18 Φεβ 2007

Νοσεί το κράτος προνοίας στην Ελλάδα

Εκθεση-καταπέλτης μάς κατατάσσει στην τελευταία θέση της ΕΕ ως προς τις κοινωνικές συνθήκες

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΚΟΥ

Καταπέλτη για την κοινωνική πολιτική της χώρας αποτελεί γερμανική έκθεση που αποκαλύπτει ότι οι κοινωνικές συνθήκες στην Ελλάδα είναι οι χειρότερες στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η απογοητευτική κατάταξη του ελληνικού κράτους πρόνοιας στην έρευνα του Hans Boeckler Stiftung προδίδει την αναποτελεσματικότητα των πολιτικών που εφαρμόζονται ως και σήμερα και υπογραμμίζει τα σοβαρά προβλήματα κοινωνικής συνοχής που αντιμετωπίζει η χώρα. Το περίφημο κοινωνικό κράτος μπορεί να διατηρείται ισχυρό ως πολιτική υπόσχεση, ωστόσο - αν κρίνει κανείς εκ του αποτελέσματος - στην πράξη είναι αδύναμο, αν όχι και σοβαρά άρρωστο.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς σε μια περίοδο που πληθαίνουν οι απειλές για το κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης, η σπατάλη των ήδη περιορισμένων πόρων σε αναποτελεσματικές πολιτικές τελικά υπονομεύει τον στόχο της κοινωνικής συνοχής. Την ώρα που η δημοσιονομική πολιτική προβλέπεται να παραμείνει περιοριστική και οι δημόσιες δαπάνες βρίσκονται υπό πίεση, οι ανάγκες για κοινωνική πολιτική αυξάνονται συνεχώς λόγω των οικονομικών επιπτώσεων του ανταγωνισμού για ολόκληρους κλάδους ή περιοχές, αλλά και των μεγάλων πιέσεων που δέχεται το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού.

Χρησιμοποιώντας ως στατιστικές πηγές τον ΟΟΣΑ και τη Eurostat, οι συντάκτες της έρευνας επέλεξαν 35 δείκτες οι οποίοι χαρακτηρίζουν τις κοινωνικές συνθήκες σε κάθε χώρα. Αυτοί εντάσσονται σε τέσσερις ευρείες κατηγορίες, σε όλες από τις οποίες η Ελλάδα παρουσιάζει από μεγάλη μέχρι πολύ μεγάλη υστέρηση. Στις επιμέρους κατηγορίες που αφορούνν την κατανομή εισοδήματος και κοινωννική προστασία, την συμμετοχή στην αγορά εργασίας, στις ευκαιρίες εκπαίδευσης, την ισότητα των φύλων και δημογραφικό πρόβλημα η Ελλάδα κατέχει από την 15η έως και την 24η θέση.

Το ΒΗΜΑ,
Κωδικός άρθρου: B14926D042
ID: 281948

Δεν υπάρχουν σχόλια: