* Μελέτη του ΟΗΕ για τα παγκόσμια δημογραφικά μεγέθη
Τα επόμενα 50 χρόνια ο πληθυσμός της Ευρώπης θα διέλθει την πλέον δραστική αλλαγή του από τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν πραγματοποιούνταν η μαζική μετανάστευση των Ευρωπαίων προς τις ΗΠΑ. Παράλληλα, σοβαρό κίνδυνο παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης διατρέχει η Γερμανία τις επόμενες δεκαετίες, αν η επιβράδυνση συνεχιστεί και συνδυαστεί με τη μείωση που αναμένεται να σημειώσει ο πληθυσμός της χώρας.
Σύμφωνα με τον αναλυτή του πρακτορείου Bloomberg Μάθιου Λιν, ο οποίος βασίζεται στην πρόσφατη μελέτη του ΟΗΕ για τα παγκόσμια πληθυσμικά μεγέθη, σε τρεις κυρίως λόγους οφείλονται οι επερχόμενες αλλαγές στη Γηραιά Ηπειρο: η Ευρώπη γερνά, τα ποσοστά γεννήσεων μεταξύ των κρατών της αποκλίνουν και οι πολίτες μετακινούνται μεταξύ των χωρών. H μελέτη του ΟΗΕ στηρίζει τις εκτιμήσεις της για τον αριθμό των κατοίκων κάθε χώρας στον ρυθμό γεννητικότητας και στα μεταναστευτικά ρεύματα. H Ιταλία αποτελεί το κράτος που θα δει την πλέον ριζική αλλαγή στον πληθυσμό του στη Δυτική Ευρώπη καθώς οι Ιταλοί είναι... εξαιρετικά απρόθυμοι να τεκνοποιήσουν. Μόλις 44 εκατομμύρια Ιταλοί θα έχουν απομείνει το 2050 αντί των τωρινών 57 εκατομμυρίων. Μείωση θα σημειώσει και ο πληθυσμός της Γερμανίας. Σε 50 χρόνια θα κατοικούν στη χώρα μόλις 79 εκατομμύρια Γερμανοί αντί των 82 εκατομμυρίων σήμερα, ενώ και ο πληθυσμός της Ισπανίας θα μειωθεί από 40 σε 37 εκατομμύρια. Ωστόσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται αύξηση του πληθυσμού. Οι κάτοικοι της Γαλλίας, είτε το θέλει ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ είτε όχι, θα αυξηθούν σε 64 εκατομμύρια το 2050 από 59 εκατομμύρια. Ισως ο πόνος του αμερικανού υπουργού να αμβλυνθεί συλλογιζόμενος τις εκτιμήσεις για τον πληθυσμό της Βρετανίας, ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί σε 66 εκατομμύρια από 58. Περισσότεροι θα είναι οι Ιρλανδοί και οι Ολλανδοί το 2050.
* Στην Ανατολική Ευρώπη
Πάντως οι πλέον εντυπωσιακές πληθυσμικές αλλαγές θα σημειωθούν στην Ανατολική Ευρώπη. Ως το 2050 ο αριθμός των Εσθονών θα έχει μειωθεί σε 657.000 σε σχέση με το τωρινό 1,3 εκατομμύριο. Επίσης, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη του ΟΗΕ, οι πληθυσμοί της Λετονίας και της Λιθουανίας θα μειωθούν στο ήμισυ. Θα υπάρχουν 8,5 εκατομμύρια Τσέχοι αντί 10,2 εκατομμυρίων που είναι σήμερα, 5 εκατομμύρια λιγότεροι Πολωνοί και 4 εκατομμύρια λιγότεροι Ρουμάνοι. Ο πληθυσμός της Ρωσίας θα μειωθεί από 145 εκατομμύρια σε 100 εκατομμύρια άτομα.
Παράλληλα, μια νέα νοητική γραμμή θα δημιουργηθεί μεταξύ των κρατών με υψηλούς ρυθμούς πληθυσμικής ανάπτυξης και εκείνων με χαμηλούς ρυθμούς. Από τη μια πλευρά χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία με υψηλούς ρυθμούς και από την άλλη η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία και η Ελβετία. Οι επενδυτές επιθυμούν να υποστηρίξουν με τα χρήματά τους τις πρώτες και να αποφύγουν τις τελευταίες. Αυτό θα αντικατοπτρίζεται και στην κατάσταση των οικονομιών των δύο «στρατοπέδων». Επιπλέον το επιχείρημα ότι οι επενδύσεις στην Ανατολική Ευρώπη θα πρέπει να προτιμώνται επειδή το βιοτικό επίπεδο αυτών των χωρών αναπόφευκτα θα εξισορροπήσει με εκείνο της Δυτικής Ευρώπης ίσως να είναι εσφαλμένο. Πώς μπορεί μια χώρα της οποίας ο πληθυσμός θα μειωθεί κατά 50% να μην έχει μείζον πλήγμα στην οικονομία της;
Σε κάθε περίπτωση η αγορά μετοχών φαρμακευτικών εταιρειών κρίνεται εξαιρετικά προσοδοφόρα. Σε μια χρονική συγκυρία που χαρακτηρίζεται από την οικονομική δυσπραγία και την αύξηση της ανεργίας και στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη ο κλάδος υγείας είναι ο μοναδικός στον οποίο παρατηρείται μια σταθερή δυναμική αύξησης των θέσεων εργασίας. Τον Ιανουάριο η ανεργία στη Γερμανία έφθασε στο 10,9%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό από τον Νοέμβριο του 1999 - νεότερα στοιχεία θα ανακοινωθούν την προσεχή Πέμπτη. Στις ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινωθεί αύξηση του ποσοστού ανεργίας στο 5,8% τον Φεβρουάριο από το 5,7% που ήταν τον Ιανουάριο, ενώ στην Ιαπωνία η ανεργία έφθασε στο 5,5% τον Ιανουάριο, ποσοστό που είναι το υψηλότερο από τον B' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόσφατα ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Αλαν Γκρίνσπαν προειδοποίησε ότι η γήρανση του πληθυσμού στις ΗΠΑ αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για την οικονομική ανάπτυξη. Αλλά προς το παρόν έχει συμβάλει ώστε ένας σημαντικός και πολυάνθρωπος κλάδος της οικονομίας να μη γνωρίζει τι θα πει κρίση, καθώς επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες που παρέχουν υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας σε ηλικιωμένους προχωρούν σε αυξήσεις προσωπικού για να αντεπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση. Ετσι, στις ΗΠΑ, ενώ την τελευταία διετία οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 1,6 εκατομμύριο, η απασχόληση στις υπηρεσίες υγείας αυξήθηκε κατά 5,6% καθώς τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και οι κλάδοι ασθενείας των ασφαλιστικών εταιρειών προχώρησαν σε προσλήψεις 253.000 εργαζομένων.
* H απασχόληση στη Γερμανία
Στη Γερμανία το πρώτο τρίμηνο του 2002, για το οποίο υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 2,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2001 και έφθασαν στο 1,9 εκατομμύριο, ενώ η συνολική απασχόληση μειώθηκε στη χώρα κατά 0,6%. Τέλος, στην Ιαπωνία το 2002 οι άνεργοι αυξήθηκαν συνολικά κατά 820.000, αλλά ο κλάδος υγείας δημιούργησε 360.000 θέσεις εργασίας. Ειδικότερα, στη Γερμανία ο αριθμός των πολιτών άνω των 65 ετών πρόκειται να αυξηθεί κατά τα δύο τρίτα ως το 2025, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Αλλωστε τις δύο τελευταίες δεκαετίες σχεδόν ένας στους τέσσερις γερμανούς πολίτες είναι άνω των 65 ετών. Ο διεθνής οργανισμός προειδοποιεί ότι στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία ο αριθμός των ηλικιωμένων θα αυξηθεί κατά 47% ως το 2025.
Οι δημογραφικές εξελίξεις είναι εξόχως ανησυχητικές από οικονομικής απόψεως, καθώς η αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων συνοδεύεται με μείωση του αριθμού των πολιτών που βρίσκονται στις λεγόμενες «παραγωγικές ηλικίες» και ως εκ τούτου δημιουργείται εκρηκτικό πρόβλημα εξεύρεσης πόρων για παροχή συντάξεων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Εν τούτοις ορισμένες επιχειρήσεις... πανηγυρίζουν για αυτό. «H αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων θεωρείται βέβαιη τα επόμενα 30-50 χρόνια και μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτήν» δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο Λούταρ Ράιχε, επικεφαλής επενδύσεων της γερμανικής εταιρείας παροχής κατ' οίκον νοσηλευτικών υπηρεσιών Maternus-Kliniken AG. «Είναι σαφές ότι οι ηλικιωμένοι καταναλώνουν όλο και περισσότερα και τεχνολογικώς προηγμένα προϊόντα υγείας» δήλωσε ο Πολ Χιούιτ, οικονομολόγος και διευθυντής του Center for Strategic and International Studies της Ουάσιγκτον. «H υγεία είναι ένα ανελαστικό αγαθό» πρόσθεσε ο κ. Χιούιτ. «Καθώς οξύνεται το δημογραφικό πρόβλημα, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνονται ποιοτικά οι υπηρεσίες υγείας, ο κλάδος θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμούς περίπου 20% ετησίως» εκτίμησε ο Μαζαχίρο Οριγκούτσι, πρόεδρος της μεγαλύτερης εταιρείας προσλήψεων εποχικού προσωπικού στην Ιαπωνία Goodwill Group Inc. H Comsn Inc., που αποτελεί τον κλάδο κατ' οίκον νοσηλείας της Goodwill, σχεδιάζει να αυξήσει το προσωπικό της κατά 45% ώστε να φθάσει τους 3.700 εργαζομένους ως τον Ιούνιο.
XP. ΚΟΛΥΒΑΣ
Το ΒΗΜΑ,
Κωδικός άρθρου: B13864D162
ID: 255264
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου