15 Δεκ 2010

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια η ΑΣΠΕ, συνοδευόμενη από πολύτεκνες οικογένειες

Τη συμπαράστασή του στα δίκαια αιτήματα των πολυτέκνων εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Αθήνα - Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Image

Τη συμπαράστασή του στα δίκαια, όπως τα χαρακτήρισε, αιτήματα των πολυτέκνων, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, στη διάρκεια της συνάντησής του με εκπροσώπους της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων.
«Η συγκυρία είναι άσχημη, διότι πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια ξαναβγαίνουμε στους δρόμους, διότι περικόπτονται τα επιδόματα και στις πολύτεκνες οικογένειες, σε μια χώρα που αργοπεθαίνει, ή μάλλον πεθαίνει ταχύτερα απ' ό,τι θα έπρεπε» σημείωσε ο πρόεδρος Βασίλειος Θεοτοκάτος.
«Ξέρετε ότι πάντα σας στηρίζω» απάντησε ο Κ.Παπούλιας και πρόσθεσε ότι η πόρτα του θα είναι πάντα ανοιχτή για τους πολύτεκνους, αν και, όπως είπε, θα επιθυμούσε να ήταν διαφορετικές οι συνθήκες:
«Θα προτιμούσα να μην έρχεστε εδώ με αιτήματα που είναι δίκαια και πρέπει να ικανοποιηθούν και για τα οποία και εγώ μαζί σας όσο μπορώ -παρ' όλο που τα πράγματα είναι δύσκολα - θα πρέπει να δώσουμε τη μάχη. Και πιστεύω οι αρμόδιοι υπουργοί να καταλάβουν, όπως καταλαβαίνω και εγώ, το πρόβλημα το δικό σας, όπως το ζείτε εσείς» τόνισε.
Οι εκπρόσωποι των πολυτέκνων ενημέρωσαν τον κ. Παπούλια και για θεσμικά αιτήματά τους, όπως το θέμα των μετεγγραφών των φοιτητών και αυτό της συνυπηρέτησης των γονέων, ενώ του δώρισαν βιβλίο με την 75χρονη ιστορία της Συνομοσπονδίας.
Διαβάστε περισσότερα:

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=1231071191#ixzz186fGUOb2


e-go.gr / ΕΛΛΑΔΑ

Μήνυμα Παπούλια για πολύτεκνους

Μήνυμα στην κυβέρνηση και ειδικά στους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών να αφουγκραστούν τα προβλήματα των πολυτέκνων εν μέσω κρίσης έστειλε ο Κάρολος Παπούλιας

Μήνυμα στην κυβέρνηση και ειδικά στους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών να αφουγκραστούν τα προβλήματα των πολυτέκνων εν μέσω κρίσης έστειλε ο Κάρολος Παπούλιας κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την Ανώτατη Ομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος.
«Θα ήθελα να ήταν άλλες οι συνθήκες. Να μην έρχεστε εδώ με αιτήματα που είναι δίκαια και πρέπει να ικανοποιηθούν και για τα οποία και εγώ μαζί σας όσο μπορώ -παρόλο που τα πράγματα είναι δύσκολα - θα πρέπει να δώσουμε τη μάχη» και σημείωσε με νόημα ότι «πιστεύω οι αρμόδιοι υπουργοί να καταλάβουν, όπως καταλαβαίνω και εγώ, το πρόβλημα το δικό σας, όπως το ζείτε εσείς».
Μάλιστα ο κ. Παπούλια αναρωτήθηκε «αν δεν στηρίξουμε εσάς- τους πολυτέκνους- τι παράδειγμα δίνουμε, για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των πολυτέκνων τόνισε ότι σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία «μετά από 13 χρόνια ξαναβγαίνουμε στους δρόμους, διότι περικόπτονται τα επιδόματα και στις πολύτεκνες οικογένειες, σε μια χώρα που αργοπεθαίνει, ή μάλλον πεθαίνει ταχύτερα απ’ ότι θα έπρεπε».
Οι πολύτεκνοι πάντως έθεσαν και το θέματα που δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό όπως οι περιπτώσεις γονέων εκπαιδευτικών που απαγορεύεται να κάνουν μεταγραφή ώστε να βρίσκονται μαζί με τις οικογένειες τους.
«Έχουμε περιπτώσεις όπου ο ένας υπηρετεί στη Σπάρτη για παράδειγμα, ο άλλος βρίσκεται στην Κομοτηνή και το σπίτι και τα παιδιά τους βρίσκονται στην Πάτρα. Και τα παιδιά που σπουδάζουν επίσης, δεν μεταγράφονται πλέον στον τόπο κατοικίας τους», ήταν ένα από τα παραδείγματα που είπαν με παράπονο οι πολύτεκνοι στον πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Δ. Αλειφερόπουλος

(Ξένη δημοσίευση)- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ- ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

     AΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
    TOY ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ.ΚΑΡΟΛΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ
    ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΚΑΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Α.Σ.Π.Ε.)
    ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
    14.12.2010
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλωσορίσατε.
    Β.ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΣ (Πρόεδρος Α.Σ.Π.Ε.): Κύριε Πρόεδρε, χαιρόμαστε που σας ξαναβλέπουμε. Η μικρή καθυστέρηση νομίζω ότι ήταν για να έρθουμε την πιο κατάλληλη στιγμή.
    Με την ευκαιρία θέλαμε να σας προσφέρουμε δύο τόμους με την ιστορία της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος για να δείτε πώς πορεύτηκε αυτή η τάξη στα 75 αυτά χρόνια: με πίστη και θάρρος στις δυνάμεις της και στο Θεό.
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπάρχουν προβλήματα.
    Β.ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΣ: Η συγκυρία είναι άσχημη, κύριε Πρόεδρε. Διότι πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια ξαναβγαίνουμε στους δρόμους, διότι περικόπτονται τα επιδόματα και στις πολύτεκνες οικογένειες, σε μια χώρα που αργοπεθαίνει, ή μάλλον πεθαίνει ταχύτερα απ’ότι θα έπρεπε. Εσείς τα ξέρετε καλύτερα από μας.
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ξέρετε πολύ καλά ότι σας στηρίζω. Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό αυτό που κάνετε, διότι συμβάλετε σ’ένα λαό που μπορώ να πω ότι φθίνει. Η συμβολή σας είναι πολύ μεγάλη και άξια προσοχής και υποστήριξης. Γιατί αν δεν στηρίξουμε εσάς τι παράδειγμα δίνουμε, για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση.
    Β.ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΣ: Εμείς πάντοτε σας εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας. Είστε ο πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας που έχει ανοικτές τις πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου για τους πολυτέκνους.
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και θα τις έχω πάντοτε. Μονάχα που θα ήθελα να ήταν άλλες οι συνθήκες.
    Να μην έρχεστε εδώ με αιτήματα που είναι δίκαια και πρέπει να ικανοποιηθούν και για τα οποία και εγώ μαζί σας όσο μπορώ -παρόλο που τα πράγματα είναι δύσκολα - θα πρέπει να δώσουμε τη μάχη.
    Και πιστεύω οι αρμόδιοι υπουργοί να καταλάβουν, όπως καταλαβαίνω και εγώ, το πρόβλημα το δικό σας, όπως το ζείτε εσείς.
    ΜΕΛΟΣ Α.Σ.Π.Ε.: Είναι και πρόβλημα της Ελλάδος, κύριε Πρόεδρε.
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βεβαίως, το είπα άλλωστε.
    ΜΕΛΟΣ Α.Σ.Π.Ε.: Η Ελλάδα είναι η τρίτη πιο γερασμένη χώρα στον κόσμο, κύριε Πρόεδρε.
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα παρακολουθώ και τα ξέρω.
    ΜΕΛΟΣ Α.Σ.Π.Ε.: Το θέμα δεν είναι μόνο τα οικονομικά, είναι και κάποια θεσμικά που έχουν πλήξει τους πολυτέκνους, που εκεί δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός. Και αυτό μας ενοχλεί ιδιαίτερα.
    Στον κόσμο των εκπαιδευτικών, για παράδειγμα, έχουμε περιπτώσεις γονέων που ο ένας υπηρετεί στη Σπάρτη, ο άλλος βρίσκεται στην Κομοτηνή και το σπίτι και τα παιδιά τους βρίσκονται στην Πάτρα. Και τα παιδιά που σπουδάζουν επίσης, δεν μεταγράφονται πλέον στον τόπο κατοικίας τους. Υπάρχουν πολλές τέτοιες κραυγαλέες περιπτώσεις που διαλύουν τον θεσμό της οικογένειας.
    Και αυτό είναι που ενοχλεί ιδιαίτερα, κύριε Πρόεδρε, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, σε μια χώρα γερόντων και απομάχων. -


From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>
http://www.hri.org/news/greek/eragr/2010/10-12-14_1.eragr.html
[08] Συνάντηση Κ. Παπούλια με την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων

Τριτη, 14 12 2010 18:59

Τη συμπαράστασή του στα δίκαια, όπως τα χαρακτήρισε, αιτήματα των πολυτέκνων, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας προς τους εκπροσώπους της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας, που τον επισκέφθηκαν νωρίτερα σήμερα.

"Η συγκυρία είναι άσχημη, κε Πρόεδρε. Διότι πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια ξαναβγαίνουμε στους δρόμους, διότι περικόπτονται τα επιδόματα και στις πολύτεκνες οικογένειες, σε μια χώρα που αργοπεθαίνει, ή μάλλον πεθαίνει ταχύτερα απ' ό,τι θα έπρεπε", σημείωσε ο Πρόεδρος της ΑΣΠΕ Βασίλειος Θεοτοκάτος.

"Ξέρετε ότι πάντα σας στηρίζω", απάντησε ο Κ. Παπούλιας και πρόσθεσε ότι η πόρτα του θα είναι πάντα ανοιχτή για τους πολύτεκνους, αν και, όπως είπε, θα επιθυμούσε να ήταν διαφορετικές οι συνθήκες:

"Θα προτιμούσα να μην έρχεστε εδώ με αιτήματα που είναι δίκαια και πρέπει να ικανοποιηθούν και για τα οποία και εγώ μαζί σας όσο μπορώ -παρ' όλο που τα πράγματα είναι δύσκολα - θα πρέπει να δώσουμε τη μάχη. Και πιστεύω οι αρμόδιοι υπουργοί να καταλάβουν, όπως καταλαβαίνω κι εγώ, το πρόβλημα το δικό σας, όπως το ζείτε εσείς", τόνισε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στην προσφορά των πολυτέκνων στην χώρα έκανε λόγο για "πολύ σημαντική και άξια προσοχής και υποστήριξης συμβολή" και συνέχισε:

"Γιατί αν δεν στηρίξουμε εσάς τί παράδειγμα δίνουμε, για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση;".

Οι εκπρόσωποι των πολυτέκνων ενημέρωσαν τον κ. Παπούλια και για θεσμικά αιτήματά τους, όπως το θέμα των μετεγγραφών των φοιτητών και αυτό της συνυπηρέτησης των γονέων, ενώ του δώρισαν βιβλίο με την 75χρονη ιστορία της Συνομοσπονδίας.

AΠΕ

Είδηση: 52380


Πηγή:ANT1 http://www.ant1online.gr/Politics/General/Pages/201012/6ab39f7f-067b-48ce-9eff-471631375100.aspx

Δημιουργία:14/12/2010 8:26 μμ  Τελευταία ενημέρωση:14/12/2010 8:58 μμ

Δίπλα στους πολύτεκνους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Για δίκαια αιτήματα, τα οποία πρέπει να ικανοποιηθούν και για τα οποία όλοι πρέπει να δώσουν τη μάχη τους, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας υποδεχόμενος στο Προεδρικό μέγαρο το προεδρείο και τα μέλη της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος.

«Ξέρετε πολύ καλά ότι σας στηρίζω. Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό αυτό που κάνετε, διότι συμβάλετε σε ένα λαό που μπορώ να πω ότι φθίνει. Η συμβολή σας είναι πολύ μεγάλη και άξια προσοχής και υποστήριξης. Γιατί, αν δεν στηρίξουμε εσάς, τι παράδειγμα δίνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση», είπε στον πρόεδρο της ΑΣΠΕ Β. Θεοτοκάτο ο κ. Παπούλιας.

Στη συνέχεια, όμως, δήλωσε πως θα προτιμούσε να μην βλέπει, όπως παγίως το πράττει, τους πολύτεκνους να έχουν εκκρεμή αιτήματα, όσο δίκαια κι αν είναι αυτά, ενώ κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς να σκύψουν πάνω τους: «Θα ήθελα να ήταν άλλες οι συνθήκες. Να μην έρχεστε εδώ με αιτήματα που είναι δίκαια και πρέπει να ικανοποιηθούν και για τα οποία και εγώ μαζί σας όσο μπορώ - παρόλο που τα πράγματα είναι δύσκολα - θα πρέπει να δώσουμε τη μάχη. Και πιστεύω οι αρμόδιοι υπουργοί να καταλάβουν, όπως καταλαβαίνω και εγώ, το πρόβλημα το δικό σας, όπως το ζείτε εσείς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η σιωπηρή "μεταφορά" του ελληνικού κρατικού χρέους

Η σιωπηρή "μεταφορά" του ελληνικού κρατικού χρέους

Η κυβέρνηση της τρόικας με την υπογραφή του μνημονίου ανταλλάσει το απεχθές χρέος 35 ετών με υποθηκευμένο χρέος προς την τρόικα, άρα αδιαπραγμάτευτο. Ήδη ετοιμάζεται να πάρει άλλα 110 δις το 2012 και δε θα σταματήσουν μέχρι να ολοκληρώσουν τη καταστροφή υποθηκεύοντας την Ελλάδα στη Τρόικα για 450 Δις. Το πρόγραμμα εκταμίευσης των δόσεων του τροϊκανού δανείου των € 110 δις, είναι με τέτοιο τρόπο διαρθρωμένο, ώστε να χρησιμεύει κυρίως στην αναχρηματοδότηση ομολόγων που λήγουν.Δηλαδή, το δημόσιο παίρνει λεφτά από την τρόικα, (και σε αντιστάθμισμα εφαρμόζει το Μνημόνιο, τη μεγαλύτερη επιχείρηση εκθεμελίωσης εργασιακών και γενικότερα κοινωνικών δικαιωμάτων προς όφελος του κεφαλαίου, που έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα), μόνο και μόνο για να αποπληρώσει τους πιστωτές του, (δηλαδή το εγχώριο και διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο), για το απεχθές χρέος 35 ετών.

«Ανοίξτε τα βιβλία του δημόσιου χρέους»

Οι τρεις όροι για να χαρακτηριστεί απεχθές ένα χρέος είναι: Πρώτον, να έχει συναφθεί χωρίς τη συγκατάθεση του έθνους. Δεύτερον, τα ποσά που εισέρευσαν από το δάνειο να σπαταλήθηκαν με τρόπο που αντιβαίνει στα συμφέροντα του έθνους και, τρίτον, ο πιστωτής να ήταν ενήμερος των παραπάνω.

Άμεσα πρέπει να συγκροτηθεί Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου με προσωπικότητες αναγνωρισμένου κύρους και εμπειρίας. Η συμβουλή μου είναι μία: Ανοίξτε τα βιβλία! Εξετάστε με διαφανείς διαδικασίες και την παρουσία της κοινωνίας όλες τις κρατικές συμβάσεις –από τις πιο μεγάλες, όπως για παράδειγμα των πρόσφατων Ολυμπιακών Αγώνων, μέχρι τις πιο μικρές– και βρείτε ποιο μέρος του χρέους είναι προϊόν διαφθοράς, επομένως παράνομο και απεχθές κατά τη διεθνή νομική ορολογία, και αρνηθείτε το!

Ο Ερίκ Τουσέν δεν μιλάει στη βάση υποθέσεων. Έχοντας ενεργή συμμετοχή στην Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου που συγκρότησε ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα πριν από τρία χρόνια, μεταφέρει την πολύτιμη εμπειρία του από τις καθ’ όλα νόμιμες μεθόδους που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του Ισημερινού για να απαλλαγεί από ένα μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους. Μέχρι και τη δευτερογενή αγορά χρησιμοποίησε ο Κορέα με τις κατάλληλες κινήσεις για να μειώσει το δημόσιο χρέος. Υπήρχε όμως πολιτική βούληση, όχι άνευ όρων παράδοση στους ξένους πιστωτές και διαπόμπευση της χώρας, όπως στην Ελλάδα!

Στα τέλη του 2006 ο Ραφαέλ Κορέα κέρδισε τις προεδρικές εκλογές με βασική του εξαγγελία να τερματιστεί η απαράδεκτη κατάσταση με το εξωτερικό χρέος που απομυζούσε τους σπουδαιότερους πόρους της οικονομίας. Τον Ιούλιο του 2007 δημιούργησε με προεδρικό διάταγμα μια Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του δημόσιου χρέους – εγχώριου και διεθνούς. Η έρευνα αφορούσε 30 ολόκληρα χρόνια από το 1976 μέχρι το 2006.

εξετάσαμε τη νομιμότητα κάθε σύμβασης και των επιμέρους όρων της, τη συμβατότητά τους με το σύνταγμα της χώρας, το διεθνές δίκαιο και επίσης με το συμφέρον του έθνους. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε σε συγκεκριμένες οικονομικές συμβάσεις έργων ασυνήθιστα μεγάλων διαστάσεων για τα μέτρα του Ισημερινού, όπως π.χ. μεγάλα φράγματα. Εξετάσαμε ακόμη και τους όρους των εμπορικών πιστώσεων που χορήγησαν στον Ισημερινό χώρες όπως η Γερμανία, με απώτερο στόχο να αγοραστούν γερμανικά προϊόντα για να ενισχυθούν οι γερμανικές εξαγωγές. Είναι δάνεια που δίνονται με σκοπό να υποστηριχθεί η αγορά προϊόντων αιχμής, όπως π.χ. της Siemens. Καθήκον μας ήταν να ελέγξουμε τις τιμές με τις οποίες αγοράστηκε ο εξοπλισμός της Siemens, κατά πόσο δηλαδή η τιμή ανταποκρινόταν στην ποιότητα. Κι αυτό γιατί σε πλήθος περιπτώσεων που εμπλέκονταν πολυεθνικές εταιρείες βρήκαμε ακραία φαινόμενα διαφθοράς. Αναφέρομαι, για παράδειγμα, σε κρατικές αγορές που δεν είχαν καμιά σχέση με τις ανάγκες της χώρας, αλλά αποτελούσαν αφορμές για να δοθούν μίζες.

Φυσικά. Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ήταν των αμερικανικών τραπεζών Citibank και JP Morgan. Αυτές οι τράπεζες συστηματικά δωροδοκούσαν κρατικούς υπαλλήλους σε όλη την κλίμακα του δημοσίου –ακόμη και τον υπουργό Οικονομικών– για να πειστούν να υπογράψουν συμβάσεις που εξόφθαλμα έβλαπταν το δημόσιο συμφέρον και με προκλητικό τρόπο ευνοούσαν τα συμφέροντα των τραπεζών.

Μετά τα παραπάνω, ο ίδιος ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα, δύο μόλις μήνες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών μας, στις 14 Νοεμβρίου 2008, ανακοίνωσε και επίσημα ότι στη βάση των ευρημάτων μας είναι υποχρεωμένος να προβεί στην παύση πληρωμών του δημόσιου χρέους ύψους 3 δις δολαρίων που αντιπροσώπευε το 70% του χρέους υπό τη μορφή ομολόγων. Αιτιολόγησε την απόφασή του λέγοντας πως το χρέος δεν ήταν νόμιμο, αλλά ήταν προϊόν διαφθοράς και δωροδοκιών. Κατά συνέπεια, δεν ήταν υποχρεωμένη η κυβέρνησή του να σεβαστεί τις διεθνείς δεσμεύσεις. Τους επόμενους πέντε ολόκληρους μήνες η κυβέρνηση τήρησε στάση σιωπής, δεν προέβη σε καμιά δημόσια ανακοίνωση για το θέμα, παρά το ενδιαφέρον που υπήρχε.

Ήταν μια τακτική. Η κυβέρνηση του Ισημερινού, τον Απρίλιο του 2009, απευθύνθηκε στους πιστωτές με την εξής πρόταση: «Προτιθέμεθα να αγοράσουμε όλα τα ομόλογα με έκπτωση 65%. Πληρώνουμε, δηλαδή, 35 σεντς το δολάριο. Συμφωνείτε ή όχι;». Οι κάτοχοι του 91% των ομολόγων δέχτηκαν αμέσως την ανταλλαγή. Επρόκειτο για μια τεράστια επιτυχία της κυβέρνησης, καθώς επέβαλε «κούρεμα» της τάξης του 65%.

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Επίκαιρα: 9/12/2010

Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι πολιτικό και δεν θα το λύσει καμία διεθνής επιτροπή ελέγχου

«Όμως ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι οι κύριοι αυτοί που προτείνουν τη «διεθνή επιτροπή» ξέρουν ή μπορούν να βρουν το ύποπτο ή παράνομο χρέος, πόσο από το χρέος μπορεί να πληρώσει ένας λαός; Στο ερώτημα αυτό κανείς δεν απαντά. Για παράδειγμα ας πούμε ότι το ύποπτο ή παράνομο χρέος είναι 50-60%, ποιος μπορεί στα σοβαρά να υποστηρίξει ότι το υπόλοιπο χρέος μπορεί να πληρωθεί από τον λαό και την χώρα; Όταν μια χώρα και ένας λαός έχει κυριολεκτικά λεηλατηθεί επί δεκαετίες και έχει οδηγηθεί στην χρεοκοπία, τι σημαίνει «δίκαιο» και «άδικο» χρέος όταν η χώρα και ο λαός δεν μπορεί να πληρώσει τίποτε; Εκτός κι όλα αυτά στήνονται για να εξαναγκάσουμε την χώρα και τον λαό της που δεν μπορεί να πληρώσει, να ξεπουληθεί όχι για όλο το χρέος, αλλά μόνο για εκείνο το χρέος που είναι «δίκαιο». Τέτοια περίπτωση είναι και η Ελλάδα. Το δημόσιο χρέος, τουλάχιστον άνω του 90%, είναι συσσωρευμένοι τόκοι πάνω σε κεφαλαιοποιημένους τόκους παλιότερων δανείων. Με άλλα λόγια το χρέος της χώρας έχει δημιουργηθεί κατά κύριο λόγο πληρώνοντας πανωτόκια πάνω σε πανωτόκια. Ακόμη κι αν κάποιος θεωρήσει ότι τα αρχικά δάνεια – που έτσι ή αλλιώς έχουν ξεπληρωθεί δεκάδες φορές έως σήμερα – ήταν «δίκαια», γιατί μια χώρα και ένας λαός να ξεπουλιέται για να πληρώνει πανωτόκια; Αυτό ακριβώς το ζήτημα, που δεν είναι μόνο πρόβλημα της υπερχρεωμένης Ελλάδας, ήρθε να αντιμετωπίσει η πρόταση του ΟΗΕ (Απρίλιος του 2010) που θεωρεί ως «απεχθές χρέος» όχι μόνο εκείνο που είναι προϊόν ύποπτης συναλλαγής, αλλά κάθε χρέος που για να πληρωθεί οδηγεί στην καταστρατήγηση, παραβίαση, ή και κατάργηση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων. Όταν λοιπόν μια χώρα αναγκάζεται να συνθλίψει τη δουλειά και τα εισοδήματα του λαού της, να περικόψει δραστικά δημόσιες και κοινωνικές παροχές και να ξεπουλήσει την περιουσία της και έτσι να θέσει την ασφάλεια, την ευνομία και την ομαλότητά της σε κίνδυνο, προκειμένου να πληρώσει τους δανειστές της, τότε το χρέος της θεωρείται «απεχθές» και οφείλει να αρνηθεί την πληρωμή του. Τάδε έφη ο ειδικός επιτετραμμένος για την μελέτη και αντιμετώπιση του χρέους σε εισήγησή του προς την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2010, η οποία κατά πλειοψηφία έγινε αποδεχτή από αυτό το διεθνές σώμα. Και είναι μάλλον περίεργο που όσοι σκίζονται για τον έλεγχο των δανειακών συμβάσεων στην Ελλάδα, δήθεν για να αποκαλύψουν το μέρος του χρέους που είναι «απεχθές», τους διαφεύγει ως δια μαγείας αυτή η σημαντική συμβολή του ΟΗΕ στην έννοια του «απεχθούς χρέους».

Στη θέση λοιπόν του αιτήματος για διεθνή επιτροπή ελέγχου του δημόσιου χρέους, πρέπει να μπει το βαθιά δημοκρατικό και λαϊκό αίτημα για άνοιγμα όλων των δημόσιων λογαριασμών ώστε να δούμε που και πώς προέκυψαν οι δανειακές ανάγκες του κράτους και προς όφελος τίνος δαπανήθηκαν τα κονδύλια του δημόσιου ταμείου (τακτικά και δανειακά). Μόνο έτσι μπορεί να ελεγχθεί το αλισβερίσι, το πάρε-δώσε κάτω από το τραπέζι, οι ρεμούλες και οι αρπαχτές. Ο έλεγχος αυτός μπορεί να γίνει μόνο όταν οι δημόσιοι λογαριασμοί γίνουν πραγματικά δημόσιοι, δηλαδή προσβάσιμοι και ελέγξιμοι από όλους του πολίτες και όχι μόνο από επιλεγμένους «ειδικούς», υπό την άμεση εποπτεία του κοινοβουλίου. Ενός κοινοβουλίου που δεν θα είναι υποτελές της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά αληθινά κυρίαρχο και εργαζόμενο σώμα, όπου τα μέλη του θα έχουν περιορισμένο χρόνο θητείας, θα εκλέγονται και θα λογοδοτούν απευθείας στους εκλογείς τους, οι οποίοι θα έχουν το δικαίωμα να τους ανακαλέσουν ανά πάσα στιγμή διαπιστώσουν ότι δεν επιτελούν το έργο για το οποίο τους έχουν στείλει στο κοινοβούλιο, κοκ. Φυσικά, ύστερα από τον αναγκαίο δημοσιονομικό έλεγχο – με αναδρομική ισχύ – όποιος βρεθεί ότι εμπλέκεται σε διαπάσθιση του δημόσιου χρήματος, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, πολιτικός, κόμμα ή εταιρεία, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη και να κατασχεθεί η περιουσία του στο σύνολο της ως ελάχιστη αποζημίωση για τις πράξεις του.
Όπως μπορεί να καταλάβει κανείς, η μια πρόταση περί «διεθνούς επιτροπής ελέγχου του δημόσιου χρέους» αναθέτει πάλι σε κάποιους άλλους, ειδικούς ή μη, το ζήτημα που πρέπει να λύσει ο ίδιος λαός διεκδικώντας και κατακτώντας επιτέλους τη δημοκρατία σ’ αυτόν τον τόπο. Και δημοκρατία θεμελιώνεται σε δυο βασικές αρχές: την λαϊκή κυριαρχία και την εθνική ανεξαρτησία. Αρχές που είναι αδύνατον να συνυπάρξουν με το επαχθές και απεχθές δημόσιο χρέος της χώρας και το καθεστώς υποδούλωσης και κατοχής που έχουν επιβάλει οι δανειστές, το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ.» Δημήτρης Καζάκης

http://kostasxan.blogspot.com/2011/01/blog-post_180.html

Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα

Moreover Technologies - Software downloads