7 Μαΐ 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γραμματεία Γυναικείων θεμάτων

      Νέας Δημοκρατίας                                                                                  Αθήνα    6 /5 /2010

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

H Υπεύθυνη του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων, Ελίζα Βόζεμπεργκ και η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, αναφορικά με τις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου, με τίτλο: ‘’ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ - ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ’’ έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

Το Υπουργείο Παιδείας με το σχέδιο νόμου που κατέθεσε προς ψήφιση, στη Βουλή με τίτλο: ‘’ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ - ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ’’ επιχειρεί μία άνευ προηγουμένου επιδρομή κατά των πολύτεκνων εκπαιδευτικών.

Πιο συγκεκριμένα:

Με το άρθρο 1 του νομοσχεδίου, καταργείται η πρόνοια του ν. 3255/2004 για τον διορισμό των πολύτεκνων εκπαιδευτικών στην εκπαίδευση, αλλά και του ν. 3027/2002, που προέβλεπε ως μόνη προϋπόθεση να έχουν επιτύχει τη βαθμολογική βάση στον οικείο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Με το άρθρο 9 παρ. 10, για τη λεγόμενη μεταβατική περίοδο των 2 ετών, ουδεμία δέσμευση για τον αριθμό των πολυτέκνων διοριζομένων υπάρχει, ο οποίος θα καθορισθεί με υπ. απόφαση και εφόσον έχουν παιδαγωγική επάρκεια. Επομένως, καμία μεταβατική περίοδος δεν υπάρχει για τους πολύτεκνους.

Επίσης,  καταργείται:

α. Η προτεραιότητα για τις τοποθετήσεις των πολύτεκνων ως ειδική κατηγορία, (άρθρο 30 παρ. 4 και 6).

β. Η εξαίρεση από τις Υπεραριθμίες του ΠΔ 50/96 (άρθρο 30 παρ. 4).

γ. Η δυνατότητα τοποθέτησης κατά τον διορισμό των πολυτέκνων, σε περιοχή διορισμού της πρώτης προτίμησής  τους, καθώς και η δυνατότητα μετάθεσης, χωρίς υποχρεωτική τριετή παραμονή στον αρχικό τόπο διορισμού τους. Επίσης, η δυνατότητα απόσπασης γίνεται πολύ δύσκολη ακόμη και για κοινωνικούς λόγους.

Απλώς προβλέπει μία μοριοδότηση 10 μόλις μορίων σε σύνολο 130 μορίων, αφού μάλιστα ο υποψήφιος για διορισμό πολύτεκνος έχει πάρει τη βάση του ΑΣΕΠ και, επιπλέον, διαθέτει την παιδαγωγική επάρκεια!

Ουσιαστικά μέτρα, όπως η πραγματική και όχι η εικονική δοκιμαστική διετής περίοδος των νεοδιοριζομένων και η αξιολόγηση του έργου των εκπαιδευτικών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και από την εφαρμογή των οποίων δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν οι πολύτεκνοι.

- Είναι ακατανόητο το Υπουργείο Παιδείας να επιχειρεί αυτόν τον διωγμό κατά των πολυτέκνων, όταν ο ίδιος ο κ. Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους πολύτεκνους πριν λίγο καιρό, διακήρυσσε ότι:

‘’Η νέα Κυβέρνηση δεν θα αρκεστεί σε αποσπασματικά μέτρα, αλλά θα προχωρήσει άμεσα σε ολοκληρωμένες και οριζόντιες πολιτικές, στο σπίτι, στο σχολείο, στην εργασία, στην κοινωνία. Πολιτικές, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν τις ανάγκες της πολύτεκνης οικογένειας, αλλά, παράλληλα, θα δίνουν κίνητρα και θα ενθαρρύνουν τα νέα ζευγάρια να μεγαλώσουν όχι όσα παιδιά μπορούν, αλλά όσα παιδιά θέλουν. Σας διαβεβαιώνω ότι οι προσπάθειές σας για συνεχή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ποιότητας ζωής της πολύτεκνης οικογένειας με βρίσκουν στο πλευρό σας, αρωγό και συμπαραστάτη’’.

Επίσης, εμφανίζεται το Υπουργείο Παιδείας με τις μεταρρυθμίσεις, που επαγγέλλεται, να έχει βάλει στο στόχαστρο τους Εκπαιδευτικούς Πολυτέκνους, παρά τη συνταγματική επιταγή του άρθρου 21 παρ. 2 και 5, που, ρητώς, επιτάσσει ότι οι πολύτεκνες οικογένειες έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος και ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του Κράτους.

Έτσι, στα πλαίσια αυτής της συνταγματικής διατάξεως με το Ν. 3027/2002 θεσπίσθηκε, όπως οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί, εφ’ όσον ελάμβαναν τη βάση, σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, να προτάσσονται και διορίζονται άνευ άλλου τινός. Με το Ν. 3255/2004 θεσπίσθηκε να διορίζονται οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί απ’ ευθείας.

Ήδη, το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, το μόνο το οποίο επιτυγχάνει, με τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις, είναι να εμφανίζει την ελληνική πολιτεία ως εντελώς αναξιόπιστη, αφού όσοι πίστεψαν στον ισχύοντα νόμο και απέκτησαν το τέταρτο τους παιδί, βλέπουν ότι αυτό το δικαίωμά τους καταργείται, όταν μάλιστα το έχουν θεμελιώσει.

Η τυχόν επίκληση της οικονομικής κρίσης δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τον μη διορισμό των πολυτέκνων εκπαιδευτικών. Το Υπουργείο Παιδείας, μπορεί να εξοικονομήσει,(χάριν παραδείγματος) αμέσως, τριάντα εκατομμύρια (30.000.000) ευρώ, εκδίδοντας την Υπουργική απόφαση, που προβλέπεται από την παρ. 7 του άρθρου 2 του Ν. 1566/1985 περί επιστροφής των διδακτικών βιβλίων από τους μαθητές στο τέλος της σχολικής χρονιάς και της χρήσης τους από τους μαθητές της επομένης χρονιάς, όπως γίνεται στη Γερμανία για έξι σχολικά χρόνια.

Με αυτόν τον τρόπο, εξοικονομείται ποσό 30.000.000 ευρώ, οπότε θα μπορεί και η Πολιτεία να διορίζει τους πολυτέκνους και 800 εκπαιδευτικούς επί πλέον.

Η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, καθώς και η Υπεύθυνη του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων Ελίζα Βόζεμπεργκ, υποστηρίζουν ότι, πρέπει να διατηρηθεί η πρόνοια της παρ. 3 του άρθρου 6 του ν.3255/2004 για το διορισμό των πολύτεκνων εκπαιδευτικών στην εκπαίδευση καθώς και οι διατάξεις του Π.Δ. 50/96.

Δεν υπάρχουν σχόλια: