Πού συμφωνούν και που διαφωνούν οι πανεπιστημιακοί.
Με την πρωτοβουλία τους, εκατοντάδες πανεπιστημιακοί συνοψίζουν τα κοινά σημεία μεταξύ των πολλών προτάσεων που έχουν ως τώρα υποβληθεί για τη μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ. Σύμφωνα με Τα Νέα (01.02.2007), τα δέκα βασικά σημεία, στα οποία συγκλίνουν οι περισσότερες προτάσεις είναι:
1. Πλήρης διοικητική, οικονομική και ακαδημαΪκή αυτοτέλεια στα ΑΕΙ, με ταυτόχρονη υποχρέωση δημοσιοποίησης όλων των στοιχείων και κοινωνικής λογοδοσίας
2. ΄Αμεση αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων
3. Καθολική ψηφοφορία των φοιτητών για τις πρυτανικές εκλογές
4. Συμμετοχή εξωτερικών κριτών στις εκλογές μελών ΔΕΠ (καθηγητών)
5. Καθορισμός ανώτατης διάρκειας φοίτησης (ορισμένοι διαφωνούν σε αυτό)
6. Αύξηση υποτροφιών στους φοιτητές
7. Καθορισμός του αριθμού εισακτέων από το κάθε ΑΕΙ κι όχι από το υπουργείο
8. Ανάθεση στα πρυτανικά συμβούλια της αρμοδιότητας για την άρση του ασύλου (ορισμένοι προτείνουν να ανατεθεί στη Σύγκλητο)
9. Η αξιολόγηση είναι αναγκαία, πρέπει όμως να γίνει εργαλείο διασφάλισης της ποιότητας των σπουδών και όχι μέσο 'τιμωρίας'
10. Κατάργηση του ενός και μοναδικού συγγράμματος, με χορήγηση πολλαπλών και δωρεάν συγγραμμάτων.
Διαφωνίες υπάρχουν για τις αποσπασματικές και υπερβολικά λεπτομερειακές ρυθμίσεις που προέβλεπε το προσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, όπως ο καθορισμός του ποιά μαθήματα είναι υποχρεωτικά και ποιά μπορούν να μεταφερθούν, η τοποθέτηση 'μάνατζερ' στα ΑΕΙ, ο περιορισμός του ασύλου και οι παρεμβάσεις του υπουργείου στις εκλογές μελών ΔΕΠ.
Πηγή: e-paideia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου