15 Μαΐ 2010

Ενώ η Ελλάδα, βιώνει ημέρες κατά της… οικογένειας!.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Ενώ η Ελλάδα, βιώνει ημέρες κατά της… οικογένειας!.

Η Διεθνής Ημέρα της Οικογένειας καθιερώθηκε το 1993 με απόφαση της Γενικής

Συνέλευσης του ΟΗΕ και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου. Ο ετήσιος αυτός εορτασμός

αντανακλά τη σπουδαιότητα που αποδίδει η διεθνής κοινότητα στην οικογένεια ως βασικό

κύτταρο της κοινωνίας.

Η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Πολύτεκνων(ΠΕνΕΠ) προασπίζεται το θεσμό της οικογένειας καθώς σκοπό έχει την υπεράσπιση και προαγωγή των πνευματικών, ηθικών, υλικών, επαγγελματικών, εκπαιδευτικών και οικονομικών συμφερόντων των μελών της και γενικότερα των εκπαιδευτικών πολυτέκνων, διότι πιστεύει ότι η οικογένεια είναι θεσμός ιερός με υψηλή αποστολή.

Στις ημέρες μας, που γίνεται συζήτηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την ανάγκη αλληλεγγύης ανάμεσα στις γενιές, η οικογένεια είναι αυτή που προσφέρει το ασφαλές καταφύγιο, σε μικρούς και μεγάλους. Οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί, διορισμένοι και αδιόριστοι, συνεορτάζουν τη διεθνή ημέρα της οικογένειας και ταυτόχρονα ζουν ημέρες κατά της οικογένειας!.

Αυτό διότι, ενώ το 2010 έχει κηρυχθεί ‘Ευρωπαϊκό έτος κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σχετικό κείμενό της έχει κατατάξει την πολύτεκνη οικογένεια στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα βιώνουμε μια αναπάντεχη και εντελώς άδικη επιδρομή, με τη μορφή λαίλαπας, κατά των πολύτεκνων οικογενειών στην παιδεία και άλλους τομείς.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

§ Στο νέο νόμο για την εκπαίδευση όπου:

- καταργούνται θεσμοθετημένα(επί ΠΑΣΟΚ) εργασιακά δικαιώματα πολύτεκνων εκπαιδευτικών και γίνεται κομμάτια η πολύτεκνη οικογένεια μετά το διορισμό.

- Καταργείται ο διορισμός των πολύτεκνων εκπαιδευτικών, μέτρο που πρωτοξεκίνησε και πάλι επί ΠΑΣΟΚ. Ένα από τα ελάχιστα δημογραφικά μέτρα που πέτυχαν το σκοπό για τον οποίο θεσπίστηκαν, καθώς απέφερε νέες γεννήσεις στη χώρα μας, χωρίς να προκαλεί κανένα οικονομικό κόστος! Και δεν φτάνει αυτό, αλλά με δόλιο τρόπο στιγματίζονται οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί ότι δήθεν τελούσαν μέχρι πρόσφατα σε ευνοϊκό εργασιακό καθεστώς. Ισχυρισμοί οι οποίοι στερούνται οιασδήποτε σοβαρότητας αλλά ανακυκλώνονται προκειμένου να αιτιολογηθούν οι νέες και κατάφωρα άδικες νομοθετικές ρυθμίσεις.

§ Στο νόμο για τη δημοσιονομική προσαρμογή όπου:

- Οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, είναι ίδιες για τον άγαμο και για τον

πολύτεκνο! Κανείς δε διερωτάται εάν έχουν τις ίδιες ανάγκες ο άγαμος με τον

έγγαμο με 4 ή 10 παιδιά;.

- Η πολύτεκνη οικογένεια επιβαρύνεται επίσης δυσανάλογα με τις φορολογικές

αυξήσεις. Για παράδειγμα η αύξηση του ΦΠΑ επιβαρύνει σημαντικά το

οικογενειακό εισόδημα των πολυτέκνων, καθώς οι ανελαστικές ανάγκες της

μεγάλης οικογένειας επιβάλουν πλέον ένα μεγαλύτερο και δυσβάστακτο

κόστος διαβίωσης.

§ Στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο όπου:

- καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τους πολύτεκνους γονείς, ενώ φορτώνει μέχρι και 15 χρόνια την πολύτεκνη μητέρα χωρίς παράλληλα να λαμβάνεται κανένα μέτρο προνοιακό και υποστηρικτικό αυτών των οικογενειών. Είναι τυχαίο που στα 71 άρθρα του νομοσχεδίου δεν υπάρχει πουθενά κάτι για παιδιά ή οικογένεια;

Όλα αυτά δείχνουν ότι η ειδική μέριμνα του Κράτους για την πολύτεκνη οικογένεια όπως επιτάσσει το Σύνταγμα (άρθρο 21§2) παραμένει δυστυχώς ανεκπλήρωτο όνειρο. Τα νομοθετήματα και οι αποφάσεις δε λαμβάνουν υπόψη τους τις επιπτώσεις τους στην πολύτεκνη οικογένεια, ούτε την ανάγκη στήριξης της πολύτεκνης μητέρας, ούτε το πλήθος των παιδιών σε μια οικογένεια. Και όλα αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα, που έχει ήδη γίνει ένα απέραντο γηροκομείο και εξαιτίας αυτού η οικονομία και τα ασφαλιστικά μας ταμεία καταρρέουν!

Τιμούμε την οικογένεια, τον πατέρα και τη μητέρα που προτάσσουν την οικογένεια και τα παιδιά τους έναντι των προσωπικών τους επιδιώξεων και του ελεύθερου χρόνου τους. Σε καιρούς δύσκολους για την πατρίδα μας, η πολύτεκνη οικογένεια συνεχίζει άοκνα και έντιμα να προσφέρει στην χώρα μας πολύτιμες αξίες και να στηρίζει τον ελληνισμό με ό,τι πιο πολύτιμο μπορεί να δώσει, τα παιδιά της.

Είναι επιτέλους καιρός και η Πολιτεία να αντιληφθεί ότι μόνη ασφαλής επένδυση που αποδίδει στη χώρα στο πλαίσιο και της διαγενειακής δικαιοσύνης, είναι η οικογένεια και μάλιστα η πολύτεκνη οικογένεια.

Απαιτούμε έργα, όχι λόγια που ξεχνιούνται!

Ζητάμε συνέπεια, συνέχεια και αξιοπιστία από την Πολιτεία!

από την

ΠΕνΕΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια: