ΠΡΑΚΤΙΚΑ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΙΓ΄
Τετάρτη 5 Μαΐου 2010
ΤΣΑΜΠΙΚΑ ΙΑΤΡΙΔΗ: ....Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις που ελάχιστα προσθέτουν στην αναβάθμιση του εκπαιδευτικού. Αντίθετα, το παρόν σχέδιο νόμου υποβαθμίζει κατηγορίες ανθρώπων που δικαιούνται τις ειδικής μέριμνας της πολιτείας. Δεν είναι δυνατόν το Υπουργείο να ισοπεδώνει τις προσπάθειες των ανθρώπων με αναπηρία πάνω από 67% και των πολυτέκνων. Με τις νέες ρυθμίσεις και τις μοριοδοτήσεις που προβλέπονται γι’ αυτές τις κατηγορίες, είναι σαν να τους κλείνει την πόρτα κατάμουτρα. Ουσιαστικά τους καταδικάζετε στην ανεργία.
Επιτρέψτε μου εδώ να διαβάσω ένα απόσπασμα από μια επιστολή που μου έστειλε μια συμπατριώτισσά μου από τα Δωδεκάνησα, η οποία πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας. Το κάνω για να δείξω ότι όντως υπάρχει πρόβλημα και σας καλώ να δείτε την περίπτωση αυτή.
Λέει η εκπαιδευτικός: «Σας γνωρίζω ότι εργάστηκα ως ωρομίσθια για δύο χρόνια στο ακριτικό Καστελόριζο, όπου και μου παρουσιάστηκε η ασθένεια και παρ’ όλα τα τρομερά συμπτώματά της, συνέχισα να υπηρετώ με βαθιά παιδαγωγική συνείδηση σε βάρος της υγείας μου και με ανύπαρκτες παροχές ιατρικής βοήθειας σε ένα τέτοιο ακριτικό νησί. Η αμοιβή μου για το διάστημα αυτό καταβλήθηκε μετά την παρέλευση ενός ολόκληρου χρόνου. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζω να παρέχω τις υπηρεσίες μου στην εκπαίδευση με την ίδια συνείδηση και αγάπη προς τους μαθητές μου, γεγονός που μου δίνει δύναμη να συνεχίσω να ζω και να προσφέρω».
Αυτό μας λέει η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός. Απλά, ανθρώπινα και με αξιοπρέπεια. Και πιστεύω, κυρία Υπουργέ, ότι μακριά από λαϊκισμούς και ψηφοθηρίες, αξίζει να ακούσουμε και να αφουγκραστούμε την περίπτωση αυτή καθώς και εκατοντάδες άλλες περιπτώσεις και να δείτε τα ζητήματα αυτά.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: ....Είναι ένα νομοσχέδιο που παράλληλα φροντίζει να ομαλοποιήσει, να διορθώσει κάποιες αστοχίες που υπήρχαν με το δαιδαλώδες τοπίο των προσλήψεων στον τομέα της εκπαίδευσης και αφορά τα άτομα με αναπηρία, που κάποιοι συνάδελφοι σήμερα φροντίζουν να εμφανιστούν ως υπερασπιστές. Δεν απολογούνται, όμως, γιατί δύο μέρες πριν καταρρεύσει η Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή και προσπαθώντας να χαϊδέψουν τα προβλήματα, νομοθέτησαν υπέρ των ομάδων αυτών, ενώ πέντε χρόνια αγνοούσαν επιδεικτικά το πρόβλημά τους. Όπως, επίσης, αφορά και το θέμα των πολυτέκνων. Με τις μεταβατικές διατάξεις νομίζω, κυρία Υπουργέ, ότι διορθώνετε κάποιες αστοχίες. Είναι πολύ σημαντικό ότι καθιερώνει το προσοντολόγιο, την αξιοκρατία στο σύγχρονο σχολείο της γνώσης, σε μια κοινωνία έντασης γνώσεις όπου οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι πρότυπα, πρέπει να μεταδίδουν στους μαθητές σύγχρονη γνώση και βεβαίως, όχι να βασίζονται μόνο στην εμπειριοκρατία.
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ...Στην κατ’ άρθρον συζήτηση θα είμαι πολύ αναλυτική για το τι θα συμβεί στη μεταβατική περίοδο, αλλά και τι θα συμβεί σε κάθε μία απ’ αυτές τις ομάδες, οι οποίες βεβαίως και έχουν προετοιμάσει τη ζωή τους και βεβαίως –σας διαβεβαιώ γι’ αυτό- δεν πρόκειται να θιγούν με τον τρόπο που περιγράφηκε εδώ μέσα. Θα μιλήσω λοιπόν και για τις μεταβατικές περιόδους και γι’ αυτούς που έχουν εμπειρία είκοσι τέσσερις μήνες και για το θέμα των πολυτέκνων και για το θέμα των αναπήρων και για το θέμα των 30μηνιτών, αλλά και για το θέμα των ιδιωτικών σχολείων.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΑΔΩΝΗΣ – ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:.....Έχει να κάνει μόνο με ένα πράγμα. Με το ότι το δημογραφικό θεωρούμε ότι είναι και έχει ψηφίσει ομοφώνως η Βουλή των Ελλήνων ότι το θεωρεί το υπ’ αριθμόν ένα εθνικό ζήτημα της χώρας. Πείτε μας ότι θα προσλαμβάνετε τους πολυτέκνους ως διοικητικό προσωπικό στο Υπουργείο Παιδείας, πείτε μας τι θα τους δώσετε. Κάτι πρέπει να πάρουν, διότι -αυτό που δεν έχει ακουστεί και που δεν το έχετε απαντήσει- είναι πάρα πολύ δύσκολο ένας εκπαιδευτικός που είναι γονέας τεσσάρων και πέντε παιδιών, να συναγωνιστεί επί ίσοις όροις στον Α.Σ.Ε.Π. έναν εκπαιδευτικό ο οποίος είναι άτεκνος. Δεν μπορεί να τα καταφέρει. Άρα, όλη η λογική των μορίων που βάζετε στο άρθρο 3, στην πραγματικότητα είναι μια στάχτη στα μάτια των πολυτέκνων.
Πείτε μας, λοιπόν, πώς θα διασφαλίσετε το μείζον εθνικό συμφέρον, που είναι η προάσπιση του δημογραφικού προβλήματος και εμείς θα είμαστε μαζί σας. Εάν μας διευκρινίσετε αυτά τα συγκεκριμένα ζητήματα, που σας τα έχουμε θέσει από την αρχή ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, ξέρετε ότι είναι πάντοτε ένα Κόμμα πολιτικής ευθύνης. Εάν, όμως, μας ζητάτε λευκή επιταγή, λυπούμεθα, αλλά λευκή επιταγή δεν μπορούμε να δώσουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου