω, όπως η προηγούμενη κυβέρνηση του πολυτέκνους, να διορίσω και τους τριτέκνους, να διατηρήσω το 20% επί των αναπληρωτών –επιπρόσθετα, εγώ θα πω- για τους τριτέκνους. Να διορίσω και τις μονογονεϊκές οικογένειες με δύο παιδιά, ας πούμε. Να διορίσω και τους εκπαιδευτικούς με ειδικές ανάγκες. Πού θα βρεθούν τα χρήματα»; Είναι ένα εύλογο επιχείρημα αυτό.
Την λύση την έδωσε ο κ. Κακλαμάνης που είναι στην Αίθουσα. Ο κ. Κακλαμάνης το 1985 με το ν.1566, άρθρο 2, παράγραφος 7 σας δίνει τη λύση και εμείς σας το κάνουμε πρόταση. Τι έλεγε τότε ο νόμος Κακλαμάνη; Έλεγε ότι με υπουργική απόφαση είναι δυνατόν τα βιβλία του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων να περνάνε από μαθητή σε μαθητή, από τάξη σε τάξη και να πληρώνουν πρόστιμο οι μαθητές ή οι γονείς, οι κηδεμόνες αυτών που δεν θα δίνουν τα βιβλία από τη μία τάξη στην άλλη. Στη Γερμανία έτσι γίνεται. Για έξι χρόνια οι Γερμανοί μαθητές έχουν τα ίδια βιβλία.
Ξέρετε τι μεγέθους οικονομία είναι αυτή, αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Βουλής, με την πρόβλεψη που κάνατε το 1985; Και αυτή θα ήταν μία μεγάλη μεταρρύθμιση για σας. Τριάντα εκατομμύρια ευρώ το χρόνο! Έτσι θα διορίζονταν οι πολύτεκνοι, θα διορίζονταν οι τρίτεκνοι, θα διορίζονταν τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Γιατί δεν το κάνετε αυτό το πράγμα; Γιατί λέτε για τη σπατάλη και δεν περιορίζετε εσείς η ίδια τη σπατάλη κατ’ αυτόν τον τρόπο, που σας είπα. Αυτή θα είναι μία πραγματική μεταρρύθμιση, θα βρεθούν πόροι και θα ικανοποιήσετε τα δίκαια αιτήματα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Γιατί δεν το κάνετε; Σας προκαλούμε να τοποθετηθείτε επί αυτού; Για να μην ακούμε και το επιχείρημα περί οικονομικής κρίσεως, να ακούμε το επιχείρημα περί σπατάλης …
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Η διάταξη ισχύει, κύριε συνάδελφε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ναι, αλλά θέλει υπουργική απόφαση, Πρόεδρε μου. Να βγάλει η Υπουργός την υπουργική απόφαση και να προχωρήσουμε στην πρότασή μας. Αυτό θα είναι μία ρηξικέλευθη κίνηση.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Η διάταξη ισχύει. Αν μπορείτε να πείσετε τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία ότι θα πρέπει να κάνουν και αυτό το έργο, τότε θα εφαρμοσθεί και η διάταξη. Το πρόβλημα είναι ότι οι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι μόνο διδακτικό έργο μπορούν να κάνουν και ότι αυτοί δεν είναι δουλειά δική τους.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Η υπουργική απόφαση την οποία εσείς είπατε, κύριε Πρόεδρε, αναφέρεται σε ευθύνη μαθητών και γονέων αυτών. Δεν αναφέρεται σε εκπαιδευτικό. Εάν ο μαθητής θέλει να κρατήσει το βιβλίο …
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Πρέπει κάποιοι να μαζέψουν αυτά τα βιβλία.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ο μαθητής θα τα πάει και θα τα μαζεύουν. Είναι πρόνοια δική σας. Εγώ κρατώ το θετικό, ότι παροτρύνετε την Υπουργό να εκδώσει την υπουργική απόφαση. Αυτό καταλαβαίνω. Είπε ότι στη δευτερολογία της θα το πράξει. Σας βρίσκουμε χρήματα για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, αλλά πολύ φοβάμαι ότι δεν θα μας ακούσετε. Τζάμπα μιλάμε.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ωραία, αλλά να εξασφαλίσει …
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Και να σας πω γιατί δεν θα μας ακούσετε. Έχετε κάνει μία στρατηγική επιλογή. Ποια είναι αυτή η στρατηγική επιλογή του συστήματος ΠΑΣΟΚ; Και δεν λέω της Διαμαντοπούλου, για να μη φανεί …
Θέλετε να λύσετε το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θα μου δώσετε ενάμιση λεπτό, κύριε Πρόεδρε, όσο και οι προλαλήσαντες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Δεν ξέω τι κάνανε οι προλαλήσαντες, εκείνο που ξέρω είναι ότι έχουν γραφτεί πενήντα πέντε συνάδελφοι και πρέπει να το σεβαστούμε. Θα τηρήσουμε τον Κανονισμό, κύριε συνάδελφε.
Σας παρακαλώ, ολοκληρώστε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ.
Κάνατε μία στρατηγική επιλογή, λοιπόν. Θέλετε να επιλύσετε το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας με τη μετανάστευση. Κάντε το, αλλά ο ελληνικός πληθυσμός βιολογικά όλο και θα μειώνεται. Από εκεί ξεκινάνε όλα τα δεινά της Κυβέρνησής σας, που χτυπάν και πλήττουν τους πολυτέκνους, τους τριτέκνους, γενικά την πολυμελή ελληνική οικογένεια.
Μας ενόχλησε όμως και κάτι άλλο, κυρία Υπουργέ, που δεν το περιμέναμε από εσάς. Εμπαίξατε τους ανθρώπους. Η παρισταμένη Υφυπουργός σε επίκαιρη ερώτηση, που της επέβαλα, είχε πει και είχε δεσμευθεί σε αυτήν εδώ την Αίθουσα: «Εμείς θα δεχθούμε τους πολυτέκνους εκπαιδευτικούς, κ. Ροντούλη, και θα συζητήσουμε. Θα ενσωματώσουμε τα επιχειρήματά τους, θα τους ακούσουμε». Το αποτέλεσμα ποιο ήταν; Ούτε καν τους δεχθήκατε στο Υπουργείο.
Αφήστε δε που τα λόγια του Πρωθυπουργού της χώρας, έχουν πέσει στο κενό. Ελέχθησαν ενώπιον της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος και επικαλούμαι και τη μαρτυρία του κ. Θεοτοκάτου, προέδρου της ΑΣΠΕ. Ξέρετε τι είπε ο Πρωθυπουργός; Το έχω μπροστά μου εδώ: «Θα εφαρμόσει πολιτικές το ΠΑΣΟΚ, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν τις ανάγκες της πολύτεκνης οικογένειας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε. Τελείωσε και το ενάμιση λεπτό που ζητήσατε. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό.
Σας παρακαλώ πολύ! Ζητήσατε ενάμιση λεπτό, σας το έδωσα. Σεβαστείτε τουλάχιστον αυτά που λέτε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Όλοι οι άλλοι κοινοβουλευτικοί μίλησαν παραπάνω. Τελειώνω τώρα, κύριε Πρόεδρε.
Παράλληλα οι πολιτικές αυτές θα δίνουν κίνητρα και θα ενθαρρύνουν τα νέα ζευγάρια να μεγαλώσουν όχι όσα παιδιά μπορούν, αλλά όσα παιδιά θέλουν. Αυτό έλεγε ο Πρωθυπουργός στην ΑΣΠΕ.
Πού καταλήξαμε; Σε εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές. Χτυπάτε, λοιπόν, την πολυμελή οικογένεια, χτυπάτε την καρδιά του έθνους και γι’ αυτό ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, κύριε Πρόεδρε, θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία στα άρθρα 2, 3, 4 και 9. Να δούμε, λοιπόν, ποιοι θα είναι οι πατριώτες σε αυτήν την Αίθουσα και ποιοι θα είναι οι εθνοκτόνοι.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Τι σημαίνει εθνοκτόνοι;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Εμμένω στο χαρακτηρισμό εθνοκτόνοι.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ας πάμε στον πιο κλασσικό χαρακτηρισμό εθνοπροδότες.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Εθνοκτόνοι!

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΙΒ΄
Τρίτη 4 Μαΐου 2010

 

ΕΛΙΖΑ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: ….Και δεν το λέω τυχαία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα πρέπει να μας απασχολήσει ότι μέσα σε αυτόν τον πίνακα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν υπηρετήσει τριάντα μήνες, άλλοι εκπαιδευτικοί που έχουν υπηρετήσει είκοσι τέσσερις μήνες και έχουν επιτύχει σε ένα διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και κυρίως υπάρχουν εκείνες οι ευαίσθητες ομάδες των ανθρώπων με 65% αναπηρία και των πολυτέκνων, οι οποίοι δεν έχουν της ίδιες δυνατότητες και επί ίσοις όροις να υπαχθούν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με τους άλλους συναδέλφους τους.
Διότι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το γεγονός ότι κάποιους ανθρώπους τους αδίκησε η φύση ή η επιλογή τους να συμβάλλουν στην επίλυση του δημογραφικού προβλήματος και να αποκτήσουν πολλά παιδιά, δεν έχει δικαίωμα και αντίστροφα έχει ηθικό χρέος η πολιτεία να μην τους στρέψει στο περιθώριο.
Αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, εξαιρούνται διότι συμπεριλαμβάνονται σε πίνακες και σε καμία περίπτωση δεν βγαίνουν οι χρόνοι, δεν βγαίνουν οι αριθμοί και δεν πρόκειται να προσληφθούν.
Η Υπουργός Παιδείας αναρωτήθηκε κατ’ επανάληψη στο δημόσιο μονόλογο της, αν υπάρχουν αδιόριστοι εκπαιδευτικοί. Ναι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχουν αδιόριστοι εκπαιδευτικοί. Αυτοί οι οποίοι υπηρετούν με την ιδιότητα των ωρομισθίων και των αναπληρωματικών σε όλες τις περιοχές, στην εσχατιά της Ελλάδος, και αναλίσκουν δυνάμεις εκεί, θεμελιώνοντας δικαιώματα που τους έδωσε η ίδια η πολιτεία, έχουν ιδρύσει τα όνειρά τους, για αν μπορέσουν να προσληφθούν και σήμερα η πολιτεία τους πετάει στον κάδο των αχρήστων αυτούς τους ανθρώπους………

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:…….Η θέση περί ΑΣΕΠ απαντά στο δεύτερο και την υποστηρίζουμε. Στο πρώτο δεν απαντάει, όμως. Γιατί σας είπα, κυρία Υπουργέ –και ξέρω ότι έχετε επαφή με την Ευρώπη- ότι ο Φρανσουά Μιτεράν, ο οποίος είναι δικός σας, σοσιαλιστής, στη Γαλλία όταν έπεσε ο δημογραφικός δείκτης, κήρυξε τη Γαλλία σε κατάσταση εθνικού συναγερμού. Πήρε δεκάδες μέτρα για να αναστρέψουν τη δημογραφική κάμψη των Γάλλων, γιατί θεώρησε ότι είναι τεράστιος εθνικός κίνδυνος για τη Γαλλία να μην γεννιούνται Γάλλοι.
Είναι δυνατόν να έρθει η Κυβέρνησή σας και το ένα και το μοναδικό μέτρο που έχει θεσπίσει η ελληνική πολιτεία υπέρ των πολυτέκνων εδώ και είκοσι χρόνια, που ήθελε να διορίζονται οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί, να το καταργεί; Αυτό το μέτρο είχε εφαρμογή, είχε επιτυχία. Γιατί όντως είδαμε τα τελευταία δύο χρόνια αναστροφή στο δείκτη, έστω και μικρή. Αυτό το ένα και μόνο μέτρο που αφορά τους πολυτέκνους και τους τριτέκνους, να έρχεστε εδώ να το καταργείτε.
Εγώ αντιλαμβάνομαι –επαναλαμβάνω- την πρώτη αρχή του ΑΣΕΠ. Τη δεχόμαστε. Αλλά τι θα πούμε τώρα; Ας έχουμε Πακιστανόπουλα, Αλβανόπουλα, ό,τι άλλα παιδιά να είναι μέσα, Ελληνόπουλα, και δεν μας ενδιαφέρει; Ε, δεν μπορώ να το δεχθώ αυτό. Γιατί προσέξτε πόσο ασυνεπές είναι το πολιτικό μας σύστημα.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 συστάθηκε από την Ελληνική Βουλή μία Επιτροπή για το Δημογραφικό. Αυτή η Επιτροπή κατέληξε σε ένα πόρισμα το οποίο έχει ψηφίσει το

ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Και λέει αυτό το πόρισμα -και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ- ότι θεωρούμε το δημογραφικό το υπ’ αριθμόν ένα εθνικό κίνδυνο, ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να το λύσουμε. Δεν έχετε κάνει τίποτα.
Και ένα σωστό που έκανε ο Καραμανλής –δεν έκανε μόνο λάθη, έκανε μερικά σωστά, ένα κάθε χρόνο- έρχεστε και το βγάζετε. Κάνετε λάθος εδώ. Ενώ, λοιπόν, εμείς σας λέμε ότι συμφωνούμε στην αρχή του ΑΣΕΠ, με το να μας χτυπάτε τους πολυτέκνους και τους τριτέκνους, μας αναγκάζετε να πάμε στο όχι.
Παρατήρηση, λοιπόν, πρώτη. Πείτε ότι για λόγους εξαιρετικής εθνικής σημασίας, επειδή μας ενδιαφέρει να γεννιούνται παιδιά για τους πολυτέκνους και τους τριτέκνους, θα μείνουμε στις πρόνοιες του παλαιού νόμου, να το ψηφίσουμε και με τα δύο χέρια. Αλλά αν μας χτυπάτε τους πολυτέκνους και τους τριτέκνους, εκεί θα μας βρείτε απέναντι.
Πάω στο δεύτερο πυλώνα, που με ενδιαφέρει πάρα πολύ, κυρία Υπουργέ, και θέλω τη δική σας προσοχή, γιατί απ’ αυτές τις απαντήσεις θα κριθεί η στάση του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού στο νομοσχέδιο. Και πρέπει να σας πω ότι αντιλαμβάνομαι ότι έχετε μία άνετη πλειοψηφία και δεν σας νοιάζει τελικά αν θα ψηφίσουμε ή όχι το νομοσχέδιο, αλλά είναι δείγμα μεγάλης πολιτικής επιτυχίας για την Κυβέρνηση να μπορεί να πείθει και κάποιους εδώ πέρα μέσα.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ: …….Ακόμη, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι και κοινωνικά άδικο. Καταργεί τη δυνατότητα διορισμού των πολυτέκνων που τους έδινε ο ν.3255/2004, ενώ η μοριοδότηση που εισάγεται είναι ιδιαιτέρως χαμηλή, πέντε μόρια στα εκατόν τριάντα……

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: ……Είναι βέβαιο ότι έχουμε έρθει στην εποχή που όλος αυτός ο κόσμος που διόρισε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έφερε την κατάσταση του δημοσίου σε αυτό το αδιέξοδο που έχουμε τώρα, ένα εκατομμύριο δημοσίους υπαλλήλους. Πρέπει πλέον να καταλάβουν τα δυο μεγάλα κόμματα και κυρίως το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που αφειδώς διόριζε την δεκαετία του ’80 ότι το δημόσιο δεν είναι παράδεισος και ότι το δημόσιο είναι σοβαρό πρόβλημα για την ανάπτυξη του τόπου. Όμως, σας το λέμε και θέλουμε να μας απαντήσετε σε αυτό όταν τοποθετηθείτε: ειδικά για τους τριτέκνους και τους πολυτέκνους σε μια εποχή σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας που δεν έχουμε άλλη δυνατότητα να ανεβάσουμε τους δημογραφικούς δείκτες εκεί και μόνο εκεί μπορείτε να κάνετε μια εξαίρεση. Και μπορείτε σ’ αυτούς τους ανθρώπους να δίνεται η δυνατότητα, για να υπάρχει κίνητρο να γεννιούνται παιδιά για να πηγαίνουν στα σχολεία……

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: …….Ταυτόχρονα, κυρία Υπουργέ, δεν λαμβάνετε καμία πρόνοια για τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία άνω του 67%, για τους γονείς ανηλίκων ΑΜΕΑ πολυετούς προϋπηρεσίας, καθώς και η μικρή μεταβατική περίοδος με τη μείωση των προσλήψεων, καθιστά αδύνατη την απορρόφηση τους εντός της διετίας που προβλέπεται στο άρθρο 9.
Αναφορικά με τους πολύτεκνους τώρα. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω τις υποσχέσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού, κ. Παπανδρέου, που είχε πει επί λέξει: «Η νέα Κυβέρνηση δε θα αρκεστεί σε αποσπασματικά μέτρα, αλλά θα προχωρήσεις άμεσα σε ολοκληρωμένες και οριζόντιες πολιτικές στο σπίτι, στο σχολείο, στην εργασία, στην κοινωνία». Και συνεχίζει: «Πολιτικές οι οποίες αντιμετωπίζουν τις ανάγκες της πολύτεκνης οικογένειας, αλλά παράλληλα θα δίνει και κίνητρα που θα ενθαρρύνουν τα νέα ζευγάρια να μεγαλώσουν όχι όσα παιδιά μπορούν, αλλά όσα παιδιά θέλουν. Σας διαβεβαιώ –είχε πει ο κύριος Πρωθυπουργός- ότι η προσπάθειά σας για συνέχιση της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης και ποιότητας ζωής της πολύτεκνης οικογένειας με βρίσκουν στο πλευρό, αρωγό και συμπαραστάτη.»
Έτσι είχε πει ο κ. Παπανδρέου, ποια είναι όμως η πρόνοια, κυρία Υπουργέ, του σημερινού νομοσχεδίου; Και οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί θα προσλαμβάνονται μέσω ΑΣΕΠ; Ότι καταργείται η προτεραιότητα των πολυτέκνων για τις τοποθετήσεις τους στα σχολεία, ως ειδικής κατηγορία; Ότι οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί πριμοδοτούνται με πέντε μόρια σε σύνολο εκατόν πενήντα και ότι φέτος δε θα διοριστούν πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί; Και ερωτώ: αυτή είναι η ειδική μέριμνα και ειδική πρόνοια για τους πολίτες που υποσχέθηκε ο κ. Παπανδρέου; Ιδιαίτερα για τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία, υπογραμμίζω την ανάγκη ισότιμης ένταξης αυτών σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης και τη διαμόρφωση ειδικών συνθηκών εργασίας τους, γιατί παρόλο που ανήκουν σε μία από τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού δεν έτυχαν –εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- των προνομιακών ρυθμίσεων που ελήφθησαν για άλλες επιμέρους κατηγορίες εκπαιδευτικών.
Ακόμη και οι ρυθμίσεις του άρθρου 13, «ειδικές κατηγορίες μεταθέσεων», του προεδρικού διατάγματος 50 του 1996, τις οποίες διατηρεί το παρόν νομοσχέδιο, αποκλείουν ένα μεγάλο αριθμό των εκπαιδευτικών με αναπηρία, αφού αυτές οι ρυθμίσεις αφορούν ένα περιορισμένο αριθμό κατηγοριών αναπηρίας. Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνω ότι η Εθνική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία έχει διατυπώσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, που αποσκοπούν στη συμπερίληψη αναγκαίων, αλλά και ικανών ρυθμίσεων για την ουσιαστική, ουσιαστικότατη –κατά την άποψή μου- στήριξη των εκπαιδευτικών με αναπηρία.
Επίσης θεωρώ, δεδομένου ότι δεν τις λάβατε καν υπόψη σας κυρία Υπουργέ, και παρόλο που σας είχαν σταλεί από τις 29 Απριλίου, και εδώ επιτρέψτε μου να καταθέσω το έγγραφο της Συνομοσπονδίας, που πιθανόν σας έχει διαφύγει.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Ελευθέριος Αυγενάκης καταθέτει το προαναφερθέν έγγραφο το οποίο βρίσκεται στο αρχείο Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Σε αυτό το σημείο υπογραμμίσω επίσης και την ανάγκη άμεσου διορισμού των εκπαιδευτικών με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, που έχουν ήδη συμπληρώσει δώδεκα μήνες προϋπηρεσίας, ακριβώς όπως προέβλεπε και σύμφωνα με την παράγραφο 4 του ν. 3794/2009. Ακόμη, το άρθρο 32 μιλάει για αξιολόγηση σε επίπεδο σχολικής μονάδας, ωστόσο με τρόπο ασαφή και γενικόλογο. Πρόκειται για μία αυτοαξιολόγηση χωρίς τα απαραίτητα εχέγγυα αξιοπιστίας, η οποία εισάγεται από την πίσω πόρτα χωρίς σχέδιο και προετοιμασία, χωρίς διάλογο και οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης…..

 

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ …….

Στον πίνακα πολυτέκνων τους οποίους απολύτως σέβομαι και βεβαίως λαμβάνεται πρόνοια την οποία θα εξηγήσω αμέσως, προσλαμβάνεται ο κάθε πολύτεκνος χωρίς καμία συμμετοχή σε κανέναν διαγωνισμό. Τον πίνακα αναπήρων με 67% προσλαμβάνονται χωρίς καμία προϋπόθεση διαγωνισμού ή άλλες κρίσεις. Οι απολυόμενοι από τα ιδιωτικά σχολεία ανεξαρτήτως του λόγου και χωρίς καμία προϋπόθεση προσλαμβάνονται στην εκπαίδευση.
Ξέρετε ποιος αποφασίζει για όλα αυτά; Ο Υπουργός. Εγώ, λοιπόν, σαν Υπουργός Παιδείας έχω πέντε πίνακες τους οποίους θα μπορούσα να μην πειράξω καθόλου. Να πω πόσοι θα μπουν από τους πολύτεκνους, πόσοι θα μπουν από τα άτομα με αναπηρία, πόσοι θα μπουν από τα ιδιωτικά σχολεία ή και να μπουν όλοι και να έχω μια προσωπική σχέση. Το ίδιο συμβαίνει και με τις αποσπάσεις. Ο Υπουργός Παιδείας είναι βασιλεύς των αποσπάσεων και των ρουσφετιών. Θα δώσω στοιχεία αν προκληθώ, αλλά βεβαίως τα έχω καταθέσει επανειλημμένα, τι υπογράφηκε από πλευράς αποσπάσεων από τον Υπουργό. Αυτή, λοιπόν, ήταν η δύναμη τον Οκτώβρη του 2004 του Υπουργού Παιδείας.
Μιλήσατε, κύριοι συνάδελφοι, για τον πίνακα, για τον καθένα χωριστά. Ο τελευταίος, μάλιστα, ομιλητής από το Ηράκλειο, αναφέρθηκε σε όλα τα αιτήματα των φορέων, ένα προς ένα.
Μήπως ο λόγος που είμαστε εδώ, είναι να νομοθετήσουμε τί γίνεται στο σχολείο; Μήπως είμαστε εδώ για να δούμε τί χρειάζεται ο μαθητής; Μήπως είμαστε εδώ για να αλλάξουμε το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας και όχι να μαλώσουμε για το ποιοί θα μπουν;
Εν, πάσει περιπτώσει να σας πω, ποιο είναι το πιο λυπηρό και που είναι, πραγματικά, η ανάσταση του πολυκομματισμού και μάλιστα, από ένα κόμμα σαν το ΣΥΡΙΖΑ; Ότι απευθυνόμαστε σε όλες τις επιμέρους ομάδες. Ξέρουμε ότι όλες αυτές οι ομάδες, δεν έχουν ελπίδα. Όταν αναφέρεστε στους ωρομίσθιους –και ξέρεις ότι όταν λες «ωρομίσθιος» - είναι ακόμη και αυτός ο οποίος επελέγει χωρίς κανένα κριτήριο από τον Διευθυντή μιας μονάδας, για να κάνει δύο ώρες και ότι αναφέρεστε σε περισσότερους από τριάντα πέντε χιλιάδες ανθρώπους; Υπάρχει, ποτέ, περίπτωση αυτοί οι άνθρωποι, όλοι, να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα; Όχι. Όμως, είναι τόσο απλό να πολιτεύεσαι κοιτώντας την κάθε ομάδα στα μάτια τάζοντας και ουσιαστικά δημιουργώντας προσδοκίες και ξέροντας πολύ καλά, ότι σε όλα αυτά τα παιδιά, δεν λες την αλήθεια. Σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, που θέλουν να μπουν στο εκπαιδευτικό σύστημα. ……

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ………

Και εν πάση περιπτώσει, τι απαντάτε στους εκπαιδευτικούς οι οποίοι υπηρετούν σήμερα ως αναπληρωτές σε κάθε γωνιά της χώρας; Και έχουν την ελπίδα της πρόσβασης στη μόνιμη θητεία, στην εκπαιδευτική κοινότητα. Σήμερα υπηρετούν σε κάθε γωνιά της πατρίδας μ’ αυτήν την ελπίδα, έρχεστε εσείς και ακυρώνετε μία κοινωνική πολιτική συμφωνία με νομιμοποίηση δημοκρατική, νόμοι του κράτους είναι όλα αυτά. Έχουν θεσμοθετηθεί τα περισσότερα επί των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και μην τα χρεώνετε όλα στη Νέα Δημοκρατία και μιλάτε και για παλαιοκομματισμό. Διότι εμείς, ελάχιστα αλλάξαμε απ’ αυτές τις διαδικασίες και σας ρωτώ. Από πότε το κράτος αιφνιδιάζει τους πολίτες; Από πότε ακυρώνει όνειρα και σχεδιασμούς;
Θέλετε και άλλο παράδειγμα; Πολύτεκνοι. Αναφέρθησαν και άλλοι συνάδελφοι και η εισηγήτρια μας η κυρία Βοζεμπεργκ. Καταθέτω τα κείμενα της Ανωτάτης Ομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος και της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Πολυτέκνων για να σας ξαναθυμίσουμε τα επιχειρήματα τους.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Λυκουρέντζος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Η Νέα Δημοκρατία ψήφισε αυτό το νόμο αναγνωρίζοντας την εθνικής σημασίας ανάγκη και προστασία των πολύτεκνων οικογενειών. Είναι αυτό αδίκημα, αμάρτημα. Όπως και άλλα για να απαντήσω και σε άλλο συνάδελφο ο οποίος είπε: Τι έκανε η Νέα Δημοκρατία; Είχαμε καταθέσει στην πολιτική ηγεσία σειρά ερωτήσεων και δεν απαντούσε. Τι έκανε η Νέα Δημοκρατία; Διατήρησε το εξήντα σαράντα, 60% από το ΑΣΕΠ, 40% από τους άλλους πίνακες. Αναγνώρισε την εικοσιτετράμηνη προϋπηρεσία σ’ όσους είχαν μία επιτυχία ΑΣΕΠ και την τριαντάμηνη σε όσους δεν είχαν επιτυχία. Πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, εκπαιδευτικοί Με Ειδικές Ανάγκες, νόμος για την ειδική αγωγή και τη ν ίδια ώρα που λέτε ότι δεν έκαναν τίποτα και έχουν γίνει όλα αυτά, άλλος συνάδελφος είπε ότι : Πρέπει να συμφωνήσουμε, ότι θα πρέπει να ισχύει μόνο η διαδικασία ΑΣΕΠ αλλά, επέκρινε τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν είχε κάνει τίποτα και αποσιώπησε όλα αυτά τα οποία παρουσίασε.
Επιλέξατε ως μήνυμα «Πρώτα ο μαθητής». Δεν μας εκπλήσσετε, διότι στην πραγματικότητα δεν σας ενδιαφέρει η αναγέννηση του όλου εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά η γνωστή λαϊκιστική προσέγγιση των οικογενειών, των μαθητριών και των μαθητών. Να ακούνε οι γονείς ότι νοιαζόμαστε πρώτα για το μαθητή.
Και γιατί όχι πρώτα τα προγράμματα σπουδών; Και γιατί όχι πρώτα οι νέες τεχνολογίες; Και γιατί όχι πρώτα οι υποδομές στις οποίες εκπαιδεύετε ο μαθητής; Και γιατί όχι οι εκπαιδευτικοί οι οποίο προσφέρουν αγωγή και γνώση στο μαθητή;
Για εμάς, η υπόθεση της ελληνικής παιδείας εμπεριέχει σεβασμό και αναγνώριση σε όλους τους παράγοντες και συντελεστές μέσω των οποίων πραγματώνεται το έργο της. Καταθέτω στα πρακτικά το έργο του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων της πενταετίας, εύχομαι να το επιτύχετε και να μας ξεπεράσετε. ……..

Πορεία αδιόριστων Πολύτεκνων Εκπαιδευτικών προς το Μέγαρο Μαξίμου..

Αξιότιμο κ. Γ. Παπανδρέου

Πρόεδρο της Κυβέρνησης

ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Εμείς οι αδιόριστοι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί δηλώνουμε αντίθετοι και οργισμένοι με την κατάργηση της πρόνοιας διορισμού των πολύτεκνων εκπαιδευτικών στην δημόσια εκπαίδευση.

Η υφιστάμενη σήμερα διαδικασία για την πρόσληψη των πολύτεκνων εκπαιδευτικών στην δημόσια εκπαίδευση ανεξάρτητα από την συμμετοχή τους σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ (όπως προβλέπεται από την παράγραφο 3 του άρθρου 6 του ν. 3255/2004) λειτουργεί:http___www.aspe

® Ανταποδοτικά, αναγνωρίζοντας την συνεχή και ακρογωνιαία προσφορά των πολύτεκνων στην κοινωνία και ιδιαίτερα στην ανανέωση του μαθητικού πληθυσμού.

® Αντισταθμιστικά, εξασφαλίζοντας την ισότητα των πολύτεκνων οικογενειών στον αγώνα για ευτυχία και επιβίωση.

® Με συνέπεια, ως προς διαχρονικές και συνταγματικές επιταγές της ελληνικής κοινωνίας, που σκοπό έχουν την αναστροφή της δημογραφικής παρακμής της χώρας μας, αναγνωρίζοντάς την ως το σημαντικότερο δομικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημά της.

® Ως κίνητρο, για το βήμα στην πολυτεκνία εκπαιδευτικών με τρία ή και δύο παιδιά, που αποδεδειγμένα έχουν ανεπτυγμένο κοινωνικό και οικογενειακό αισθητήριο.

® Αποτελεσματικά, καθώς με την εφαρμογή της σταθερά αντιστράφηκε η πρότερα παγιωμένη προϊούσα μείωση του ποσοστού του ελληνικού πληθυσμού στις ηλικίες κάτω των πέντε ετών.

® Χωρίς πραγματικό κόστος για την πολιτεία, καθώς ξεφεύγει από την λογική των επιδομάτων, που στην ελληνική πραγματικότητα είναι ούτως ή άλλως αμελητέα, επισφαλή και με μικρό χρονικό ορίζοντα, και επιτυγχάνει την κοινωνικοοικονομική προστασία και ενεργή παρουσία του πολύτεκνου εκπαιδευτικού και της οικογένειάς του.

Αντίθετα η προτεινόμενη από την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κυρία Διαμαντοπούλου διαδικασία μοριοδότησης με προϋπόθεση την επιτυχία σε διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ:

® Εξαπατά τους πολύτεκνους, αντικαθιστώντας ένα έμπρακτο και επαρκώς αιτιολογημένο ευεργέτημα με μια αβέβαιη υπόσχεση μοριοδότησης, που φαντάζει πλασματική υπό το πρίσμα της άνισης συμμετοχής τους σε έναν διαγωνισμό, στον οποίο οι συνυποψήφιοί τους δύνανται να διαθέσουν πολύ περισσότερο χρόνο και χρήμα.

® Περιορίζει χωρίς αντικειμενικό λόγο τις επιλογές του κράτους κατά τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών, καθώς (μαζί με άλλες ομάδες ειδικών κοινωνικών αναγκών) οι πολύτεκνοι βρίσκονται εμφανώς σε δυσχερέστερη θέση συμμετοχής στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

® Ρίχνει και τους πολύτεκνους βορά στα ακμάζοντα, παρασιτικά και εξευτελιστικά για τα πανεπιστημιακά πτυχία ‘ειδικά φροντιστήρια για τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ’, παραβλέποντας τις επιπτώσεις στο ήδη εξασθενημένο εισόδημα των οικογενειών τους.http___www.aspe2

® Στερείται αποχρώντος λόγου καθώς, μετά από πολλαπλούς διαγωνισμούς εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ, όχι μόνο αδυνατεί με στοιχεία να τεκμηριώσει οποιοδήποτε παιδαγωγικό ή άλλο προβάδισμα των προσληφθέντων βάσει της επιτυχίας τους σε αυτούς τους διαγωνισμούς, αλλά ρητά δηλώνει ότι θα τους τροποποιήσει εκ βάθρων υποδηλώνοντας την ανεπάρκεια των οποιοδήποτε εξετάσεων ως απόλυτο κριτήριο επιλογής των καταλληλότερων εκπαιδευτικών.

® Υιοθετεί γνωστές ακραίες συνδικαλιστικές απόψεις που μηδενίζουν την κοινωνική προσφορά και δεν αναγνωρίζουν τις οικογενειακές ανάγκες ως βασικό στοιχείο διαχείρισης των κοινών υποχρεώσεων σε κάθε εργασιακό χώρο.

® Πλήττει άνισα τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς καθώς για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα πρόσφατα επαναβεβαιώθηκε το ειδικό καθεστώς προσλήψεων για τους πολύτεκνους, σε ποσοστό που ουδέποτε πλησίασαν οι προσλήψεις εκπαιδευτικών βάσει της παραγράφου 3 του άρθρου 6 του ν. 3255/2004.

Όσον αφορά τις ανομολόγητες μέχρι σήμερα προθέσεις της Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κυρίας Διαμαντοπούλου για τον χειρισμό των νέων πολύτεκνων εκπαιδευτικών που άμεσα (σχολικό έτος 2010-2011) αναμένουν την πρόσληψή τους στην δημόσια εκπαίδευση – σύμφωνα με τα εφαρμοζόμενα μέχρι σήμερα – δημιουργούν καθεστώς αβεβαιότητας και επιδεικνύουν ανάρμοστη κοινωνική σκληρότητα, προς τις νέες πολύτεκνες οικογένειες που στήριξαν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό στη συνέχεια της πολιτείας.

Η περιρρέουσα δεινή οικονομική κατάσταση δεν δικαιολογεί την υποβάθμιση της συνταγματικά παρεχόμενης από το κράτος ειδικής φροντίδας προς τις πολλαπλώς χειμαζόμενες πολύτεκνες οικογένειες. Τουναντίον η στήριξη της πολιτείας πρέπει να εδραιωθεί και όπου δυνατόν να επεκταθεί, καθοδηγούμενη από το δημόσιο συμφέρον που ικανοποιείται από την μοναδική και αναμφισβήτητη κοινωνική προσφορά των πολύτεκνων όταν μάλιστα αυτά δεν έχουν κανένα οικονομικό κόστος.

Για όλους αυτούς τους λόγους ζητούμε:

να διατηρηθεί η πρόνοια της παρ. 3 του άρθρου 6 του ν.3255/2004 για το διορισμό των πολύτεκνων εκπαιδευτικών στην εκπαίδευση καθώς και οι διατάξεις του Π.Δ.50/96

--------------

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΣΠΕ

Αρ. Πρωτ. 135

Αθήνα, 4/5/2010

Αξιότιμη

Κυρία Άννα Διαμαντοπούλου

Υπουργό

Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Α. Παπανδρέου 37

Τ.Κ. 151 80 Μαρούσι

Κυρία  Υπουργέ.

Σε συνέχεια προηγούμενων επιστολών μας, που ζητούσαμε συνάντηση μαζί σας για να σας αναπτύξουμε τα θέματα που απασχολούν τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς και παρά τη δημόσια δέσμευση – δήλωση της αρμοδίας Υφυπουργού: «…μόλις δοθούν στη δημοσιότητα οι γενικές αρχές του νομοσχεδίου θα σας δεχθούμε για να ακούσουμε τις απόψεις σας», δυστυχώς όχι μόνο δεν μας καλέσατε να μας ενημερώσετε αλλά και ούτε μας ζητήσατε τις απόψεις μας επί αυτού, ως να μην εκπροσωπούμε πάνω από 180.000 πολύτεκνες οικογένειες με ένα ποσοστό 20% του μαθητικού δυναμικού της χώρας μας.

Αντί αυτού, μέσω του νομοσχεδίου εξαπολύσατε ένα πρωτοφανή διωγμό εναντίον των πολυτέκνων εκπαιδευτικών, ως να είναι αυτοί οι υπαίτιοι για την κατάντια της παιδείας μας.

Το Υπουργείο Παιδείας με τις μεταρρυθμίσεις που επαγγέλλεται έχει βάλει στο στόχαστρο τους εκπαιδευτικούς Πολυτέκνους, τους οποίους πλήττει ανελέητα, παρά τη συνταγματική επιταγή του άρθρου 21 παρ. 2 και 5 που ρητώς επιτάσσει ότι οι Πολύτεκνες οικογένειες έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος και ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του Κράτους.

Έτσι στα πλαίσια αυτής της συνταγματικής διατάξεως με το Ν. 3027/2002 (Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) θεσπίσθηκε όπως οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί, εφ’ όσον ελάμβαναν τη βάση, σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, να προτάσσονται και διορίζονται άνευ άλλου τινός. Με το Ν. 3255/2004 (Κυβέρνηση Ν.Δ.) θεσπίσθηκε να διορίζονται οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί απ’ ευθείας.

Οι νόμοι αυτοί όχι μόνο χτυπούσαν την ανεργία, αλλά αποτελούσαν και δημογραφικό κίνητρο για την απόκτηση τέταρτου τέκνου, όπως άλλωστε αποδείχθηκε και στην πράξη και από τα σχετικά στοιχεία, που αναδύονται από τους διορισμούς.

Το Υπουργείο Παιδείας, το μόνο το οποίο επιτυγχάνει, είναι να εμφανίζει την Ελληνική πολιτεία ως εντελώς αναξιόπιστη, αφού όσοι πίστεψαν στον ισχύοντα νόμο και απέκτησαν το 4ο τους παιδί, βλέπουν ότι αυτό το δικαίωμά τους καταργείται, όταν μάλιστα το έχουν θεμελιώσει.

Αυτή δεν είναι συμπεριφορά Κράτους Δικαίου, αλλά Κράτους που εξαπατά τους πολίτες του και μάλιστα χωρίς κανένα λόγο. Και γίνονται αυτά, όταν οι Πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί είναι σε θέση, λόγω των πολλών παιδιών που ανατρέφουν και διαπαιδαγωγούν, να προσφέρουν πολύ περισσότερα από τους άλλους στην εκπαίδευση και ούτε οι εξετάσεις αποτελούν κριτήριο αποδεκτό για να διδάσκει κάποιος στα παιδιά.

Η τυχόν επίκληση της οικονομικής κρίσης δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για το μη διορισμό των πολυτέκνων εκπαιδευτικών, όταν το Υπουργείο Παιδείας, εάν το θέλει, μπορεί να εξοικονομήσει αμέσως τριάντα εκατομμύρια (30.000.000) ευρώ, εκδίδοντας την Υπουργική απόφαση, που προβλέπεται από την παρ. 7 του άρθρου 2 του Ν. 1566/1985 (που ψηφίσθηκε επί Κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ) περί επιστροφής των διδακτικών βιβλίων από τους μαθητές στο τέλος της σχολικής χρονιάς και της χρησιμοποιήσεώς τους από τους μαθητές της επομένης χρονιάς, όπως γίνεται στη Γερμανία, όπου οι μαθητές χρησιμοποιούν τα ίδια βιβλία για έξι σχολικά χρόνια, ενώ όποιος δεν τα επιστρέφει τα πληρώνει. Με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομούσε για πέντε συνεχή χρόνια από 30.000.000 ευρώ, οπότε θα μπορούσε να διορίζει τους πολυτέκνους και άλλους τουλάχιστον 800 εκπαιδευτικούς.

Συγκεκριμένα επί του νομοσχεδίου:

1. Με το άρθρο 1 αυτού, καταργείται η πρόνοια του ν. 3255/2004 για το διορισμό των πολύτεκνων εκπαιδευτικών στην εκπαίδευση, εκτός των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, αλλά και του ν. 3027/2002, που προέβλεπε ως μόνη προϋπόθεση να έχουν επιτύχει τη βαθμολογική βάση στον οικείο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

2. Με το άρθρο 2 γίνεται υποχρεωτική η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια και για τους πολύτεκνους.

3. Με το άρθρο 9 παρ. 10, για τη λεγόμενη μεταβατική περίοδο των 2 ετών, ουδεμία δέσμευση για τον αριθμό των πολυτέκνων διοριζομένων υπάρχει, ο οποίος θα καθορισθεί με υπ. απόφαση και εφόσον έχουν παιδαγωγική επάρκεια, ενώ σε άλλες κατηγορίες δεν απαιτείται, ενώ αλλάζει και η ημερομηνία από 30 Ιουλίου… γίνεται 30 Ιουνίου όπως γνώριζαν οι πολύτεκνοι.

Επομένως καμία μεταβατική περίοδος δεν υπάρχει για τους πολύτεκνους!!!

4. Επίσης καταργείται:

α. Η προτεραιότητα για τις τοποθετήσεις των πολύτεκνων ως ειδική κατηγορία, διατηρείται μόνο για τις μεταθέσεις σε άλλη περιοχή μετάθεσης (άρθρο 30 παρ. 4 και 6).

β. Η εξαίρεση από τις Υπεραριθμίες του ΠΔ 50/96 (άρθρο 30 παρ. 4).

γ. Η δυνατότητα τοποθέτησης κατά το διορισμό των πολυτέκνων, σε περιοχή διορισμού της πρώτης προτίμησής  των, κατά παράβαση του άρθρου 10, παρ.3 του ν.1910/1944, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 1, παρ. 3, εδ. γ' του ν.3454/2006, καθώς και η δυνατότητα μετάθεσης χωρίς υποχρεωτική τριετή παραμονή στον αρχικό τόπο διορισμού των. Επίσης η δυνατότητα απόσπασης γίνεται πολύ δύσκολη ακόμη και για κοινωνικούς λόγους!

Αντί όλων αυτών, απλώς προβλέπεται μία πενιχρότατη μοριοδότηση… 5 μόλις μορίων σε σύνολο 130 μορίων, αφού μάλιστα ο υποψήφιος για διορισμό πολύτεκνος έχει πάρει τη βάση του ΑΣΕΠ και επιπλέον διαθέτει την παιδαγωγική επάρκεια!.

Ειδικότερα για τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς, η υποχρέωση επιτυχίας στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, με δεδομένη την αντικειμενική τους στενότητα σε χρόνο και χρήμα, που είναι απαραίτητα για την προετοιμασία και τα φροντιστήρια, ισοδυναμεί με αποκλεισμό διορισμού τους.

Ουσιαστικά μέτρα όπως η πραγματική και όχι εικονική δοκιμαστική διετής περίοδος των νεοδιοριζομένων και η αξιολόγηση του έργου των εκπαιδευτικών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και από την εφαρμογή των οποίων δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν οι πολύτεκνοι.

Κυρία Υπουργέ, οι πολύτεκνοι αναρωτιούνται:

- Πού πήγε το κοινωνικό πρόσωπο της Πολιτείας μας;

- Τέτοια μοριοδότηση και τέτοια μέτρα θα καθόριζε η πολιτεία μόνο στην περίπτωση που ήθελε να περιορίσει τις γεννήσεις. Μα εμείς ζούμε στην Ελλάδα και όχι στην Κίνα.

- Είναι δυνατό μια πολύτεκνη μάνα με 4 ανήλικα παιδιά να μπορέσει να διαγωνισθεί με τις ίδιες προϋποθέσεις άλλους συνυποψηφίους της, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, και αυτό να λέγεται «εξέταση με ίσους όρους»;

- Τέτοια επιδρομή κατά της οικογένειας, δεν έχει προηγούμενο και μάλιστα σε μία χώρα που ουσιαστικώς αποτελεί ένα απέραντο Γηροκομείο και όλοι συμφωνούν ότι το δημογραφικό είναι το υπ’ αριθμό ένα εθνικό μας πρόβλημα.

- Είναι απαράδεκτο το Υπουργείο Παιδείας να επιχειρεί αυτόν το διωγμό κατά των πολυτέκνων, όταν ο ίδιος ο κ. Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους πολύτεκνους πριν λίγο καιρό, διακηρύσσει ότι:

«Η νέα Κυβέρνηση δε θα αρκεστεί σε αποσπασματικά μέτρα, αλλά θα προχωρήσει άμεσα σε ολοκληρωμένες και οριζόντιες πολιτικές, στο σπίτι, στο σχολείο, στην εργασία, στην κοινωνία. Πολιτικές, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν τις ανάγκες της πολύτεκνης οικογένειας, αλλά παράλληλα θα δίνουν κίνητρα και θα ενθαρρύνουν τα νέα ζευγάρια να μεγαλώσουν όχι όσα παιδιά μπορούν αλλά όσα παιδιά θέλουν. Σας διαβεβαιώνω ότι οι προσπάθειές σας για συνεχή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ποιότητας ζωής της πολύτεκνης οικογένειας με βρίσκουν στο πλευρό σας, αρωγό και συμπαραστάτη

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Για την ΑΣΠΕ

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Βασίλειος Θεοτοκάτος Εμμανουήλ Χρυσόγελος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΣΠΕ

Αθήνα, 4/5/2010

Η Κυβέρνηση με τα νέα μέτρα που εξήγγειλε για μια ακόμη φορά επιχειρεί επιδρομή κατά των Πολυτέκνων.

Καταργεί τα δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας για όσους έχουν καθαρές αποδοχές 2.100-2.200 ευρώ (3.οοο ευρώ μεικτά) και στους άλλους κάτω από αυτό το ποσό, αντί για τα παραπάνω, τους χορηγεί 1.000 ευρώ το χρόνο.

Με αυτό τον τρόπο θέτει στην ίδια κατηγορία τον άγαμο ή τον άτεκνο με τον οικογενειάρχη και πολύ περισσότερο τον Πολύτεκνο οικογενειάρχη, που έχει 4, 5, 6 κ.λπ. παιδιά. Έτσι όταν ο άγαμος έχει καθαρά εισοδήματα 2.200 ευρώ μηνιαίως του κόβονται τα δώρα κ.λπ. και την ίδια μεταχείριση έχει και ο Πολύτεκνος με όσα παιδιά έχει.

Η Κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι έχουμε όχι μόνο οικονομική κρίση, αλλά και κρίση αξιών και συγχρόνως η ίδια με τα μέτρα που έλαβε πλήττει ανελέητα την αξία της οικογένειας και μάλιστα σκληρότερα την αξία της πολύτεκνης οικογένειας.

Επαγγέλλεται η Κυβέρνηση ότι νοικοκυρεύει το κράτος και συγχρόνως η κ. Υπουργός της Παιδείας αρνείται να εκδώσει την Υπουργική Απόφαση, που προβλέπεται από το νόμο 1566/1985, όπως της προτείνει η ΑΣΠΕ, ώστε οι μαθητές να επιστρέφουν τα βιβλία, που τους διανέμονται δωρεάν, στο τέλος της σχολικής χρονιάς σε καλή κατάσταση, για να χρησιμοποιηθούν την επόμενη σχολική χρονιά από τους άλλους μαθητές και σε περίπτωση μη επιστροφής ή επιστροφής σε όχι καλή κατάσταση να τα πληρώνουν, όπως γίνεται στη Γερμανία, όπου οι μαθητές χρησιμοποιούν τα ίδια βιβλία για έξι (6) χρόνια.

Με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομείτο μία δαπάνη των 30.000.000 ευρώ για πέντε χρόνια και θα μπορούσε να διορίζει όχι μόνον 500 αλλά 1.500 Πολύτεκνους εκπαιδευτικούς και όχι να καταργεί τους διορισμούς των Πολυτέκνων εκπαιδευτικών, όπως πράττει ουσιαστικώς με το νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή.

Ποια αξία υπηρετεί η κ. Υπουργός της παιδείας με αυτή την άρνησή της; Το μόνο που πράττει με το νομοσχέδιό της είναι να στέλνει στην ανεργία τους Πολυτέκνους εκπαιδευτικούς και να εμφανίζει την πολιτεία ότι εξαπατά τους πολίτες της, αφού καταργεί τους ισχύοντες νόμους γι’ αυτούς.

Ακόμη το Υπουργείο Οικονομικών, με το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε «αύξηση Φ.Π.Α. και ειδικών φόρων κατανάλωσης», πραγματοποιεί μια ακόμη επιδρομή κατά των Πολυτέκνων, αφού καθιερώνει φόρο πολυτελείας για τα αυτοκίνητα αξίας άνω των 17.000 ευρώ και των 12.000 ευρώ (για τα μεταχειρισμένα), ενώ οι πολύτεκνοι, λόγω των πολλών παιδιών τους, εξ ανάγκης αγοράζουν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα μέχρι 2.000 κ.ε. και όχι από πολυτέλεια .

Καμία μέριμνα για τους Πολυτέκνους, στην ίδια κατηγορία με τους αγάμους και τους άτεκνους!!!

Αυτή είναι η ειδική φροντίδα που δικαιούνται οι πολύτεκνοι, σύμφωνα με την συνταγματική επιταγή του άρθρου 21 παρ. 2;

Καταγγέλλουμε αυτή την απαράδεκτη επιδρομή κατά των Πολυτέκνων και ζητούμε την άμεση παρέμβαση του κ. Πρωθυπουργού ώστε να σταματήσει αυτός ο κατατρεγμός των Πολυτέκνων και να εξαιρεθούν οι Πολύτεκνοι δημόσιοι υπάλληλοι από αυτά τα εξοντωτικά σε βάρος τους μέτρα.

Από το Γραφείο Τύπου

της ΑΣΠΕ