11 Φεβ 2011

Κυβέρνηση και Τρόϊκα παίζουν με τη φωτιά

Από factorx στις 11/02/2011

Share

Πολύ ύποπτα μας φαίνονται όλα αυτά με την αναβολή της συνέντευξης της τρόικας και την μαραθώνια σύσκεψη στο γραφείο του Γ. Παπακωνσταντίνου χθες το βράδυ. Και μας φαίνονται ύποπτα σχετικά με το λόγο που γίνονται όλα αυτά. Δεν πάει καλά η οικονομία και οι Τροικάνοι μας βγάζουν κίτρινη κάρτα; Ή μήπως πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο με τη συμμετοχή και της κυβέρνησης ώστε να παρουσιάσει μια δραματική εικόνα για τη χώρα για να πέσουν στα «μαλακά» τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν τα επόμενα χρόνια. Να δείτε που ο Γ. Παπανδρέου θα απευθύνει και διάγγελμα στον ελληνικό λαό, κάπου εκεί κοντά, ή μετά, από τη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου. Κι επειδή είναι και σημαδιακή ημέρα μας έρχεται στο νου το «καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά 40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή».

Τα δεδομένα είναι δύο:

Πρώτον: Η οικονομία δεν πάει καλά και βρίσκεται σε δίνη που οδηγεί σε αργό θάνατο. Παρά τις θυσίες που έχουν γίνει το έλλειμμα ίσως είναι πάνω κι από 9,4% καθώς αποκαλύπτονται όλο και περισσότερες «τρύπες». Είναι χαρακτηριστικό ότι στον πρώτο μήνα εκτέλεσης του προυπολογισμού προκύπτει μαύρη τρύπα 440 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 5,080 δισ. ευρώ έναντι στόχου 5,5 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε στη Βουλή τον Δεκέμβριο. Υπάρχει μεγαλύτερη συγκράτηση από την αναμενόμενη στις πρωτογενείς δαπάνες οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 4,25 δισ. ευρώ έναντι στόχου 4,39 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες  του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες κατά 2,5%,  Οι πρωτογενείς δαπάνες παρουσιάζουν μείωση 2,6% και  οι τόκοι 2,2%. Τα έσοδα, τέλος, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων  παρουσιάζουν μείωση 63,3% και οι δαπάνες 14,7%. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία δεν διορθώνεται με τίποτε κι αν αναλογιστεί κανείς και το τι συμβαίνει και στην πραγματική οικονομία (ανεργία, πληθωρισμός κ.λπ.) τότε θα καταλάβει και το εύρος της αποτυχίας της πολιτικής της κυβέρνησης. Αυτό είναι ένας λόγος να είναι η τρόικα εκνευρισμένη και να ζητά και άλλα μέτρα.

Δεύτερον: Όπως γράφαμε και σε προηγούμενο άρθρο, οι πιέσεις που ασκούνται είναι ασφυκτικές. Θέλουν πάση θυσία να μας γονατίσουν, να πάρουμε σκληρά μέτρα λιτότητας, να μειώσουμε μισθούς και συντάξεις, να αυξήσουμε φόρους. Όμως, ακόμη και αυτό το σενάριο είναι «τραβηγμένο» αφού οι ξένοι βλέπουν ότι βαδίζουμε προς τη χρεοκοπία που ναι μεν δε συμφέρει εμάς, αλλά δε συμφέρει κι αυτούς που είναι δανειστές μας. Επομένως, το άλλο που μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι γίνεται είναι πως η κυβέρνηση και τρόικα έχουν στήσει ένα δραματικό σκηνικό που θέτει κι ένα δίλημμα «Ή χρεοκοπείτε και χάνεστε, ή δέχεστε τους όρους μας και χρεοκοπείται ελεγχόμενα και χωρίς να βγείτε από το ευρώ». Τρίτο δρόμο δεν έχουν να μας δώσουν, ή δεν θέλουν.

Βλέποντας λοιπόν η κυβέρνηση ότι το να ανακοινώσει σύντομα επώδυνα μέτρα θα έκανε τους Ελληνες… Αιγύπτιους, βάζει τα μεγάλα μέσα. Δηλαδή επισείει το φόβο της ολοκληρωτικής διάλυσης ώστε ο κόσμος να παραλύσει από τον τρόμο της χρεοκοπίας και να σκύψει κι άλλο το κεφάλι. Αλλωστε, μόλις τώρα άνοιξε το θέμα για το αν η κυβέρνηση νομιμοποιείται να πάει σε μέτρα που δεσμεύουν κι επόμενες κυβερνήσεις. Παλιό, λοιπόν, το κόλπο και πετυχημένο. Αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με το μέλλον δύο γενιών τουλάχιστον. Κάποιοι συνεχίζουν να παίζουν με τη φωτιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: