18 Φεβ 2007

Με ανακοινώσεις το ανακινούν οι επίτροποι

Ελλείψει αρμοδιότητος, Αλμούνια και Σπίντλα επισείουν δημογραφική γήρανση και δημοσιονομική επιβάρυνση

Με ανακοινώσεις το ανακινούν οι επίτροποι

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ

Στις αρχές και στα τέλη κάθε έτους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει επί τάπητος εδώ και μία 5ετία τις επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού στα δημόσια οικονομικά των κρατών της Ε.Ε., με χρονικό ορίζοντα το 2050.

Μέτρα για το Ασφαλιστικό ζήτησε για μία ακόμη φορά χθες ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια, επισείοντας τον κίνδυνο της «δημογραφικής βόμβας»

Οι θέσεις της Κομισιόν για το σοβαρό αυτό θέμα, για το οποίο, όμως, αρμόδια είναι τα κράτη-μέλη, αναπτύχθηκαν και χθες, με τη διαφορά ότι εκτός από τον αρμόδιο για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπο Χοακίν Αλμούνια, κινητοποιήθηκε αυτή τη φορά και ο Τσέχος συνάδελφός του Βλαντιμίρ Σπίντλα (απασχόληση), ο οποίος έθεσε το δημογραφικό πρόβλημα στην Ε.Ε.
Ετσι, υιοθετήθηκαν 2 ανακοινώσεις, οι οποίες αφορούν «τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών στην Ε.Ε.» και «το δημογραφικό μέλλον της Ευρώπης». Και για τα δύο η Επιτροπή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
Κάτω από 450 εκατ. κάτοικοι
Με βάση τα κοινοτικά στοιχεία, ο πληθυσμός της Ευρώπης των «25» αναμένεται να μειωθεί από 459,5 εκατ. κατοίκους το 2005, σε 449,8 εκατ. το 2050. Οι λόγοι; Πολύ μικρή αύξηση της γεννητικότητας (από 1,5 παιδιά ανά γυναίκα το 2004 σε 1,6 παιδιά το 2050) και σημαντική αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Αντίβαρο θα παίξει η αύξηση των οικονομικών μεταναστών, οι οποίοι υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε 40 εκατ. το 2050.
Η Επιτροπή εκτιμά ότι αν σήμερα αντιστοιχούν σε κάθε συνταξιούχο 4 εργαζόμενοι, το 2050 θα αντιστοιχούν 2 εργαζόμενοι. Στην Ελλάδα θα αντιστοιχούν λιγότεροι από 2 εργαζόμενοι...
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, η γεννητικότητα στη χώρα μας θα αυξηθεί μόνο σε 1,5 παιδιά ανά γυναίκα (2004: 1,3 παιδιά) και το προσδόκιμο ζωής θα αυξηθεί σε 80,3 χρόνια για τους άνδρες (2004: 76,4) και 85,1 χρόνια για τις γυναίκες (2004: 81,4). Αποτέλεσμα: Ο πληθυσμός της χώρας θα μειωθεί από 11,1 εκατ. κατοίκους το 2005 σε 10,6 εκατομμύρια το 2050. Από την άλλη πλευρά, ο αριθμός των οικονομικών μεταναστών θα αυξηθεί και θα φτάσει τα 1,8 εκατ. άτομα.
Στον υψηλό κίνδυνο η Ελλάδα
Για την Επιτροπή, λοιπόν, η Ελλάδα περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 6 χωρών «υψηλού κινδύνου». Οι άλλες 5 είναι: Τσεχία, Κύπρος, Ουγγαρία, Πορτογαλία και Σλοβενία
. Ο κατάλογος χωρών «μέσου κινδύνου» περιλαμβάνει: Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Σλοβακία και Βρετανία. Οι χώρες «χαμηλού κινδύνου» είναι οι: Δανία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Αυστρία, Πολωνία, Φινλανδία και Σουηδία.
Για την Ελλάδα, προβλέπεται αύξηση ύψους 10,3% του ΑΕΠ των δαπανών για τις συντάξεις κατά την περίοδο 2004-2050. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη των «15» και το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρώπη των «25» μετά την Κύπρο (12,9%). Στον τομέα της υγείας, προβλέπεται για τη χώρα μας ότι η γήρανση του πληθυσμού θα έχει επιπτώσεις την αύξηση των δαπανών στο επίπεδο του 1,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2050.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα ανέλθει στο επίπεδο του 255,5% του ΑΕΠ το 2050, εάν δεν γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Στην Ευρώπη των «25» θα ανέλθει στο 200%...
Κατά τον Βλαντιμίρ Σπίντλα, υπάρχουν 5 τρόποι για την εξουδετέρωση της «δημογραφικής ωρολογιακής βόμβας»:
Τεκνοποίηση και ανταγωνιστικότητα
**Υποστήριξη για τον συνδυασμό επαγγελματικής, οικογενειακής και ιδιωτικής ζωής έτσι ώστε τα άτομα που μπορούν να γίνουν γονείς να μπορούν να αποκτήσουν όσα παιδιά επιθυμούν.
**Βελτίωση των ευκαιριών απασχόλησης για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
**Αύξηση του δυναμικού, της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικής ικανότητας μέσω της εκτίμησης της συνεισφοράς τόσο των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας όσο και των νεότερων.
**Αξιοποίηση των θετικών συνεπειών της μετανάστευσης για την αγορά εργασίας.
**Εξασφάλιση βιώσιμων δημόσιων οικονομικών για να υποστηριχθεί η διασφάλιση μακροπρόθεσμης κοινωνικής προστασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: