5 Μαΐ 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΣΠΕ

Αρ. Πρωτ. 135

Αθήνα, 4/5/2010

Αξιότιμη

Κυρία Άννα Διαμαντοπούλου

Υπουργό

Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Α. Παπανδρέου 37

Τ.Κ. 151 80 Μαρούσι

Κυρία  Υπουργέ.

Σε συνέχεια προηγούμενων επιστολών μας, που ζητούσαμε συνάντηση μαζί σας για να σας αναπτύξουμε τα θέματα που απασχολούν τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς και παρά τη δημόσια δέσμευση – δήλωση της αρμοδίας Υφυπουργού: «…μόλις δοθούν στη δημοσιότητα οι γενικές αρχές του νομοσχεδίου θα σας δεχθούμε για να ακούσουμε τις απόψεις σας», δυστυχώς όχι μόνο δεν μας καλέσατε να μας ενημερώσετε αλλά και ούτε μας ζητήσατε τις απόψεις μας επί αυτού, ως να μην εκπροσωπούμε πάνω από 180.000 πολύτεκνες οικογένειες με ένα ποσοστό 20% του μαθητικού δυναμικού της χώρας μας.

Αντί αυτού, μέσω του νομοσχεδίου εξαπολύσατε ένα πρωτοφανή διωγμό εναντίον των πολυτέκνων εκπαιδευτικών, ως να είναι αυτοί οι υπαίτιοι για την κατάντια της παιδείας μας.

Το Υπουργείο Παιδείας με τις μεταρρυθμίσεις που επαγγέλλεται έχει βάλει στο στόχαστρο τους εκπαιδευτικούς Πολυτέκνους, τους οποίους πλήττει ανελέητα, παρά τη συνταγματική επιταγή του άρθρου 21 παρ. 2 και 5 που ρητώς επιτάσσει ότι οι Πολύτεκνες οικογένειες έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος και ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του Κράτους.

Έτσι στα πλαίσια αυτής της συνταγματικής διατάξεως με το Ν. 3027/2002 (Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) θεσπίσθηκε όπως οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί, εφ’ όσον ελάμβαναν τη βάση, σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, να προτάσσονται και διορίζονται άνευ άλλου τινός. Με το Ν. 3255/2004 (Κυβέρνηση Ν.Δ.) θεσπίσθηκε να διορίζονται οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί απ’ ευθείας.

Οι νόμοι αυτοί όχι μόνο χτυπούσαν την ανεργία, αλλά αποτελούσαν και δημογραφικό κίνητρο για την απόκτηση τέταρτου τέκνου, όπως άλλωστε αποδείχθηκε και στην πράξη και από τα σχετικά στοιχεία, που αναδύονται από τους διορισμούς.

Το Υπουργείο Παιδείας, το μόνο το οποίο επιτυγχάνει, είναι να εμφανίζει την Ελληνική πολιτεία ως εντελώς αναξιόπιστη, αφού όσοι πίστεψαν στον ισχύοντα νόμο και απέκτησαν το 4ο τους παιδί, βλέπουν ότι αυτό το δικαίωμά τους καταργείται, όταν μάλιστα το έχουν θεμελιώσει.

Αυτή δεν είναι συμπεριφορά Κράτους Δικαίου, αλλά Κράτους που εξαπατά τους πολίτες του και μάλιστα χωρίς κανένα λόγο. Και γίνονται αυτά, όταν οι Πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί είναι σε θέση, λόγω των πολλών παιδιών που ανατρέφουν και διαπαιδαγωγούν, να προσφέρουν πολύ περισσότερα από τους άλλους στην εκπαίδευση και ούτε οι εξετάσεις αποτελούν κριτήριο αποδεκτό για να διδάσκει κάποιος στα παιδιά.

Η τυχόν επίκληση της οικονομικής κρίσης δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για το μη διορισμό των πολυτέκνων εκπαιδευτικών, όταν το Υπουργείο Παιδείας, εάν το θέλει, μπορεί να εξοικονομήσει αμέσως τριάντα εκατομμύρια (30.000.000) ευρώ, εκδίδοντας την Υπουργική απόφαση, που προβλέπεται από την παρ. 7 του άρθρου 2 του Ν. 1566/1985 (που ψηφίσθηκε επί Κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ) περί επιστροφής των διδακτικών βιβλίων από τους μαθητές στο τέλος της σχολικής χρονιάς και της χρησιμοποιήσεώς τους από τους μαθητές της επομένης χρονιάς, όπως γίνεται στη Γερμανία, όπου οι μαθητές χρησιμοποιούν τα ίδια βιβλία για έξι σχολικά χρόνια, ενώ όποιος δεν τα επιστρέφει τα πληρώνει. Με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομούσε για πέντε συνεχή χρόνια από 30.000.000 ευρώ, οπότε θα μπορούσε να διορίζει τους πολυτέκνους και άλλους τουλάχιστον 800 εκπαιδευτικούς.

Συγκεκριμένα επί του νομοσχεδίου:

1. Με το άρθρο 1 αυτού, καταργείται η πρόνοια του ν. 3255/2004 για το διορισμό των πολύτεκνων εκπαιδευτικών στην εκπαίδευση, εκτός των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, αλλά και του ν. 3027/2002, που προέβλεπε ως μόνη προϋπόθεση να έχουν επιτύχει τη βαθμολογική βάση στον οικείο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

2. Με το άρθρο 2 γίνεται υποχρεωτική η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια και για τους πολύτεκνους.

3. Με το άρθρο 9 παρ. 10, για τη λεγόμενη μεταβατική περίοδο των 2 ετών, ουδεμία δέσμευση για τον αριθμό των πολυτέκνων διοριζομένων υπάρχει, ο οποίος θα καθορισθεί με υπ. απόφαση και εφόσον έχουν παιδαγωγική επάρκεια, ενώ σε άλλες κατηγορίες δεν απαιτείται, ενώ αλλάζει και η ημερομηνία από 30 Ιουλίου… γίνεται 30 Ιουνίου όπως γνώριζαν οι πολύτεκνοι.

Επομένως καμία μεταβατική περίοδος δεν υπάρχει για τους πολύτεκνους!!!

4. Επίσης καταργείται:

α. Η προτεραιότητα για τις τοποθετήσεις των πολύτεκνων ως ειδική κατηγορία, διατηρείται μόνο για τις μεταθέσεις σε άλλη περιοχή μετάθεσης (άρθρο 30 παρ. 4 και 6).

β. Η εξαίρεση από τις Υπεραριθμίες του ΠΔ 50/96 (άρθρο 30 παρ. 4).

γ. Η δυνατότητα τοποθέτησης κατά το διορισμό των πολυτέκνων, σε περιοχή διορισμού της πρώτης προτίμησής  των, κατά παράβαση του άρθρου 10, παρ.3 του ν.1910/1944, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 1, παρ. 3, εδ. γ' του ν.3454/2006, καθώς και η δυνατότητα μετάθεσης χωρίς υποχρεωτική τριετή παραμονή στον αρχικό τόπο διορισμού των. Επίσης η δυνατότητα απόσπασης γίνεται πολύ δύσκολη ακόμη και για κοινωνικούς λόγους!

Αντί όλων αυτών, απλώς προβλέπεται μία πενιχρότατη μοριοδότηση… 5 μόλις μορίων σε σύνολο 130 μορίων, αφού μάλιστα ο υποψήφιος για διορισμό πολύτεκνος έχει πάρει τη βάση του ΑΣΕΠ και επιπλέον διαθέτει την παιδαγωγική επάρκεια!.

Ειδικότερα για τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς, η υποχρέωση επιτυχίας στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, με δεδομένη την αντικειμενική τους στενότητα σε χρόνο και χρήμα, που είναι απαραίτητα για την προετοιμασία και τα φροντιστήρια, ισοδυναμεί με αποκλεισμό διορισμού τους.

Ουσιαστικά μέτρα όπως η πραγματική και όχι εικονική δοκιμαστική διετής περίοδος των νεοδιοριζομένων και η αξιολόγηση του έργου των εκπαιδευτικών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και από την εφαρμογή των οποίων δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν οι πολύτεκνοι.

Κυρία Υπουργέ, οι πολύτεκνοι αναρωτιούνται:

- Πού πήγε το κοινωνικό πρόσωπο της Πολιτείας μας;

- Τέτοια μοριοδότηση και τέτοια μέτρα θα καθόριζε η πολιτεία μόνο στην περίπτωση που ήθελε να περιορίσει τις γεννήσεις. Μα εμείς ζούμε στην Ελλάδα και όχι στην Κίνα.

- Είναι δυνατό μια πολύτεκνη μάνα με 4 ανήλικα παιδιά να μπορέσει να διαγωνισθεί με τις ίδιες προϋποθέσεις άλλους συνυποψηφίους της, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, και αυτό να λέγεται «εξέταση με ίσους όρους»;

- Τέτοια επιδρομή κατά της οικογένειας, δεν έχει προηγούμενο και μάλιστα σε μία χώρα που ουσιαστικώς αποτελεί ένα απέραντο Γηροκομείο και όλοι συμφωνούν ότι το δημογραφικό είναι το υπ’ αριθμό ένα εθνικό μας πρόβλημα.

- Είναι απαράδεκτο το Υπουργείο Παιδείας να επιχειρεί αυτόν το διωγμό κατά των πολυτέκνων, όταν ο ίδιος ο κ. Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους πολύτεκνους πριν λίγο καιρό, διακηρύσσει ότι:

«Η νέα Κυβέρνηση δε θα αρκεστεί σε αποσπασματικά μέτρα, αλλά θα προχωρήσει άμεσα σε ολοκληρωμένες και οριζόντιες πολιτικές, στο σπίτι, στο σχολείο, στην εργασία, στην κοινωνία. Πολιτικές, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν τις ανάγκες της πολύτεκνης οικογένειας, αλλά παράλληλα θα δίνουν κίνητρα και θα ενθαρρύνουν τα νέα ζευγάρια να μεγαλώσουν όχι όσα παιδιά μπορούν αλλά όσα παιδιά θέλουν. Σας διαβεβαιώνω ότι οι προσπάθειές σας για συνεχή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ποιότητας ζωής της πολύτεκνης οικογένειας με βρίσκουν στο πλευρό σας, αρωγό και συμπαραστάτη

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Για την ΑΣΠΕ

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Βασίλειος Θεοτοκάτος Εμμανουήλ Χρυσόγελος

Δεν υπάρχουν σχόλια: