26 Φεβ 2011

Πως ο κ. Πεταλωτής προσπαθεί να κάνει το άσπρο μαύρο

Πως ο κ. Πεταλωτής προσπαθεί να κάνει το άσπρο μαύρο

Από factorx στις 26/02/2011

Share

Δύο πράγματα μπορεί να βγάλει κανείς διαβάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για την οικονομία. Το πρώτο είναι ότι η κυβέρνηση μας προετοιμάζει για παταγώδη αποτυχία στη σύνοδο κορυφής της 24ης και 25ης Μαρτίου σε ότι αφορά το σχέδιο επαναγοράς παλαιών ομολόγων.Το δεύτερο είναι ότι δεν ξέρουν τι τους γίνεται, κάνουν το άσπρο μαύρο και ερμηνεύουν τα γεγονότα τόσο διαφορετικά από όλους που πλέον καταντά εξοργιστικό.

Ως προς το πρώτο, ο κ. Πεταλωτής είπε: ότι «συνεπώς τα πράγματα βαίνουν καλώς ως προς την επιμήκυνση» και πρόσθεσε ότι «από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλές παράμετροι, για τις οποίες παλεύουμε». Χαρακτήρισε εντελώς άκαιρο να συζητάμε τώρα για τα επιτόκια και πρόσθεσε ότι, καθώς η ΕΕ είναι ένα πεδίο διαπραγματεύσεων, «θα ήταν τελείως κατώτερο των περιστάσεων αν περιμέναμε να ανοίξουν τα χαρτιά τους οι χώρες, με τις οποίες γίνονται οι μεγάλες διαπραγματεύσεις» νωρίτερα από τις αποφάσεις του Μαρτίου.

Προσπαθεί δηλαδή να καλύψει την διαφαινόμενη αποτυχία μιας επιλογής που ίσως είχε και θετικά στοιχεία, της επαναγοράς παλαιών δανείων με κούρεμα 20%-30% που θα μείωνε αρκετά το χρέος. Ολο αυτό τον καιρό γράφαμε ότι κάτι τρέχει και οι ξένοι δεν είναι και τόσο θερμοί στο σενάριο αυτό διότι θα κληθούν να ξαναπληρώσουν και δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα ότι θα τους ξεχρεώσει ποτέ. Τσάμπα ταξίδια λοιπόν του κ. Παπανδρέου σε Γερμανία και Φινλανδία. Στις 24 Μαρτίου το πολύ να αποφασίσουν για επιμήκυνση και μειωμένο επιτόκιο, όπως της Ιρλανδίας.

Το δεύτερο και πιο σημαντικό είναι η διαστρέβλωση της αλήθειας. Ο κ. Πεταλωτής κοκορεύεται ότι αφού η Ελλάδα πήρε την 4η δόση έκλεισε τα στόματα στους καταστροφολόγους. «Η εξασφάλιση της τέταρτης δόσης του δανείου συνιστά άλλη μια διάψευση της εγχώριας και διεθνούς καταστροφολογίας και αποτελεί σαφέστατο μήνυμα ότι όσο είμαστε συνεπείς και τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους μας, ειλικρινείς απέναντι στους εταίρους και τους πολίτες μας και όσο συνεχίζουμε ενωμένοι την εθνική μας προσπάθεια, τότε δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα», είπε και συνέχισε:
«Δεν πτωχεύουμε, είναι ξεκάθαρο. Ο κίνδυνος αυτός ήταν έντονος πριν ένα χρόνο, με αυτά που κάνουμε ξεπερνάμε τον κίνδυνο. Πρέπει να σταματήσουμε να καταστροφολογούμε».

Δηλαδή η κυβέρνηση πιστεύει ότι με το να μας δίνουν τα 15 δις σημαίνει ότι πάμε καλά. Γιατί απ’ ότι ξέρουμε τα λεφτά μας τα δίνουν διότι υπογράφουμε κάθε φορά ένα άλλο Μνημόνιο, χειρότερο από το πρώτο. Με αίμα θα μας τα δώσουν, κι όχι θα μας κάνουν χάρη γιατί πάμε καλά όπως διατείνεται η κυβέρνηση.

Από την άλλη, όλοι οι άλλοι είναι ηλίθιοι και στην κυβέρνηση έξυπνοι; Δεν κατάλαβε καλά η Κομισιόν όταν λέει ότι δεν πάμε καλά κι ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αποτυχίας του Μνημονίου; Καταστροφολογία είναι όταν λες ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν; Το χρέος έχει εκτιναχθεί, το έλλειμμα μπορεί να κλείσει το 2010 ακόμη και σε διψήφιο ποσοστό, τα έσοδα βουλιάζουν, η οικονομία παραπαίει, η αγορά έχει διαλυθεί, οι πληρωμές έχουν σταματήσει, η ανεργία θα φτάσει το 1 εκατ. στο τέλος του έτους, ο λαός δεν έχει να αγοράσει ούτε τα βασικά. Πώς ο κ. Πεταλωτής λέει ότι η Κομισιόν μας τόνισε ότι πρέπει να συνεχίσουμε με προσήλωση στους στόχους μας; Ετσι δεν κάναμε μέχρι τώρα και έχουμε πέσει στο γκρεμό;
Λέει ο κ. Πεταλωτής ότι «κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι τελειώνοντας το Μνημόνιο το 2013, τελειώνει και η πολύ μεγάλη προσπάθεια να αλλάξουμε και την Ελλάδα». Χαρακτήρισε δε «επιβεβλημένο» να μπει τάξη στα πράγματα και υποστήριξε ότι ο ελληνικός λαός, παρ’ όλο που υφίσταται επώδυνες αποφάσεις, αναγνωρίζει ότι είναι ευκαιρία τώρα να γίνουν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, «και φυσικά αυτή η προσπάθεια θα πάει σε βάθος χρόνου, χωρίς όμως να αφήσουμε στην άκρη το βιοτικό επίπεδο των πολιτών».

Καλά λέμε ότι είναι αλλού σύσσωμη η κυβέρνηση. Ο τόπος βουλιάζει από τα λάθη τους κι αυτοί λένε ότι είναι ευκαιρία για διαρθρωτικές αλλαγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: