28 Φεβ 2007

Στο πρόσωπο της Μαρίας Λαρεντζάκη, τιμάται η δύναμη της θέλησης

"H KAΘHMEPINH"
Hμερομηνία δημοσίευσης: 28-02-07

Στο πρόσωπο της Μαρίας Λαρεντζάκη, τιμάται η δύναμη της θέλησης

Του Ν. Α. Κωνσταντοπουλου

Η σημερινή βράβευση της Mαρίας Λαρεντζάκη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον «Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής», συνδέεται άρρηκτα -και το μήνυμα αποστέλλεται σε πολλούς- με τη δύναμη της ψυχής, τη διάθεση για δημιουργία, την αντίσταση απέναντι στις κακοτυχίες της ζωής. Ο πρώτος λόγος, που οι προβολείς έπεσαν πάνω στη Μαρία ήταν το... ύψος της: 2,02 μ. Η ψηλότερη Ελληνίδα μπασκετμπολίστρια, η οποία, την εποχή που έπαιζε, ήταν η τρίτη ψηλότερη στην Ευρώπη. Ο άλλος ήταν ένα τραγικό δυστύχημα στη λεωφόρο Συγγρού, όπου ασυνείδητος οδηγός, που έτρεχε σαν τρελός, έπεσε στο αυτοκίνητό της και την άφησε παραπληγική. Κι όμως, καθηλωμένη σε αναπηρική καρέκλα από τον Αύγουστο του 1991, γέννησε πέντε παιδιά. Τη δύναμή της, τη στάση της ζωής της, τιμά σήμερα η ελληνική πολιτεία. «Αποτελεί για εμένα την υψίστη τιμή. Ούτε μπορούσα να το φανταστώ. Με ειδοποίησαν πριν από ενάμιση μήνα από την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ηταν ξαφνικό πολύ. Ελπίζω να περάσει θετικά στον κόσμο», λέει. Η Μαρία επισημαίνει πως δεν νιώθει ότι έχει κάνει κάτι τόσο σημαντικό, για ν’ αξίζει αυτήν την τιμή. «Ουσιαστικά βραβεύονται οι επιλογές της ζωής μου. Ισως να βραβεύομαι επειδή μέσα από τη δική μου ιστορία πέρασα μηνύματα αισιοδοξίας σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα. Μπορεί να έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι προ μηνών, στην εκδήλωση της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, στην οποία τιμήθηκε και η οικογένειά μου, γνώρισα τον κ. Παπούλια. Μάλιστα, στην εκδήλωση διαβάστηκε για το βιογραφικό μου το άρθρο που είχαμε κάνει στην “Κ”». Η συνέντευξη εκείνη, που είχε δημοσιευθεί στις 8 Οκτωβρίου 2006, έφερε την Λαρεντζάκη ξανά στο προσκήνιο. «Από τότε είχα πολλές προτάσεις από δημοσιογράφους. Δεν είμαι δημόσιο πρόσωπο να βγαίνω κάθε τόσο στην τηλεόραση και στις εφημερίδες. Στο τέλος γίνεσαι γραφικός. Θέλω να ξαναβρώ την ισορροπία μου», λέει.

Απευθύνει έκκληση προς τον Πρόεδρο, τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να σκύψουν περισσότερο πάνω στα προβλήματα των πολύτεκνων και, κυρίως, των ανθρώπων με αναπηρίες. «Η πρόσβαση στα δημόσια κτίρια και στα πεζοδρόμια δεν είναι εύκολη. Εγιναν έργα με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά δεν επαρκούν. Η δημοσιοποίηση των προβλημάτων βοηθάει στην επίλυσή τους», τονίζει.

Κι έχει δίκιο. Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές της Σαλαμίνας ήταν υποψήφια σύμβουλος. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με το ότι στην προηγούμενη περίοδο υπήρχε δημοτικός σύμβουλος με ανάλογα προβλήματα, συνέτεινε στο να κατασκευασθούν ράμπες σε όλα τα πεζοδρόμια της αγοράς της Σαλαμίνας. «Η πίστη μετακινεί και βουνά», λένε. Η Μαρία είναι το ζωντανό παράδειγμα του τι μπορεί να πετύχει ο άνθρωπος, όταν πιστεύει. Σε ποιον; Στον Θεό, στις δικές του δυνάμεις, σε κάποιον. Η Μαρία πιστεύει στον Θεό και στις δυνάμεις της. Τα πέντε παιδιά που απέκτησε με τον σύντροφό της Σταμάτη Βέγκο είναι, όπως λέει, το προσωπικό της θαύμα. «Είναι θαύμα ότι έκανα παιδιά. Είναι προέκταση του εαυτού μου και σε βελτιωμένη έκδοση. Δεν περιμένω άλλο θαύμα, όπως το να περπατήσω, παρότι στη ζωή καθημερινά γίνονται μικρά θαύματα. Εμείς εθελοτυφλούμε και δεν τα βλέπουμε», επισημαίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: